Fosa septica din rezervoare IBC

fosa septica din IBC-uri

Cum sa-ti faci o fosa septica din rezervoare IBC?

» Viata in mediul rural, la casa, este cea mai frumoasa si sanatoasa forma de a trai si locui. Dar parca totusi ai vrea sa ai conditiile si utilitatile de la bloc si mai ales cand vine vorba de a avea o baie in casa. Pentru a putea realiza acest lucru avem nevoie de doua lucruri esentiale: apa si canalizare. Alimentarea cu apa o putem rezolva cu ajutorul unui put forat si a unei pompe submersibile sau un hidrofor, iar in cazul canalizarii va trebui sa realizam o fosa septica sau un bazin vidanjabil.

» Daca bugetul nu va permite sa achizitionati o fosa septica compacta sau realizarea unei fose din beton vi se pare prea greu de realizat si putin cam costisitoare, atunci nu va ramane decat varianta unei fose septice ieftine, realizate cu materiale de constructii ieftine si de durata.

Ce este un rezervor IBC?

Banner Ford husa cheie auto webp

» Bazinele de apa sau rezervoarele IBC sunt niste recipiente de lichide sub forma de cub, realizate din plastic de inalta calitate HDPE, fiind incadrate intr-un grilaj metalic pozitionat pe un europalet din lemn sau uneori chiar metalic.

» Pentru realizarea unei fose din aceste rezervoare va recomandam sa folositi containere ibc 1000 l second hand pentru ca si asa se vor murdari in timpul exploatarii. De obicei in acestea s-au transportat siropuri, vinuri, solutii chimice si alte substante lichide. Aceste recipiente au o gura de vizitare in partea superioara si un robinet de scurgere in partea inferioara.

De ce sa folosim “butoaie din plastic” pentru realizarea fosei?

» Care sunt beneficiile folosirii rezervoarelor IBC in realizarea unei fose septice:

 • costuri minime de achizitie a materialelor pentru realizarea fosei in comparatie cu variantele compacte si cele turnate din beton monolit;
 • costuri minime de instalare a bazinelor de decantare, deoarece IBC-urile sunt compacte iar datorita greutatii lor de aproape 50 de kg sunt usor de manipulat si nu necesita utilaje speciale de ridicat;
 • fiind niste rezervoare etanse, vor impiedica mirosurile neplacute sa iasa la suprafata;
 • acestea fiind realizate dintr-un plastic dur si de calitate, nu veti avea probleme de corodare cum este in cazul betonului;
 • veti fi siguri ca fosa nu se va umple de la infiltratiile apelor subterane atunci cand ploua si panza freatica creste;
 • durabilitate si fiabilitate in timp, plasticul nu rugineste, nu putrezeste si nu se corodeaza in timp.

cum se monteaza ibc-urile in pamant

» Pentru realizarea unei astfel de fose septice este nevoie de cel putin 2 rezervoare IBC. Apa uzata va intra in primul rezervor unde se va realiza descompunerea si separarea solidelor, care ulterior se vor transforma in namol, namol care la o anumita perioada de timp va trebui vidanjat. Totodata acest prim rezervor va trebui echipat cu un tub de aerisire din PVC pentru evacuarea biogazului rezultat in urma procesului de fermentare biologica.

» Purificarea apelor reziduale se datoreaza unor microorganisme speciale, care folosesc deseurile organize pentru hranire. Pentru a fi siguri ca aveti “suficiente” microorganisme care sa lucreze pentru voi, e bine sa utilizati bioactivatori speciali care se adauga in primul compartiment al fosei sau le puteti adauga direct in vasul wc.

» Prin conducta de preaplin al primului rezervor, apa semidecantata va trece in al doilea bazin unde se va realiza decantarea totala a apei uzate. Mai apoi, daca doriti sa evacuati apa din cel de-al doilea rezervor, il puteti racorda la un sistem de drenaj amplasat in curte.

» Ca solutii de drenaj ar fi urmatoarele:

 • Constructia unor puturi de filtrare, acestea constand intr-o solutie simpla si primitiva, adica o groapa deschisa pe fundul careia se pune piatra concasata sau o perna de pietris;
 • Constructia unor campuri de filtrare in care se instaleaza tuburi de dren, tuburi ce sunt perforate la partea inferioara pentru ca apa sa se scurga usor in terenul filtrant;
 • Constructia unor santuri de filtrare, lungi de cativa zeci de metri pe fundul carora se amplaseaza pietre de rau si plante de apa.

