Extindere retea gaze pe banii operatorului de distributie

extindere retea gaze pe banii operatorului

Racordarea la gaze a clientilor casnici va fi gratuita

» “Extindere retea gaze pe banii operatorului de distributie” Frumos titlu care sper sa fie si adevarat. De cateva zile toata presa “zumzaie” despre aceasta “veste minunata” de dinaintea sarbatorilor de iarna. Eu unul sincer m-as bucura sa fie adevarat dar sunt putin cam sceptic totusi, si o sa va explic mai departe si de ce.

» Sunt unul din acei multi romani care atunci cand s-au mutat la casa au trebuit sa-si faca singuri extinderile de utilitati pana la proprietate, cu toate ca terenul era in intravilan iar primariile au emis autorizatii de construire doar pentru a mai incasa niste taxe pe impozite, negandindu-se ca atunci cand introduci un teren in intravilan prin intermediul unui P.U.G. (Plan Urbanistic General) ai si obligatia de a asigura utilitatile necesare extinderii de locuinte pe care ti-ai propus-o ca si institutie teritoriala.

» La fel ca si acum, in anul 2012, conform legii 123/2012, la solicitarea Primariilor impreuna cu cererile de racordare completate de solicitanti, operatorul de energie electrica din zona era obligat sa asigure dezvoltarea si finantarea retelei de distributie pentru electrificarea zonei solicitate.

» Ei ghiciti ce…cu toate ca erau obligati de lege, acestia au gasit diverse motive sa nu realizeze extinderea de retea invocand motive de lipsa de buget, investitii deja programate pe urmatorii 3 ani si intr-un final, un frumos Studiu de solutie prin care operatorul a deliberat ca investitia nu este economic justificata, urmand ca solicitantul sa participe in cota-parte la finantarea extinderii. Va dati seama ca noi am platit 3/4 din lucrare si ei 1/4.

» De aceea spun ca sunt cam sceptic deoarece si acum este exact aceeasi situatie si va voi exemplifica mai jos si de ce, cu extrase din ordinele emise de ei.

Extindere retea gaze conform ANRE

Banner Ford husa cheie auto webp

» Conform ordinului nr. 178/09.10.2020 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale se stabilesc urmatoarele etape si conditii de racordare la sistemul de distributie a gazelor naturale.

» Pentru a va putea racorda la sistemul de distributie de gaze naturale va trebui sa parcurgeti urmatoarele etape, pe care voi incerca sa vi le mentionez pe scurt pentru a fi cat mai usor de inteles:

 • depunerea si inregistrarea la operatorul de distributie a Cerere de racordare bransament gaz impreuna cu restul de documente ce va vor fi solicitate;
 • evaluarea cererii de racordare;
 • stabilirea solutiei tehnice de racordare;
 • esalonarea lucrarilor necesare racordarii si actualizarea planurilor de investitii cu lucrarile necesare;
 • emiterea unui Aviz tehnic de principiu in functie de solutia tehnica regasita in teren;
 • obtinere certificat de urbanism, avize si acorduri privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
 • proiectarea obiectivului/conductei necesare racordarii;
 • verificarea proiectului tehnic;
 • executia obiectivului/conductei necesare racordarii;
 • urmarirea lucrarilor de catre operator;
 • receptia si punerea in functiune a obiectivului/conductei necesare racordarii;
 • stabilirea solutiei de racord si emiterea ATR;
 • emiterea si transmiterea de catre operator a contractelor de racordare;
 • obtinere certificat de urbanism, avize si acorduri privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii pentru racord;
 • realizarea si verificarea proiectului pentru racord;
 • executia racordului;
 • urmarirea lucrarilor, receptia si punerea in functiune a racordului de catre operator.

» Si dupa toate aceste multe etape, cu speranta, veti avea racordul de gaz finalizat si veti fi si foarte bucurosi, daca sunteti norocosi :).

extindere retea gaze

» Si ca sa fie si mai pe inteles aceste etape voi face o mica sinteza. Practic voi depuneti o cerere la operatorul din zona, acesta vine si realizeaza un studiu in teren pentru a vedea daca exista conducta de unde va poate bransa la voi pe strada. Daca exista conducta in fata portii voastre si aceasta este de dimensiunea corespunzatoare atunci lucrurile ar trebui sa fie mai simple si ar trebui ca racordul de gaz sa poata fi facut mai repede.

