Ce rezistenta are o fundatie din boltari?

intrebari si raspunsuri

Realizare elevatie fundatie din boltari de beton

Intrebare de la: Virgil Nicoara pe adresa redactiei

“Buna ziua, in primul rand multumesc pt raspuns la cealalta intrebare a mea. Cat de rezistenta este o elevatie din caramida de beton? Cum se armeaza? Cum prind stalpii de rezistenta ?aici din cate am citit scapi de cofraje si e mult mai rapid de ridicat.avantaje si dezavantaje! Casa e in regim p±m zidarie din bca…..sau sa merg pe varianta clasica cofraj, armatura,beton? Cu stima,va multumesc!”

Raspunsul redactiei:

» Buna ziua. Cand spuneti “caramida de beton” banuim ca va referiti la boltarii din beton.

» Daca despre acestia este vorba, noi va informam ca boltarii din beton se pot folosi in urmatoarele situatii:

  • “la realizarea zidariei sau elementelor de fundatii pentru constructii civile (anexe gospodaresti, imprejmuiri perimetrale curti, constructii provizorii), industriale  (inchideri perimetrale pentru hale, spatii de depozitare, etc.) si agricole (spatii de depozitare si /sau cresterea animalelor, etc.)”;

» Deci dupa cum puteti vedea, boltarii din beton nu sunt recomandati pentru realizarea fundatiilor pentru locuinte, in cel mai fericit caz s-ar putea folosi pentru realizarea fundatiei unei case din lemn datorita greutatii reduse a structurii fata de una clasica din bca sau caramida.

» Principalul dezavantaj al fundatiei din boltari este ca betonul din masa fundatiei este intrerupt in zona rosturilor generate de zidirea boltarilor, iar centura elevatiei nu se poate realiza corect ci va fi inlocuita de niste bare simple dispuse longitudinal, lucru care nu este deloc in regula.

» Asa zisul avantaj al fundatiei din boltari este faptul ca se scapa de partea de cofrare, doar ca apare in plus realizarea zidariei elevatiei din boltari.

» Noi va recomandam sa respectati in primul rand proiectul de executie al casei care sigur nu prevede fundatie realizata din boltari, ci prevede o fundatie realizata clasic din beton armat.

» Fundatia este un element foarte important in ceea ce priveste structura de rezistenta a unei locuinte, este “temelia” casei. Daca nu aveti deocamdata suficienti bani sa o faceti cum trebuie noi va recomandam sa mai asteptati. Deasemenea nu credem ca veti face o mare economie realizand-o din boltari. Pentru ca si acestia trebuie umpluti cu beton si armati. Faceti niste calcule mai intai si vedeti daca se merita sa faceti acest rabat la calitate.

» Cred ca mai bine contractati o echipa sau firma care dispune de panouri pentru fundatii pentru a nu mai cumpara scandura pentru cofrat, sau daca executati dvs. in regie proprie inchiriati niste panouri si faceti o fundatie cum trebuie…ca la carte.

» Daca totusi doriti sa efectuati pana la urma elevatia din boltari va sfatuim sa faceti un studiu geotehnic la pamantul de fundare ca sa fiti macar sigur ca aveti un teren “tare” – bun de fundare.

» Un model de elevatie realizata din boltari de beton din care sa va inspirati am gasit-o prezentata de catre cei de la Dedeman:

Sursa foto: dedeman.ro

» SPOR LA CONSTRUIT! si va sfatuim sa NU faceti rabat la calitatea constructiei atunci cand vine vorba de casa in care veti locui.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*