Ce trebuie sa luati in considerare atunci cand instalati o fosa septica din bazine IBC?

 • Rezervoarele trebuie amplasate la o adancime sub nivelul de inghet al solului. Daca acest lucru nu este posibil, atunci este indicat sa le termoizolati;
 • Pamantul din jurul fosei septice trebuie sa aiba o permeabilitate ridicata, pietrisul este cel mai indicat;
 • Capacitatea fosei si numarul de rezervoare IBC folosite va fi calculata in functie de numarul de persoane ce o vor deservi. Conform studiilor de specialitate o persoana consuma in medie 150 de litri de apa in gospodarie, de aici inmultiti numarul de persoane cu consumul mediu zilnic si 30 de zile lunar si veti avea un volum de apa uzata lunara, astfel veti putea dimensiona corect volumul necesar al fosei;
 • Daca evacuarea apei catre tuburile de dren nu se poare realiza gravitational, este bine sa realizati un racord electric si o cutie langa cel dea-l doilea rezervor pentru amplasarea unei pompe de apa uzate care sa impinga apa din rezervor catre santurile de filtrare.

schema de principiu fosa septica

 1. Conducta canalizare de la interiorul casei;
 2. Rezervor IBC 1;
 3. Rezervor IBC 2;
 4. Conducte de aerisire-ventilatie;
 5. Pompa submersibila pentru ape uzate;
 6. Rezervor tampon pentru apa uzata;
 7. Camp de dren.

Montajul si instalarea fosei septice din bazine IBC

fosa septica din bazine ibc

» Ansamblarea rezervoarelor se face folosind o schema gandita in prealabil, iar fiecare interconectare trebuie sa fie foarte bine sigilata si etansata cu silicon.

etansare capac ibc

sigilare cu silicon capac rezervor ibc

 

» Pe primul eurocub, la circa 20 de cm de suprafata superioara se va realiza o gaura rotunda cu diametrul de 110mm pentru a putea conecta conducta de canalizare ce vine din casa. Pe partea opusa se va realiza inca o gaura cu 10 cm mai jos fata de prima, gaura ce va fi evacuarea catre cel de-al doilea bazin de decantare.

» In cel de-al doilea rezervor veti realiza o gaura cu 5cm mai jos fata de iesirea din primul IBC, pentru a rezulta o panta de curgere gravitationala, iar in partea opusa se va face o gaura cu 10cm mai jos fata de prima, gaura ce va reprezenta evacuarea catre tuburile de dren.

admisie bazin ibc

» Pentru instalare veti avea nevoie de 4 teuri din PVC si bucati de 1015cm de teava de 110mm. Pentru a introduce teurile in interior se va realiza o taietura in jurul gurii superioare cu ajutorul unui flex.

teiere bazin ibc cu flexul

montare teu pvc in bazin ibc teuri pvc

» Nu uitati ca la ambele bazine sa montati teava pentru asigurarea aerisirii acestora.

aerisire rezervor ibc

» Taietura prin care s-au introdus teurile va trebui si ea sigilata cu o solutie de hidroizolare bituminoasa.

capac rezervor ibc

» Pentru a va asigura ca recipientele nu se misca unul fata de celalalt, acestea trebuie sa fie fixate foarte bine unul de celalalt. Pentru realizarea acestui lucru se poate folosi sudura sau prinderea un surburi a unor bare metalice.

rezervoare ibc

» Dupa ce acestea au fost interconectate si fixate se pot introduce in gaura din pamant.

montare bazine ibc

» Pentru o functionare eficienta si neintrerupta a sistemului de canalizare, este necesar sa va asigurati ca rezervoarele nu sunt supraincarcate, si de asemenea sa se efectueze urmatoarele masuri:

 • Daca este necesara pomparea lichidului din recipientul de decantare, faceti acest lucru toamna, cand microorganismele sunt mai putin active din punct de vedere biologic. Acest lucru ajuta la reducerea mirosurilor neplacute in timpul evacuarii apelor uzate si a namolului;
 • Atunci cand vidanjati rezervoarele, nu uitati sa lasati putina substanta umeda pe fundul lor, pentru a pastra cultura de bacterii vie in continuare;
 • Amplasarea fosei sa fie intr-o zona unde masina de vidanjare sa poata avea acces;
 • Incercati la toaleta sa folositi cosuri menajere pentru hartie igienica si incercati sa nu aruncati nimic in wc care ar putea obtura buna functionare a sistemului.

