Frunzele cazute: cele mai bune optiuni pentru utilizarea materialului natural

frunze

Multi locuitori ai satelor ard frunzele cazute pentru a elibera gradina de gunoi. Dar exista alte solutii rationale si utile pentru a face fata materialului natural.

De ce nu ar trebui sa indepartati frunzele

Banner Ford husa cheie auto webp

Unii sustin ca trebuie sa indepartam frunzisul si sa curatam gradina iar altii spun ca frunzisul trebuie lasat jos. Prin urmare, este mai bine sa luam in considerare argumentele in sprijinul ambelor solutii.

Deci, cei care nu indeparteaza frunzisul sustin ca in salbaticie nimeni nu scoate asternutul. Se acumuleaza pe suprafata solului ani de zile, formand un strat nutritiv pentru dezvoltarea corecta a copacilor. Frunzele cazute indeplinesc mai multe functii:

  • izoleaza si protejeaza radacinile plantelor iarna;
  • asternutul liber trece aerul catre radacini, absoarbe bine apa, dand-o treptat copacilor;
  • in perioada de topire a zapezii, pamantul care nu a inghetat iarna din cauza covorului de frunze absoarbe bine umezeala;
  • nu permite evaporarea rapida a umezelii din sol, prevenind aparitia eroziunii solului si a crustei;
  • materialul natural devine un ingrasamant valoros in care ramele se reproduc bine.

Daca lasati afrunzele pe pamant, dupa cativa ani solul de aici va deveni intunecat, afanat si umed. Va avea o multime de nutrienti necesari dezvoltarii corecte a copacilor. Acest ingrasamant contine azot, potasiu si fosfor, precum si calciu si alte oligoelemente utile.

Lasand stratul de frunze pe pamant, cresteti sansele de a obtine un sol fertil care poate oferi copacilor tot ce au nevoie pentru o dezvoltare corespunzatoare.

frunze cazute

Atunci de ce se ard frunzele?

In cele mai multe cazuri, asternutul trebuie indepartat, deoarece in gradina nu cresc arbori salbatici, de secole, ci specii cultivate. Pot fi destul de capriciosi, reactionand negativ la orice factori adversi.

Nu numai ramele traiesc in frunzele cazute. De asemenea, unele insecte daunatoare nu se opun iernarii in acest mediu nutritiv. Acestea pot fi omizi si gargaritele, afidele si alte specii care sunt periculoase pentru plante. Printre afectiunile periculoase care afecteaza materialul natural, merita mentionate mucegaiul pudra si crusta. Daca gradina sufera de paraziti si agenti patogeni, frunzele trebuie indepartate. Ele nu trebuie utilizate in niciun alt scop. Chiar si dupa procesare, un astfel de material va duce la reinfectarea gradinii.

Unii gradinari ard chiar si frunzele sanatoase. Dar acest lucru este irational. Exista multe modalitati de a aplica in mod corespunzator frunzisul sanatos pentru a imbunatati aspectul gradinii din curte.

Compostarea

Daca frunzele din gradina sunt sanatoase, nu va grabiti sa le ardeti! Ele sunt un ingrasamant excelent. Trebuie doar sa fie pregatit corespunzator. Pentru a face acest lucru, se fac mai multe gropi de compost. Puteti depozita materialul pregatit in pungi, cutii sau alte recipiente adecvate. Exista mai multe metode diferite de preparare a compostului:

  • fermentatie aeroba rapida;
  • compostare aeroba lenta (compozitie de calitate superioara);
  • crearea de humus pe cale anaerobica.

Pentru a fi sigur ca asternutul este sanatos, trebuie sa il tratati cu bioinsecticide si biofungicide.

Sol pentru flori de interior si rasaduri

Pe langa pregatirea unui substrat nutritiv, frunzele pot fi folosite in alte scopuri. Dintre acestea, puteti face pamant pentru rasaduri sau pamant pentru plante de interior. Frunzele sanatoase se pun intr-o punga mare de plastic. Aici se pun si buruieni fara seminte si radacini, varfuri.

Pachetul trebuie sa fie gaurit in mai multe locuri. Agitati periodic continutul in timpul fermentatiei. Ar trebui sa fie umed in interior, dar nu prea mult. Procesul de putrezire va dura cateva luni. Cand componentele plantei se transforma intr-un substrat, masa este folosita pentru plantarea florilor si a rasadurilor.

Un astfel de sol se caracterizeaza prin fiabilitate buna si aciditate scazuta (aproximativ 5-6 pH). Acesta este un material ideal pentru cultivarea begoniilor, ciclamenilor si a altor flori cu un sistem radicular delicat.

Crearea de adaposturi pentru plante perene pentru iarna

Trandafirii, crizantemele si alte plante perene pot fi acoperite de frigul iernii cu frunze cazute. Aproape toate plantele bulboase au nevoie de un strat suplimentar de izolatie naturala. In caz contrar, s-ar putea sa nu supravietuiasca iernii. Daca deasupra unor astfel de plante este asezat un strat de frunze, acestea vor inflori mai repede primavara. Dar, odata cu aparitia caldurii, trebuie sa va amintiti sa indepartati o astfel de „patura”. In caz contrar, plantele pot putrezi.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*