Racordarea la gaze a clientilor casnici va fi gratuita

» „Extindere retea gaze pe banii operatorului de distributie” Frumos titlu care sper sa fie si adevarat. De cateva zile toata presa „zumzaie” despre aceasta „veste minunata” de dinaintea sarbatorilor de iarna. Eu unul sincer m-as bucura sa fie adevarat dar sunt putin cam sceptic totusi, si o sa va explic mai departe si de ce.

» Sunt unul din acei multi romani care atunci cand s-au mutat la casa au trebuit sa-si faca singuri extinderile de utilitati pana la proprietate, cu toate ca terenul era in intravilan iar primariile au emis autorizatii de construire doar pentru a mai incasa niste taxe pe impozite, negandindu-se ca atunci cand introduci un teren in intravilan prin intermediul unui P.U.G. (Plan Urbanistic General) ai si obligatia de a asigura utilitatile necesare extinderii de locuinte pe care ti-ai propus-o ca si institutie teritoriala.

» La fel ca si acum, in anul 2012, conform legii 123/2012, la solicitarea Primariilor impreuna cu cererile de racordare completate de solicitanti, operatorul de energie electrica din zona era obligat sa asigure dezvoltarea si finantarea retelei de distributie pentru electrificarea zonei solicitate.

» Ei ghiciti ce…cu toate ca erau obligati de lege, acestia au gasit diverse motive sa nu realizeze extinderea de retea invocand motive de lipsa de buget, investitii deja programate pe urmatorii 3 ani si intr-un final, un frumos Studiu de solutie prin care operatorul a deliberat ca investitia nu este economic justificata, urmand ca solicitantul sa participe in cota-parte la finantarea extinderii. Va dati seama ca noi am platit 3/4 din lucrare si ei 1/4.

» De aceea spun ca sunt cam sceptic deoarece si acum este exact aceeasi situatie si va voi exemplifica mai jos si de ce, cu extrase din ordinele emise de ei.

Extindere retea gaze conform ANRE

» Conform ordinului nr. 178/09.10.2020 pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale se stabilesc urmatoarele etape si conditii de racordare la sistemul de distributie a gazelor naturale.

» Pentru a va putea racorda la sistemul de distributie de gaze naturale va trebui sa parcurgeti urmatoarele etape, pe care voi incerca sa vi le mentionez pe scurt pentru a fi cat mai usor de inteles:

  • depunerea si inregistrarea la operatorul de distributie a Cerere de racordare bransament gaz impreuna cu restul de documente ce va vor fi solicitate;
  • evaluarea cererii de racordare;
  • stabilirea solutiei tehnice de racordare;
  • esalonarea lucrarilor necesare racordarii si actualizarea planurilor de investitii cu lucrarile necesare;
  • emiterea unui Aviz tehnic de principiu in functie de solutia tehnica regasita in teren;
  • obtinere certificat de urbanism, avize si acorduri privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii;
  • proiectarea obiectivului/conductei necesare racordarii;
  • verificarea proiectului tehnic;
  • executia obiectivului/conductei necesare racordarii;
  • urmarirea lucrarilor de catre operator;
  • receptia si punerea in functiune a obiectivului/conductei necesare racordarii;
  • stabilirea solutiei de racord si emiterea ATR;
  • emiterea si transmiterea de catre operator a contractelor de racordare;
  • obtinere certificat de urbanism, avize si acorduri privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii pentru racord;
  • realizarea si verificarea proiectului pentru racord;
  • executia racordului;
  • urmarirea lucrarilor, receptia si punerea in functiune a racordului de catre operator.
Citește și:  Zidarie armata

» Si dupa toate aceste multe etape, cu speranta, veti avea racordul de gaz finalizat si veti fi si foarte bucurosi, daca sunteti norocosi :).

extindere retea gaze

» Si ca sa fie si mai pe inteles aceste etape voi face o mica sinteza. Practic voi depuneti o cerere la operatorul din zona, acesta vine si realizeaza un studiu in teren pentru a vedea daca exista conducta de unde va poate bransa la voi pe strada. Daca exista conducta in fata portii voastre si aceasta este de dimensiunea corespunzatoare atunci lucrurile ar trebui sa fie mai simple si ar trebui ca racordul de gaz sa poata fi facut mai repede.

