Fucsia este o planta de interior, nepretentioasa. Este un arbust vesnic verde, cu tulpina lunga. Majoritatea speciilor cresc pana la 25-40 cm, chiar daca speciile rustice pot ajunge la 100-150 cm.
Caracteristici de ingrijire
Fucsia se descurca cel mai bine atunci cand lumina este difuza, dar poate inflori si cand este cultivata in locuri umbrite (ferestre orientate spre nord).
Iarna, este mai bine sa pastrati planta intr-o camera rece (+6-+8 gr). In apartamentele din oras, un astfel de loc poate fi un pervaz rece, un balcon izolat sau un loc langa usa balconului.
Pamantul din ghiveciul cu flori, in timpul sezonului de crestere, nu trebuie sa se usuce. Dar inainte de udare, stratul superior al pamantului ar trebui sa se usuce cu 2-3 cm. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, florile cad. In perioada de repaus (de la sfarsitul lunii octombrie pana la sfarsitul lunii ianuarie), limitez udarea (dar nu o exclud).
Se transplanteaza, de regula, primavara, la inceputul sezonului de vegetatie. Plantele trebuie transplantate la fiecare 2-3 ani, in timp ce se taie o parte din radacinile vechi. Daca planta nu poate fi transplantata, atunci inlocuiti stratul superior de sol (aproximativ 2-3 cm).
Tundere fucsia
Tunderea favorizeaza o inflorire mai intensa. Prima taiere se face toamna tarziu, indepartand in mare parte tulpinile subtiri, slabe si deteriorate.
Perioada de odihna
Cand vin primele ingheturi renuntati la udare. Evitati pulverizarea in aceasta perioada! Fuchsia poate ierna in conditii mai calde. In acest caz, elimina partial sau complet frunzisul, iar lastarii sunt puternic extrasi. Dar pentru planta nu este periculos. Odata cu debutul primaverii, tulpinile goale trebuie taiate. De la mijlocul lunii februarie, cresteti treptat udarea. Se fertilizeaza numai cand planta incepe sa creasca activ.
Boli si daunatori
Fucsia poate fi afectata de afide, muste albe, acarieni, mucegai cenusiu si rugina. Cel mai important lucru este sa pastrati planta curata. Pentru a face acest lucru, stropiti-le sub dus la nevoie. Un dus saptamanal cu apa calda este o excelenta prevenire a acarienilor de pe cercelus. Este necesar sa reglati udarea (nu inundati planta).
Comentarii recente