» Daca doriti realizarea unui sistem de decantare a apei si mai performant puteti realiza modelul de mai jos:

fosa septica din bazine IBC

 1. Conducta canalizare de la interiorul casei;
 2. Aerator;
 3. Strat suport din beton;
 4. Conducte transfer apa uzata;
 5. Compresor aer;
 6. Umplutura stabilizare din pietris;
 7. Guri de vizitare;
 8. Conducte transfer apa uzata;
 9. Evacuare ape uzate catre campul de dren.

fosa septica IBC

» Principalul avantaj al folosirii unor astfel de rezervoare este costul de achizitie redus, mai ales daca reusiti sa le cumparati second hand. Diferenta dintre o astfel de fosa si una compacta poate fi destul de mare. Un alt avantaj il reprezinta si viteza de executia al unui astfel de sistem, nefiind necesara implicarea unor specialisti in domeniu, iar disponibilitatea materialelor folosite este una foarte facila.

» In concluzie, este foarte usor de remarcat ca realizarea unei fose septice din rezervoare de apa IBC este accesibila pentru oricine si ca pret de achizitie cat si ca usurinta in executie.

 

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

15 Comments

 1. Felicitari,solutia este foarte buna si ieftina,dar ce facem cu avizul de la mediu,certificare ue etc

  • Intre o fosa septica din plastic din magazin si una realizata din IBC-uri nu este o asa mare diferenta…Importante sunt bacteriile de la interior, procesul care se desfasoara in aceste bazine si rezultatele apei dupa procesele de fermentare si decantare ce se desfasoara la interior…Daca apa rezultata din cel de-al doilea bazin este in parametri legali atunci nu veti avea nici o problema cu vreo institutie a celor de la mediu…

  • In mod normal DA si mai ales un aviz de la Mediu, dar in mediul rural majoritatea isi fac fosele fara nici o aprobare de la institutiile statului…din pacate…

 2. Problema este ca bazinele de tip IBC nu sunt ranforsate la interior. Daca le ingropati adanc si nu faceti o ranforsare pe interior sunt mari sansele ca la prima ploaie mai puternica sa se deformeze destul de mult si din 1000 de litri sa ramaneti cu jumatate sau chiar mai putin.Plus ca este posibil sa se deplaseze sau sa se rupa conductele.
  Cu stima.

  • din moment ce se incarca nu ai nevoie de alt suport la interior.Plasa metalica de la exterior este suficient de puternica.Daca tot nu esti convins, poti sa instalezi sistemul la suprafata si folosesti o pompa /macerator automata care sa incarce primul bazin.

 3. Și ce se întâmplă după ce putrezește lemnul din paleți? Eu cred că era bine să fie demontați deoarece paleții vor ceda local și există riscul ca bazinul să se spargă

 4. Imi puteti oferi datele de contact ale firmei care executa astfel de instalatie? Ma intereseaza.

 5. Foarte bun articolul, APRECIEZ ! Multumim pentru informatii ! Chiar ma uitam pe niste videouri din SUA unde baietii fix pe modelul acesta merg si ma intrebam daca este si la noi o astfel de posibilitate, Ceea ce ma macina,este faptul ca se consuma relativ mult spatiu pentru amplasrea tevilor de evacuare, intrebarea ar fi, se poate planta o livada printre randuri, dar sa fie sanitar produsul acestei livade ? Ma gandesc ca instantaneu este exclusa evacuarea apei de robinet (masina de spalat,dus, chiuvete,etc) si doar instalatia de la toaleta e conectata de acest sistem …

 6. Foarte interesant și util articolul.Pe unde se conectează furtunul vidanjei?Este necesara vidanjare din ambele bazine s-au doar din al doilea?Mulțumesc!

 7. Foarte util pentru cei interesați,articolul.Unde se conecteaza furtunul se la vidanja și dacă este necesara vidanjare a ambelor recipiente.Multumesc!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*