Cum se face o fosa septica din beton
» Fie ca vorbim despre o fosa septica din beton sau un bazin vidanjabil din beton, aceste solutii reprezinta o modalitate eficienta de a inmagazina apa uzata generata de uzul casnic din toalete, dusuri, chiuvete si lavoare. Aceste sisteme de retentie a apei uzate se regasesc de obicei in localitatile rurale care nu dispun de sisteme de canalizare moderne.
» Fosele septice din beton pot fi realizate astfel:
- achizitionate gata turnate din fabrica, din elemente prefabricate, cu mentiunea ca sunt mai durabile in timp datorita procesului de fabricare, doar ca necesita transport de tonaj mare, iar la montaj este absolut necesara o macara;
- sau pot fi turnate direct la fata locului, in regie proprie sau cu firma specializata de constructii.
Ce avantaje are o fosa septica din beton?
» Principalul avantaj al foselor septice este faptul ca ajuta la stoparea poluarii solului reducand riscul de a afecta panza freatica din zona in care este amplasata, nepermitand infiltratiile in sol.
» Un alt avantaj al foselor septice din beton este faptul ca se pot realiza la ce dimensiuni doreste clientul, in functie de spatiul disponibil din curte, sunt durabile in timp si nu plutesc atunci cand sunt amplasate in zone cu panza freatica ridicata. Singurul dezavanataj pe care il are o fosa betonata este acela ca daca nu este hidroizolata si tratata corespunzator, suprafata betonului poate fi afectata si in timp pot aparea infiltratii din sol in fosa.
» Fosele septice din beton au avantajele si dezavantajele lor. Cunoasterea partilor bune si proaste ale acestei solutii alternative la canalizare este foarte importanta daca planificati sa va montati sau sa va construiti una in curte. Deasemenea cunoasterea informatiilor de baza despre fosele septice din beton poate contribui la prevenirea problemelor in timpul exploatarii. Atentie, pentru a maximiza beneficiile unui bazin vidanjabil din beton trebuie sa invatati in primul rand cum sa-l construiti corect si mai ales cum sa-l mentineti corespunzator.
Cum se face o fosa din beton?
» Va prezentam mai jos cateva planuri de executie a unei fose din beton:
FOSA DIN BETON CU 2 COMPARTIMENTE
SECTIUNEA 1
FOSA DIN BETON CU 2 COMPARTIMENTE
SECTIUNEA 2
FOSA DIN BETON CU 2 COMPARTIMENTE
SECTIUNEA 3
» Exista si varianta cu 3 compartimente pentru o decantare mai buna a materialelor solide.
FOSA DIN BETON CU 3 COMPARTIMENTE
» Deasemenea se poate monta si o pompa submersibila direct din timpul executiei pentru evacuarea mai usoara a apelor uzate.
FOSA DIN BETON CU pompa submersibila
» Dupa ce ati stabilit dimensiunile si cubajul fosei, in functie de numarul de persoane ce o vor deservi si necesitatile casnice, urmeaza realizarea acesteia.
» Saparea gropii de pozitie in care veti amplasa sau turna fosa. Puteti face acest lucru mecanizat cu ajutorul unui buldoexcavator sau o puteti face manual.
» Dupa ce ati realizat groapa, puteti amplasa fosa direct in groapa cu ajutorul unei macara sau cu bratul unui excavator, asta in cazul in care ati achizitionat una gata turnata din fabrica.
» Daca ati decis sa turnati singuri fosa septica, atunci va trebui sa treceti la partea de armare, cofraresi turnare a fosei. Pentru pereti se pot folosi 1 sau 2 plase de Ø6mm cu ochiuri de 10mm, iar la placa se pot folosi bare independente de Ø10mm sau plasa sudata de Ø10mm cu ochiuri de 10mm. Daca fosa este carosabila, adica treceti cu masina peste ea, e recomandata o armare mai strasnica a acesteia, deci folosirea a 2 randuri de plasa atat pentru pereti cat si pentru placa.
» Sunt persoane care aleg realizarea acestor fose si din boltari din beton ziditi. Cateva exemple puteti gasi mai jos.
Pentru evacuarea apelor uzate prin campuri realizate din tuburi de dren puteti citi urmatorul articol:
Sursa foto: Pinterest, maraskinos.sunphoto.ro
Domnilor nu pot decat sa-mi scot palaria in fata voastra si sa va spun ca n-am mai vazut asa ceva demult. Am lucrat 46 de ani in constructii, am vazut de toate, am vazut si cum sistemul ne-a distrus scolile profesionale de constructii si copiii nostri nu mai aveau de unde invata meserie ca sa construiasca ceva cum trebuie. Faptul ca prezentati aici gratis aceste informatii inseamna ceva. Fiul meu vrea sa construiasca o fosa septica din beton si m-a intrebat Tata e buna schita asta de pe site, si atunci am vazut ce ati scris si-mi place mult modul vostru de relatare si descriere pe intelesul tuturor. Sincer v-as strange palma daca v-as cunoaste. Felicitari si tineti-o tot asa sa aiba si tineretu de unde invata ceva!
