Goluri pentru instalatii

goluri instalatii sanitare

Executarea strapungerilor si a sliturilor in zidarie

» La instalatiile interioare, pentru trecerea conductelor dintr-o incapere intr-alta sau de la un etaj la altul sunt necesare strapungeri prin ziduri sau plansee. De asemenea atunci cand conductele trebuie montate ingropate sub tencuiala trebuie executate sliturile (santurile) respective in zidarie.

» Strapungerile si sliturile se prevad de obicei in proiectul lucrarilor de constructie, asa ca acestea se lasa de catre constructori la executarea elementelor de constructie respective; altfel, spargerile ulterioare necesita o manopera suplimentara si pot slabi rezistenta constructiilor. Daca insa s-a omis prevederea golurilor in proiectul lucrarilor de constructie, strapungerile si santurile necesare pentru montarea conductelor trebuie executate de echipele de instalatori. Locurile exacte in care se vor executa aceste operatii se stabilesc cu acordul constructorului responsabil al santierului, care va aprecia daca prin spargerile respective nu sufera rezistenta constructiei.

Executarea strapungerilor

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Locul in care trebuie executata strapungerea se inseamna cu creta sau cu carbune; conturul gaurii trebuie sa fie cu 2-3cm mai mare decat dimensiunile conductelor ce se vor monta.

» Pentru executarea strapungerilor in zidarie se cauta rosturile orizontale, eventual si cele verticale dintre caramizi si pe cat este posibil spartura trebuie executata intre doua rosturi orizontale. Astfel strapungerile necesare pentru trecerea unei tevi de 1/2″ sau de 3/4″, care sunt cele mai des folosite, se executa intre doua rosturi orizontale alaturate.

» Spartura se executa cu o dalta lata, bine ascutita. In cazul zidurilor despartitoare obisnuite (de 1/2 caramida) se foloseste o dalta lata mica si un ciocan de maximum 1 kg. Spartura se executa asezand dalta oblic pe conturul strapungerii, cu taisul catre centrul strapungerii, deoarece daca s-ar aseza perpendicular, s-ar deteriora pe o portiune prea mare atat zidul, cat si tencuiala de pe fata opusa.

» La executarea strapungerilor prin ziduri groase, singura deosebire este ca se folosesc dalti late mai mari si ciocane mai grele.

» Daltile folosite trebuie sa fie foarte bine ascutite, pentru ca spargerile sa nu se mareasca; de aceea trebuie sa existe totdeauna mai multe dalti ascutite, de rezerva.

» In cazul strapungerilor prin plansee de beton armat, in locul daltilor se folosesc spituri. Dupa ce s-a trasat conturul gaurii, la fel ca la strapungerile in zidarie, gaura se contureaza cu spitul si apoi se ciopleste cu acesta catre centrul ei; operatia se repeta in acest mod pana la terminarea gaurii. Se va evita sa se loveasca cu spitul in armaturile de otel ale betonului armat, deoarece aceasta ar face sa se desprinda betonul pe portiuni prea mari, iar apoi, daca va fi necesara taierea armaturilor, aceasta se realizeaza mai greu din cauza bucatilor mari de beton suspendate pe ele.

» Armaturile de otel ale betonului din dreptul gaurii se indoaie in laturi pentru a putea fi trecute conductele; daca astfel nu se creeaza loc suficient pentru conducta, se pot taia armaturile, dar numai cu asentimentul constructorului responsabil al santierului, care va aprecia dacă rezistenta elementului respectiv nu sufera. Pentru taierea armăturilor se folosesc de obicei panze de ferastrau pentru metale sau polizoare unghiulare. Daca exista la indemana un aparat de sudura, cu acesta armaturile se pot taia mai usor.

» Strapungerile prin plansee se executa pe deasupra planseelor. Strapungerile prin fundatii de beton se executa cu spituri mari si ciocane grele. Strapungerile prin ziduri si plansee se pot executa mult mai usor cu ajutorul ciocanelor pneumatice de perforat.

Executarea sliturilor

» Sliturile in zidarie pentru montarea conductelor ingropate (sub tencuiala) se executa ca si strapungerile in zid, cu dalti late, bine ascutite.

» Sliturile verticale au dimensiuni mai mari decat cele orizontale, intrucat in ele se grupeaza de obicei mai multe conducte (de scurgere, de apa rece, de apa calda, de circulatie); dimensiunile lor depind deci de numarul conductelor ce se grupeaza si de distantele minime dintre ele. Executarea sliturilor verticale se realizeaza de sus in jos si cioplind cu dalta tinuta oblic, ca sa nu se mareasca spartura; se va cauta sa se urmeze, pe cat este posibil, rosturile verticale dintre caramizi. Slitţurile verticale mari se numesc nise.

» Sliturile orizontale se executa totdeauna de-a lungul unui rost orizontal prin cioplirea cu dalta a muchiilor caramizilor ce alcatuiesc rostul respectiv. De obicei in aceste slituri se monteaza cate o singura conducta de apa de diametru mic (1/2″ si 3/4″), care se izoleaza cu bete de postav sau cu hartie. Adancimea slitului orizontal trebuie sa permita ingroparea conductei in zidul de rosu cu 2/3 din diametrul ei, restul de 1/3 urmand sa fie acoperit cu tencuiala. In felul acesta teurile si coturile montate pe conducte se vor afla cu gura la fata tencuielii.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii



Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.