» Daca nu exista conducta in fata portii voastre, atunci se parcurg toate etapele de mai sus, deoarece pentru a va putea racorda pe voi, ei vor trebui sa faca o extindere a retelei de gaz si eventual o redimensionare a statiei de reglare masurare in functie de dimensiunea extinderii. Partea aceasta dureaza mai mult, din experienta mea de inginer proiectant minim 1 an (in cazul in care au fonduri si tragere de inima).

» Deasemenea, daca de exemplu casa voastra este la o distanta de cateva sute de metri de conducta de distributie si sunteti singura persoana care solicita bransarea la reteaua de gaz s-ar putea ca in urma unui studiu de solutie realizat de operator, investitia ce urmeaza a fi realizata sa nu fie una justificata economic, si atunci va trebui sa cotizati si voi cu bani (de obicei si din pacate asa se intampla).

Detalii extindere retea gaze conform ordinului ANRE

» Conform Art.6 (3) din ordin, “În cazul în care lungimea instalației de extindere și branșare este de peste 2.500 metri, solicitanții, clienți finali non casnici, finanțează activitățile privind realizarea racordului respectiv activitățile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. n)- q); execuția lucrărilor poate fi realizată de către OSD sau alt OE selectat pe baza mecanismului cererii și ofertei de către solicitant.”

» Deci daca sunteti un client non-casnic si pentru racordarea voastra este necesara de o extindere de pana in 2500 de metri, atunci operatorul o va realiza singur pe banii sai. Sincer sper sa o vad si pe asta, deoarece eu unul nu cred ca operatorii de gaz din Romania vor face investitii asa de mari pe banii lor.

» Eu unul cred ca vor recurge la art. 151 din Legea 123/2012 si vor concluziona printr-un studiu de solutie ca realizarea obiectivelor nu sunt economic justificate pentru operator, iar solicitantul poate participa in cota-parte la finantarea obiectivelor/conductelor.

» Un alt aspect pe care trebuie sa-l luati in seama este faptul ca impreuna cu cererea de racordare va trebui sa faceti si dovada achitarii tarifului de analiza a cererii de racordare. Tariful de analiza a cererii de racordare la SD se calculeaza de OSD si este achitat de toti solicitantii, cu exceptia solicitantilor clienti casnici.

» Solicitantul isi poate retrage cererea de racordare in orice moment pana la emiterea ATP/ATR, pe baza unei cereri scrise, fara ca tariful de analiza sa fie restituit.

Concluzii

» Din punctul meu de vedere ma bucur sa aud de astfel de masuri in care cetatenii sa fie racordati gratuit la retelele de gaz, insa traiesc in Romania si am ajuns sa nu mai pot crede in astfel de promisiuni cu iz politic. Eu unul nu cred ca operatorii de gaz ai tarii vor avea bani pentru sustinerea unor astfel de investitii.

» Ganditi-va, ca un exemplu, ca de maine se depun in toata tara cel putin 100.000 de cereri de racordare la gaz, care unele dintre ele vor necesita si extinderi de retele si SRM-uri noi. Asta ar insemna cateva sute de milioane de euro investitii. Nu cred ca companiile vor avea acesti bani de investitii si vor gasi diverse motive prin care vor obliga intr-un fel sau altul solicitantii sa participe cota-parte la investitii.

» Sau vor aplica tehnica bine cunoscuta in care nu vor spune ca nu vor racorda solicitantii, dar o vor face cand vor avea bani de investitii si asta poate dura 3-4 ani. Unii solicitanti vor astepta, gasind alte solutii de incalzire, iar altii din dorinta de a avea confort vor realiza ei investitiile impreuna cu ceilalti vecini. De obicei asa se intampla in cartierele noi.

» Totodata, fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, a declarat in presa faptul ca, chiar daca companiile vor realiza aceste investitii (cu toate ca el nu crede acest lucru), costurile generate de aceste investitii vor fi recuperate prin cresterea tarifului la gaz. Practic tot noi vom plati extinderile celorlalti si nu doar a clientilor casnici cat si a celor non-casnici. Astfel, marind tariful, clientii casnici vor sustine racordarea la gaz a anumitor societati. O fi bine asa? Eu nu cred.

» Astept parerile voastre despre subiectul “Extindere retea gaze pe banii operatorului de distributie” printr-un mesaj mai jos. Sa aveti o zi buna!