Cat costa o fosa septica din beton? Exista de cumparat dea gata sau trebuie turnata?
Buna ziua, sunt interesat si eu de o asemenea fosa insa nu gasesc meseriasi. As dori sa va intreb daca imi puteti construi sau sa imi aduceti una deja construita, la ce pret? Acum nu stiu daca fosa este musai sa fie cu 2 sau 3 camere. Mentionez ca suntem o familie de 4 persoane (2adulti+2copii) ca avem deja o fosa de 4 ani de cand ne-am mutat, o fosa care a ajuns sa dea pe afara (s-a colmatat drenajul).Va multumesc si astept raspunsul dvs. urgent.
Buna ziua. Din pacate nu ne ocupam cu realizarea de fose septice din beton. In cazul dvs. s-ar putea sa fie mai ieftin sa decolmatati si sa reconditionati actuala fosa impreuna cu campul de dren. Incercati sa vidanjati mai intai fosa si sa vedeti in ce stare se afla si daca se poate sau nu reabilita. O echipa de meseriasi buni sigur ar putea sa va rezolve problema iar costurile ar fi mult mai mici decat turnarea unei fose noi.
Salut cit mă costă o fosă cu foua cimpartimente armat cofrat si turnat cu placa complet fara sspaturi astea le fac eu
Total interior sa aiba 2 m inaltime 2 m latine si trei lungime
Astept un raspuns
Salutare ma intereseaza estimativ la cat ajunge o asemenea fosa? si daca sunteti disponibil , unde va pot gasi
Pretul difera de la 2000 la 4000 de lei in functie de:
– manopera: in regie proprie sau echipa-firma;
– materiale: beton de statie sau beton facut in santier;
– gradul de armare: pietonala sau carosabila;
– aplicare sau nu a unei hidroizolatii pe interiorul si exteriorul fosei din beton.
Din pacate noi nu ne ocupam de executie.
Avand in vedere experienta pe care o aveti, va rog sa imi recomandati cam ce dimensiune trebuie sa aiba o fosa septica cu doua camere pentru 4 persoane(ce dimensiune groapa, cat grosime peretele de beton) si daca in loc de capac de beton turnat pot folosi capace din tabla otelita(cam ce grosime?). Prin locul unde am stabilit executarea fosei nu trece masina,este ingradit, nu am copii mici care sa umble la capace. Am spatiu limitat in curte si nu am loc pentru canal drenaj. Am intrebat 10 persoane, inclisiv la firme si am aflat 11 pareri.Multumesc.
Buna ziua. Puteti folosi ca model fosa septica prezentata mai sus, avand posibilitatea de a adapta dimensiunile in functie de necesitatile dvs.
Faptul ca nu o sa aveti spatiu pentru campul de dren o sa trebuiasca sa vidanjati mai des, iar din punct de vedere al volumului va recomandam sa fie de maxim 8 metri cubi, deoarece o masina de vidanjare nu poate cara mai mult intr-o singura tura. Ideal ar fi sa o faceti in asa fel incat sa poata fi vidanjata intr-o singura tura, e mult mai ok din punct de vedere economic in exploatare cat si in executie (betoane, cofraje, manopera).
In ceea ce priveste „capacul” fosei, puteti folosi si tabla otelita cu singura conditie ca executia sa fie realizata in asa fel incat atunci cand ploua apa sa nu inunde fosa, altfel va trebui sa o vidanjati la fiecare ploaie mai serioasa…
Unde pot gasi tuburi din beton pentru fose septice? Sunt din Mehedinti
Buna ziua.
Am de instalat conducta de evecuare intre casa si fosa septica.
Care ar fi pretul lucrarii, probabil pe ml, manopera+materiale, sau munai manopera.
Multe multumiri
Pretul lucrarii difera in functie de lungimea traseului, tipul de conducta si dificultatea sapaturii (natura terenului, sapatura manuala sau mecanizata). In principiu ar trebui sa fie intre 50-100 lei pe ml in functie de executant…mester, echipa, firma cu factura…
Buna ziua! Eu doresc sa construiesc o faosa bicompartimentala. Prima camera mai mare,(9m3) cu fundul betonat, iar cea de-a doua mai mica 4m3, fara fund, dar mai adanca. Apa din a doua camera intra in pamant si nu va trebui sa scot decat din prima camera cand se umple. Nu am spatiu pentru drenaj. Este ok?
