Intrebare de la: Vasile pe adresa redactiei:
” Bună ziua! Într-o grădină în care am foarte mult PIR (sau chir cum i se mai zice la noi), când aș putea folosi un erbicid total pentru a scăpa de el? Dacă aș erbicida zona în primăvară, înainte de a semăna, ar afecta culturile (porumb/ cartofi/ceapa)? Menționez că am încercat anul anterior cu aratul si discuitul fără nici un efect plus am mai și erbicidat (ierbicid pentru pir) în timpul apariției porumbului din pământ (când avea cam 4 frunze), la fel fără efect. Deci, ar fi bine să erbicidez cu un erbicid total în primăvară, sau pot da si acum? Mulțumesc! “
Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!
Pirul se ierbicidează în vegetație și depinde de cultura principală, ce. ierbicid folosești .
Ierbicid total cand planta are inaltimea de 15 cm, nu mai putin. Nu te atingi de pamant sau de buruiana 3 saptamani. Repetat la sfarsitul verii. Nu pui nimic pe acel teren anul viitor.
Din ce știu si am experimentat Piru este o planta perena dintre cele mai urate cu rizomi.
Puteți folosi ierbicidul total și toamna pe planta verde și primavara pe planta 3-4 frunze
Sau in cultura de cartofi ierbicid pt “frunza ingusta” pantera (dar oricare ierbicid omoară doar pana la al 3 internod) asta însemnând ca va mai persista în gradina și doar în timp ve-ti scapa total de el
Noi am scapat de pir sapand si adunandu-l imediat, radacina cu radacina. O alta metoda este semanarea de trifoi, care si hraneste pamantul. Mai sunt metode fara ierbicide.
Depinde cât de mare este suprafață?
Pe suprafețe mai mici, metoda acoperirii _ descoperirii este f eficientă și fără nici un fel de chimicale!
1. Acoperi cu cartoane (fără vopsea pe ele) pentru 3 săptămâni.
2. Descoperi pentru o săptămână, și apoi, acoperi din nou pt 2-3 săptămâni.
3. Repeți operația până pirul își consumă toate energiile și nu mai are putere de regenerare.
4. La ultima acoperire, preferabil toamna, cartonul poate rămâne să se composteze.
Secretul este că, în momentul descoperirii, își adună toate forțele, iar apoi fiind din nou sufocat, isiîși pierde treptat energia de regenerare!
cand se face aceasta acoperire?
Sa nu atingă pomi sau culturi, ca le usuca.
Pentru porumb folosești ekip și nu mai ai pir..Se poate combina și cu alte ierbicide..depinde ce buruieni mai ai
Eu am cativa ani de cand nu reusesc sa scap de el.Ba se inmulteste si mai mult…..nu mai stiu ce sa fac.
Pune floarea soarelui ajută 50 60 % scapi dacă o mai și părăsești bine scapi definitiv
Foxtrot cel mai bun erbicid care exista
Depinde cât de mare e terenul acoperit de pir Eu am pus Cenusā de o palmâ grosime si am scāpat de el Da nu am avut o suprafatā mare
Erbicid Pantera, am dat la căpșuni și la crizanteme și am scăpat de el .
Folosiți Pantera aplicat pe pir de până la 10cm. După 2-3 aplicări scăpați de el. Atacă plantele cu frunză îngustă. Eu l-am folosit cu succes în vie
Nici odată no să scapi de pir daca nu-l aduni sapi la doua casmale la adîncime și aduni fir cu fir mai rău lai înmulțit cu discul la tocat dacă-l pui 10 ani la uscat pe gard după îl pui în pămînt încolțește din nou cea mai nenorocită iarba
Cel mai eficient este sa arati in toamna asta ca sa inghete radacinile, apoi bagat cultivatorul ca sa le adune gramezi si sa le dati foc. Apoi semanati lucerna pentru 2-3 ani.
Tratează la primăvară când este verde cu AGIL SAU PANTERA SAU LEOPARD ȘI VEI AVEA REZULTATE MAXIME .
Cel mai sigur erbicid total la primăvară când pirul are 10-15 cm înălțime ,și dacă este nevoie repetați după dou trei luni …dar erbicidați doar dimineața după rouă cănd planta are porii deschiși pentru absorția apei. Și încă ceva nu săpați locul după ce erbicidați 15-20 zile..! Spor și eficiență în lucrare !
De obicei se erbicideaza primăvară când pirul este răsărit în proporție de 80%,se folosește erbicid total și se repetă la 3 luni. Nu poți semăna nimic în acel an dar scapi de pir. Dacă după ce dai de 2 ori mai apare pe undeva m da o data spre toamnă, atunci sigur scapi de pir.
Si eu am avut pir pe lângă calea de acces în grădină. Pe o lățime de 2 metri aproximativ si lungime de 100. Câțiva ani la rând in primăvară devreme înainte să semănaţi porumbul sau cartofii puneți paie sau orice altceva ce poate arde direct pe aratura. Apoi dați foc . Ard toate frunzele proaspăt răsărite si rădăcinile. Eu așa am scăpat de el.
Dacă dau cu pompa printre tonurile de porumb cînd are 4 _6 frunze atac porumbul?