Executarea lucrarilor de beton in timpul iernii

Cum se toarna beton iarna?

» La dozarea betonului si a mortarelor, cantitatea de apa fata de cea de ciment are o mare importanta asupra rezistentei betonului sau a mortarului. Combinarea cimentului cu apa este insotita de caldura (cimentul facand priza, degaja o cantitate de caldura). Acest fapt are o mare importanta pentru executarea betonului in timpul iernii.

» La executarea lucrarilor in timpul iernii trebuie sa se tina seama de variatiile de temperatura. Datorita acestor variatii, apa din beton sau din mortar ingheata sau se desgheata. Acest lucru influenteaza asupra legaturii cimentului cu agregatele din beton sau cu nisipul din mortar.

» Din acest punct de vedere, priza are o mare importanta. Durata prizei depinde si de temperatura: priza se face mai repede cand temperatura creste si mai incet cand aceasta scade. Daca cimentul nu a inceput priza inainte de ingheţ, el o va incepe numai dupa desghet.

» Pe de alta parte, prin inghet apa din amestec isi mareste volumul si produce o afanare a betonului, facandu-l mai poros si mai permeabil. Atunci cand inghetul are loc dupa priza cimentului, apa libera din amestec inghetand, isi mareste volumul si distruge legatura mortarului de ciment cu agregatele mari (pietris) si cu armaturile betonului. In acest fel rezistenta betonului este redusa.

» Rezultatele cele mai defavorabile le da inghetul in perioada de priza a cimentului, precum si inghetul urmat de desghet in timpul prizei.

» Trebuie sa se tină seama si de urmatoarele constatari facute asupra mortarelor executate in diferite conditii:

  • mortarele de ciment tinute pe toata durata prizei la temperaturi joase, dar peste 0°, devin mai rezistente decat cele tinute pe durata prizei la temperaturi ridicate (peste + 15°);
  • intarirea betoanelor si a mortarelor tinute la temperaturi joase (între 0° si + 5°) intarzie mult, mai ales in primele zile;
  • umiditatea inconjuratoare produce o marire a rezistentei totale a betonului si o grabire a obtinerii acesteia.

» Pentru executarea betoanelor si a mortarelor in timp de iarna, se folosesc diferite metode. Cea mai intrebuintata este metoda prin incalzire; in afara de aceasta, se folosesc si alte procedee:

  • micsorarea cantitatii de apa din amestec;
  • intrebuintarea cimenturilor cu intarire rapida;
  • folosirea agregatelor curate si cu o granulometrie cat mai buna;
  • sporirea timpului de amestecare a betonului sau a mortarului;
  • intrebuintarea substantelor care grabesc priza, respectiv a aditivilor;
  • vibrarea betonului.

» In metoda prin incalzire, prepararea betoanelor iarna se face cu apregate si cu apa incalzite si in incaperi incalzite. Cimentul nu se incalzeste, insa trebuie depozitat intr-o incapere in care temperatura sa nu scada sub 0°. Temperatura betonului la descarcarea din betoniera nu trebuie sa depaseasca + 45°.

» Incalzirea agregatelor se face in diferite feluri (in cuptoare, pe tavi de tabla incalzite cu foc dedesubt, prin trecerea aburului in agregate etc).

» O atentie speciala trebuie data masurilor ce se iau pentru ca pierderea de caldura sa fie cat mai mica, atat la transportul materialelor la locul de preparare, cat si de aici la locul de turnare sau de punere in lucru.

» Dupa turnare, betonul trebue ingrijit si supravegheat cu aceeasi atentie. In primele 72 ore dupa turnare, betonul nu trebue sa aiba o temperatura mai mica de +2°C, iar timp de cel putin 7 zile nu trebuie lasat sa inghete.

» O metoda simpla pentru pastrarea caldurii la locul de munca este inchiderea intr-o baraca incalzita a constructiei respective sau a partii de constructie ce se executa. Se poate face si turnarea in aer liber, in care caz se folosesc prelate sau panouri deasupra placii turnate si sub care se incalzeste timp de mai multe zile.

» Pentru zidurile de beton masive, se intrebuinteaza metoda termica, adica turnarea in aer liber, folosind caldura degajata de beton in timpul prizei. In acest caz apararea betonului (cu scanduri, saci, paie) se face numai in timpul prizei si a intaririi, pentru a permite ca betonul sa-si pastreze caldura de la turnare si cea dezvoltata in timpul prizei. Acest sistem cere o supraveghere continua, pentru ca temperatura betonului sa nu scada prea mult (sub -2°).

 1 Comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.