Din punct de vedere tehnic fosa va functiona, insa nu stiu cat de ok este din punct de vedere al mediului. Trebuie vazut daca decantarea in 2 trepte este suficienta pentru a „epura” in parametri apa pentru a o putea deversa direct in spatiul de drenaj al celui de-al 2-lea compartiment. Practic dvs. veti folosi cel de-al 2-lea compartiment ca si un put de drenaj/infiltrare in pamant.
Bună ziua! Am citit cu atenție ce sa scris și sa comentat mai sus, doresc să construiesc o fosă sceptică din 3 compartimente, primele două pentru colectare și filtrare iar cea de a treia pentru desenare în sol sau cu o pompă
submersibila, nu am nici o pânză frenetică la mai puțini de 70 de metri, iar locul este din când în când inundabil, dimensiunile fosei cred că ar fi potrivite (ce ați prezentat mai sus) pentru o familie cu de 3-4 membri. Ași dori să îmi spune-ți părerea dumneavoastră. Vă mulțumesc anticipat.
Vă salut. În localitatea în care am construită casa sistemul de canalizare este în curs de realizare, dar se pare că deși conductele stradale sunt deja ”trase” pe ulițe, va mai dura ceva vreme până ce canalizarea va fi funcțională, deoarece stația de epurare încă nu este realizată, așadar, sunt nevoit să constriesc o fosă septică. Varianta betonată și armată cred că este cea mai bună soluție, însă vă cer părerea privitor la amplasarea acesteia și anume că între gardul vecinului și conducta de scurgere din casă sunt aprox. 5 metri, iar pe aceea alee vreau să am acces cu mașina. Aș putea să aleg o variantă ”alungită” a fosei, astfel, aș putea avea o siguranță mai mare că nu voi avea ”neplăceri” trecând frecvent cu mașina. Placa de beton s-ar încadra cu betonul aleii de acces. Aștept recomandările dvs. Vă mulțumesc!
Puteti sa o realizati si intr-o varianta mai „alungita”, nu cred ca va fi vreo problema daca armati peretii si placa fosei cum trebuie.
Ce condiții,reguli trebuie să îndeplineasc pentru a putea turna o fosa septica din beton,ce distanță trebuie să fie de casa vecinului, de o fântână??întreb pt ca vecinul vrea să cheme Protecția mediului
In primul rand, conform actualei legislatii, constructia sau amplasarea unei fose septice ar trebui insotita de niste documentatii de avizare de la primarie si mediu.
Se recomanda respectarea urmatoarelor distante la amplasamentul foselor septice :
1. Distanta fosei fata de cladiri invecinate : 10m;
2. Distanta fosei fata de propria cladire : 5m;
3. Distanta fosei fata de fantana : 10m;
4. Distanta liniei (tevii ) de drenaj fata de nivelulpanzei freatice : 2m.
Va salut,un sfat referitor la găurile de trecere dintre camerele de decantare,la ce înălțime ar trebui făcute?în cazul meu înălțimea fosei în interior este de 2 mt de la podea la țeava de intrare si zidurile despărțitoare sunt putin mai înalte.
Orificiile de trecere cam pe inde ar fi mai ok sa fie poziționate, mai în partea superioara sau cea inferioara pt a decanta cât mai bine apa. Mulțumesc
Orificiile de trecere in compartimentul secundar ar trebui sa fie pozitionate mai jos putin fata de cota conductei de intrare.
Buna ziua, acum acum un an de zile am facut o fosa din beton si de cate ori ploua se umple cu apa. Ce trebuue de facut si cum se poate rezolva, va multumesc
Trebuie sa-i faceti o hidroizolatie corespunzatoare pe exterior.
Buna seara
Am nevoie de un proiect pentru fosa septica (pentru primaria rurala) si un model de receptie a fosei septice.
As vrea sa nu am probleme cu autoritatile privind plata unei amenzi de la Primarie, DSP, Garda de mediu
Mentionez ca am fosa din plastic achizitionate de la Dedeman in urma cu 10 ani.
Va sunt recunoscator (ipa4cluj@yahoo.com)
buna! aceasta groapa se poate face la un metru aproximativ de casa? sau nu este indicat datorita faptului ca apa din fosa pe poate infiltra in funcatia casei?
Buna ziua,
Am o problema:doresc sa-mi extind bucataria cu vreo 3m dar proble ma este ca pe locul unde unde voi face extinderea se gaseste fosa care e functionala. Cum pot sa fac extinderea si sa pot utiliza fosa in continuare. Va multumesc
Dan Marcu