Despre Mihai 60 Articole
Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

11 Comments

 1. Aham. Sa va povestesc situatie actuala. Sat la 45km de bucuresti. Retea de gaze trasa, trece fix prin fata portii mele….ma costa 8000lei sa ma racordez. Retea trasa din fonduri europe da?

  • Eu am platit impreuna cu cei 4 vecini in total 64.000 de lei extinderea pe strada. Pentru bransament am inteles ca trebuie sa mai platim circa 2500 de lei plus inca vreo 4000 de lei instalatia din curte pana in casa. Si cu toate ca facem pe banii nostri asteptam din luna Mai si inca nu avem gaz in casa. Sunt sub orice critica, stiu doar sa promita si nu fac mai nimic.

 2. Eu astept sa ma leg la gaze de 5 ani si stau in oras , se termina coloana la 200 metri de mine. Suntem 5 case care mai trebuie legate la gaze. Spun ca momentan nu au fonduri dar sa avem rabdare. De 5 ani am tot rabdare

 3. In aceeași situație se afla fiica mea str pe care sta sunt 3 case pe o parte 3 pe cealaltă parte este o str care face legătura între 2 străzi lungi care sunt racordate la gaz. Cei 6 proprietari dacă vor gaz trebuie sa o facă pe banii lor adică o strada de 50 m nu exista ptr primărie, de ce?

 4. Cei de la Eon au zis ca ei nu fac pt un nr mic de case. Dacă ar face asta, adică sa ii branseze ceilalți ii vor da în judecata pentru a-și recupera banii și nu își doresc asta. Deci trebuie sa mai așteptăm dacă vrem gaz..

 5. Și noi ne-am racordat în acest an am plătit approx 9000 lei. Ce nu înțeleg de ce nu este gratuit pana la limita proprietății și de ce nu o face la fiecare proprietate ca să nu se mai spargă strada de câte ori are câte un proprietar bani. Nu era mai simplu acuma sa ii lase la fiecare conducta la poarta gratuit și asa cu siguranță ar fi mai mulți consumatori. Asa sa plătești aproape 4000 doar pana la poarta e mult. Iar cei care am plătit asta e am luat țeapă.

 6. Cred ca singurul mod in care statul sa fie obligat sa branseze solicitantii legali ( cei care construiesc sau au constuit o casa in baza unei autorizatii de constructie ) , este sezizarea Parlamentului , Guvrnului , Presedintelui .
  Este nevoie de o dezbatere foarte serioasa .
  Daca stam doar in pixul ANRE-ului , nu se va schimba nimic .

 7. Garantat legea se va aplica pentru băieții destepti
  . Ptr ceilalți.. Vor depune actele și ii vor branșă peste 15 ani… Poate.. Dacă o proprietate este la 1 km în câmp?.. (și sunt sute.) . De unde atâția bani sa ii racordeze.? . Greu de crezut. Poate măresc m3 de gaze la 5 lei și asa sigur vor avea bani..

 8. Vrăjeli electorale, eu am plătit 15000 de ron din februarie și nici acum nu au facut lucrarea! Mă întreb, fără bani o fac în trei luni?

 9. Nu este pe banii operatorului.In lege scrie ca pretul bransamentului va fi inclus în prețul gazului.Deci nu este gratis și nici pe banii operatorului tot consumatorul final îl va plăti, dar îl va plăti eșalonat.

 10. Eu am avut pe uliță o țeava pentru gaze care cum a fost pusă asa a fost scoasă, fara a fi întrebați fara vreun act fara intabularea prealabila a ulitei….ca la noi.
  Mai grav este ca s-a facut un proiect prin fonduri europene si cei mai deștepți aleși au trasat alimentariea cu gaze după priorități.
  Ca o revolta împotriva prostiei m-am decis sa fac extindere de rețea ,cam 130 m de la strada principala pana la proprietate( împreuna cu câțiva vecini). Am exact 2 ani de când plimb acte si am deja autorizația de construcție.Am plătit jumătate din suma la semnarea contractului adică in 2019 si ma întreb dacă exista vreo șansa sa recuperez ceva din investiție. Cei ce la ANRE spun ca nu.Prin contract eu am obținut avize, eu ma ocup de săpături, oare trebuie sa aștept 5 ani pana când conducta intra in proprietatea celor de la gaz ( ei fac si distribuția) ca sa sper la vreun ban? Orice soluție este binevenita.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*