In timpul iernii si, uneori, toamna, multe regiuni din Romania sunt innorate. Atat oamenii, cat si plantele se confrunta cu lipsa soarelui. Pentru a asigura o iluminare optima pentru plantele de apartament, fitolampele sunt solutia perfecta pentru a crea conditii optime de crestere si inflorire pentru plante. Deseori, plantele se intind, se deformeaza sau pur si simplu se imbolnavesc daca nu au suficienta lumina. Dar cum puteti alege o astfel de lampa flori, astfel incat sa indeplineasca toate cerintele?
Spre deosebire de iluminatul conventional, fitolampele pentru plante emit lungimi de unda care sunt cele mai potrivite pentru plante si nu le supraincalzesc. Radiatia la care se realizeaza cresterea accelerata a masei verzi si fotosinteza corespunzatoare se afla in spectrul de lungimi de unda rosie si albastra. Fitolampele sunt echipate cu LED-uri de luminozitate diferita.
Sunt de doua tipuri:
1) Bicolore (albastru si rosu);
2) Multicolore (in plus + alb si ultraviolet).
Lungimea de unda cea mai eficienta pentru plante este de 660 nm rosu si 445 nm albastru.
La unele tipuri de lampi puteti regla raportul de radiatie si puteti opri elementele inutile de iluminare. Ambalajul trebuie sa indice varfurile spectrale pentru lumina rosie si albastra. Pentru spectrul rosu 620-700nm. Pentru albastru 43-470nm.
Pentru a stimula inflorirea, se recomanda utilizarea de fitolampiri cu LED in gama rosie, timp de 1-1,5 ore, de doua ori pe zi. Albastrul, pe de alta parte, este mai probabil sa stimuleze cresterea masei verzi.
Pe langa spectrul de lumina, forma si tipul de lampa joaca, de asemenea, un rol important.
1) Becuri rotunde, in forma de disc, cu LED-uri incorporate pe intreaga suprafata (utilizate pentru iluminarea unei plante). In cazul in care plantele pot fi pozitionate pe o raza de 25 cm, se foloseste o lampa rotunda de 16 wati. Pentru o raza de 40 cm se foloseste un bec de 36 de wati.
2) Lampile liniare, in forma de tub, cu elemente de lumina in interior (daca plantele sunt asezate pe tot pervazul ferestrei sau pe rafturi, aceste lampi sunt cele mai eficiente si lumineaza uniform intreaga zona).
Exista, de asemenea, diferente in ceea ce priveste sursele de radiatii:
- Fitolampe fluorescente: Nu se incalzesc si, prin urmare, nu ard plantele. Utilizare economica. Va permit sa controlati culoarea luminii. Acestea au o culoare purpurie.
- Becuri cu LED pentru fitotehnie: Becurile se potrivesc in orice soclu standard pentru fitotehnie fara accesorii suplimentare. De asemenea, face posibila reglarea intensitatii de iradiere.
- Becuri de sodiu: functioneaza la temperaturi foarte ridicate, stralucesc prea tare (dauneaza vederii). Potrivite numai pentru sere.
Putere si distanta. Nu puteti calcula puterea becului pe care doriti sa il cumparati fara a lua in considerare distanta dintre bec si planta. Pozitia optima a lampii este la o inaltime de 20-25 cm, iar in timpul perioadei de inflorire la 25-30 cm.
Exista puteri declarate si puteri reale. De exemplu, pe ambalaj scrie ca lampa este formata din 12 diode de 3 W in total este de 36 W, iar puterea reala emisa de priza (daca masurati cu un voltmetru) va fi de 15-18 W. Ideal ar fi ca o astfel de lampa sa fie montata la 35-40 cm de planta, acoperind o suprafata de 45-50 cm. Un bec de 16 wati nu trebuie sa fie la mai putin de 20-30 cm de planta si va acoperi o suprafata de 25-30 cm. Un bec de 54 wati va acoperi o suprafata de 85-90 cm si nu trebuie montat la mai putin de 40-45 cm. Nu optati pentru un bec prea puternic, nu trebuie sa exagerati in acest caz.
Nu uitati ca exista o perioada de lumina diferita pentru fiecare tip de planta. Nu utilizati lampa plante interior 24 de ore pe zi. Asigurati-va ca le acordati plantelor o pauza pe timp de noapte, deoarece, la fel ca si oamenii, au un ceas biologic si trebuie sa „doarma”.
Comentarii recente