» Daca nu exista conducta in fata portii voastre, atunci se parcurg toate etapele de mai sus, deoarece pentru a va putea racorda pe voi, ei vor trebui sa faca o extindere a retelei de gaz si eventual o redimensionare a statiei de reglare masurare in functie de dimensiunea extinderii. Partea aceasta dureaza mai mult, din experienta mea de inginer proiectant minim 1 an (in cazul in care au fonduri si tragere de inima).

» Deasemenea, daca de exemplu casa voastra este la o distanta de cateva sute de metri de conducta de distributie si sunteti singura persoana care solicita bransarea la reteaua de gaz s-ar putea ca in urma unui studiu de solutie realizat de operator, investitia ce urmeaza a fi realizata sa nu fie una justificata economic, si atunci va trebui sa cotizati si voi cu bani (de obicei si din pacate asa se intampla).

Detalii extindere retea gaze conform ordinului ANRE

» Conform Art.6 (3) din ordin, „În cazul în care lungimea instalației de extindere și branșare este de peste 2.500 metri, solicitanții, clienți finali non casnici, finanțează activitățile privind realizarea racordului respectiv activitățile prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. n)- q); execuția lucrărilor poate fi realizată de către OSD sau alt OE selectat pe baza mecanismului cererii și ofertei de către solicitant.”

» Deci daca sunteti un client non-casnic si pentru racordarea voastra este necesara de o extindere de pana in 2500 de metri, atunci operatorul o va realiza singur pe banii sai. Sincer sper sa o vad si pe asta, deoarece eu unul nu cred ca operatorii de gaz din Romania vor face investitii asa de mari pe banii lor.

Citește și:  Sisteme de ventilare cu recuperare de caldura

» Eu unul cred ca vor recurge la art. 151 din Legea 123/2012 si vor concluziona printr-un studiu de solutie ca realizarea obiectivelor nu sunt economic justificate pentru operator, iar solicitantul poate participa in cota-parte la finantarea obiectivelor/conductelor.

» Un alt aspect pe care trebuie sa-l luati in seama este faptul ca impreuna cu cererea de racordare va trebui sa faceti si dovada achitarii tarifului de analiza a cererii de racordare. Tariful de analiza a cererii de racordare la SD se calculeaza de OSD si este achitat de toti solicitantii, cu exceptia solicitantilor clienti casnici.

» Solicitantul isi poate retrage cererea de racordare in orice moment pana la emiterea ATP/ATR, pe baza unei cereri scrise, fara ca tariful de analiza sa fie restituit.

Concluzii

» Din punctul meu de vedere ma bucur sa aud de astfel de masuri in care cetatenii sa fie racordati gratuit la retelele de gaz, insa traiesc in Romania si am ajuns sa nu mai pot crede in astfel de promisiuni cu iz politic. Eu unul nu cred ca operatorii de gaz ai tarii vor avea bani pentru sustinerea unor astfel de investitii.

» Ganditi-va, ca un exemplu, ca de maine se depun in toata tara cel putin 100.000 de cereri de racordare la gaz, care unele dintre ele vor necesita si extinderi de retele si SRM-uri noi. Asta ar insemna cateva sute de milioane de euro investitii. Nu cred ca companiile vor avea acesti bani de investitii si vor gasi diverse motive prin care vor obliga intr-un fel sau altul solicitantii sa participe cota-parte la investitii.

» Sau vor aplica tehnica bine cunoscuta in care nu vor spune ca nu vor racorda solicitantii, dar o vor face cand vor avea bani de investitii si asta poate dura 3-4 ani. Unii solicitanti vor astepta, gasind alte solutii de incalzire, iar altii din dorinta de a avea confort vor realiza ei investitiile impreuna cu ceilalti vecini. De obicei asa se intampla in cartierele noi.

» Totodata, fostul ministru al Energiei, Razvan Nicolescu, a declarat in presa faptul ca, chiar daca companiile vor realiza aceste investitii (cu toate ca el nu crede acest lucru), costurile generate de aceste investitii vor fi recuperate prin cresterea tarifului la gaz. Practic tot noi vom plati extinderile celorlalti si nu doar a clientilor casnici cat si a celor non-casnici. Astfel, marind tariful, clientii casnici vor sustine racordarea la gaz a anumitor societati. O fi bine asa? Eu nu cred.

» Astept parerile voastre despre subiectul „Extindere retea gaze pe banii operatorului de distributie” printr-un mesaj mai jos. Sa aveti o zi buna!