Intrebare de la: Mihai pe adresa redactiei:

” Salutare! Am facut o fosa din 2 bazine de 1000 de litri conectate intre ele cu teava de 110, de la al 2 lea bazin am conectat un furtun de drenaj in lateral de aproximativ 7 metri invelit in material textil special pentru teava de drenaj. Santul care are ca scop campul de drenaj al fosei, unde este amplasat respectivul furtun de drenaj, are adancime de 1.4m, 0.4m latime cu 7 lungime.El este umplut cu pietris de balastiera aproximativ 1m, apoi a fost pus furtunul, peste furtun s-a mai adaugat un strat de piatra de vreo 20 de cm si restul pamant. la capatul santului de drenaj, pe la 1.3m adancime am dat de balastru, deci teoretic lichidul din campul de drenaj va pleca in balastru. Pe la aproximativ 20+ m de campul de drenaj se afla pozitionata fantana vecinului, 6-7m adancime, care mi a adus la cunostinta faptul ca i se va contamina apa de la campul meu de drenaj. Te rog spune mi daca este posibil asta si ce solutii as avea.

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

4 Comments

  1. ORDIN Nr.536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei:
    Art. 33. -In situatia in care nu exista canalizare sau posibilitatea de racord laaceasta, se vor adopta solutii individuale de colectare si neutralizare a reziduurilor lichide, cu luarea masurilor de protejare a mediului si sanatatii.
    Art. 34. -Indepartarea apelor uzate menajere provenite de la locuintele neracordate la unsistem de canalizare se face prin instalatii de preepurare sau fose septice vidanjabile, care trebuie sa fie proiectate si executate conform normelor in vigoare si amplasate la cel putin 10 m fata de cea mai apropiata locuinta; instalatiile se intretin in buna stare de functionare; vidanjul se va descarca in cea mai apropiata statie de epurare a apelor uzate.
    Art. 27. (1) Fantana reprezinta o instalatie locala de aprovizionare cu apa, individuala sau publica, instalatie din care apa este consumata prin extractie direct din sursa.
    Apa din fantana, pentru afi folosita in scop potabil, trebuie sa corespunda calitativ standardului national nr. 1.342/1991 (tabel) si sa asigure cantitatea minima necesara,zilnica, pentru locuitorii deserviti.
    (2) Fantana trebuie amplasata si construita, astfel incat sa fie protejata de orice sursa depoluare si sa asigure accesibilitatea. In situatia in care constructia fantanii nu asigura protectia apei, iar adancimea acviferului folosit este mai mica de 10 m, amplasarea fantanii trebuie sa se faca la cel putin 10 m de orice sursa posibila de poluare: latrina, grajd,depozit de gunoi sau deseuri de animale, contete etc. Adancimea stratului de apa folosit nu trebuie sa fie mai mica de 4 m. Peretii fantanii trebuie astfel amenajati incat sa previna orice contaminare exterioara. Ei vor fi construiti din material rezistent si impermeabil: ciment, caramida sau piatra, tuburi din beton.
    Autoritatile locale, prin hotarari ale consiliului local pot stabili alte limitari.

  2. Deci daca de la primarie nu sunt alte reglementari, dvs. trebuie sa aveti MINIM 10 metri distanta fata de fantana. Recomandarea mea este sa luati acum o proba de apa din fantana si sa-i faceti analize, inainte de a umple campul de dren al fosei. Iar daca peste 1 an, dupa repetarea testului probei apei din fantana ies puternic modificate si rezulta clar din analizele apei ca sunt dejectii in ea, atunci va trebui sa schimbati pozitia campului de dren. Pana atunci dvs. sunteti in situatie legala conform normelor.

  3. Mihai tu explica-i vecinului ca tu respecti legea si anume distanta de minim 10 metri intre fosa (camp de dren) si fantana lui. Gandestete ca sunt cazuri in care sunt realizate case pe parcele de 12m latime. In stanga un vecin are fantana, in dreapta altul. Pai si cel din mijloc ce ar trebui, sa faca…sa nu mai aiba fosa, sau cum? Atata timp cat tu te incadrezi in prevederile legii de 10 metri distanta radiala fata de fantana nu o sa ai nici o problema. Dar cum zice si Tiberiu in mesajul de mai sus, fa o proba de apa acum, ca sa vezi cat e de buna apa din fantana, sau nu….si dupa ce folosesti fosa, mai fa o proba ca sa vezi daca fantana este afectata de campul tau de dren. Eu zic ca la distanta aceea de peste 20 de metri nu are cum sa fie afectata.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.