Proiect instalatii sanitare

proiect instalatii sanitare

Documentatia tehnica – lucrari de instalatii sanitare

» Documentatia tehnica pentru executarea lucrarilor este formata din proiecte intocmite de catre institute de proiectare de specialitate, de calitatea lor depinde in mare masura calitatea instalatiilor ce se vor executa.

» Proiectele cuprind detalii de executie pentru fiecare operatie in parte, in ele sunt aratate metodele de executie cele mai avansate, intrebuintarea materialelor cele mai potrivite si piese scrise cu cele mai economice solutii de executie.

» Planurile de executie sunt desenate la o scara care sa permita o intelegere clara, in vederea evitarii confuziilor, care duc la o proasta executie.

Proiectul de instalatii cuprinde urmatoarele parti componente:

1. Piese scrise: alcatuite din memoriul si notele de calcul, prin care se justifica solutiile si dimensiunile alese la intocmirea proiectului, antemasuratoarea, in care se mentioneaza toate cantitatile de lucrari, devizul, care cuprinde costul lucrarilor, analizele, seria de preturi si extrasul de materiale.

2. Piese desenate: cuprinzand planul de situatie, cu indicarea amplasamentului obiectivelor proiectului si a instalatiilor exterioare de apa si canalizare, profilul in lung al retelelor exterioare, care indica adancimea de montaj a conductelor sau a tuburilor de scurgere fata de linia terenului; planurile instalatiilor din etaje, parter, subsol si schema de montaj a instalatiei. Cand este necesar se dau si diferite detalii pentru anumite parti din instalatie, a caror lamurire in piesele ce se deseneaza in mod curent la scara 1:50 nu este suficienta. Detaliile se prezinta la scari ce variaza de la caz la caz si anume : 1:1; 1:2; 1:10; 1:20.

» Pentru o usoara intelegere a planului, desenele sunt intocmite cu respectarea semnelor conventionale prevazute in standardele si normativele in vigoare. Executantul are obligatia ca la primirea proiectului sa studieze planurile din dosar si sa le confrunte cu situatia de pe teren. Neconcordanta dintre proiect si situatia de pe teren trebuie adusa la cunostinta proiectantului instalatiei care va hotara asupra solutiei definitive ce trebuie adoptata.

» Dupa ce aceste operatii de verificare au fost efectuate, planurile sunt date echipelor de muncitori instalatori care au obligatia de a pastra in bune conditii planurile de executie primite.

» Se recomanda ca planurile ce servesc la executarea lucrarilor de montaj sa fie prinse pe plansete confectionate din scanduri, pe santier. Planurile pot fi astfel transportate cu multa usurinta la locurile de montaj, nemaifiind nevoie de repetarea operatiilor de desfacere si impaturire, care au ca rezultat ruperea si murdarirea lor.

» Pentru a executa lucrari de calitate, muncitorul instalator are obligatia de a citi cu multa atentie planurile si schemele de montaj, respectandu-le cu strictete la executie. Nerespectarea indicatiilor proiectului in ceea ce priveste materialele, traseele, dimensiunile, pantele, amplasarile de aparate si obiecte poate contraveni normelor, standardelor si principiilor tehnico-economice care au stat la baza proiectarii, influentand defavorabil asupra bunei functionari a instalatiei.

 

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii



Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.