Fundatie continua din zidarie de caramida

Fundatie continua din zidarie de caramida cu sectiune dreptunghiulara sub zid exterior de caramida

» Fundatia continua din zidarie de caramida se foloseste numai la constructii realizate in terenuri uscate, adica la care nivelul apelor subterane se afla la cel putin 2,00m sub talpa fundatiei si in care fundatiile realizate din alte materiale, cum ar fi de pilda cele din beton sau din piatra, pot fi degradate de catre agenti agresivi din acele soluri.

» Aceasta fundatie nu este insa indicat a se executa in terenurile care prezinta pericole de tasari mari sau inegale.

»Fundatia din zidarie de caramida se foloseste la constructii fara subsol, in general din zidarie portanta de caramida cu maximum P+2 etaje, pentru preluarea si transmiterea la sol a incarcarilor de pe zidurile exterioare.

Ce materiale se folosesc la fundatia din caramida?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Pentru realizarea acestui ti de fundatie se vor folosi caramizi pline foarte bine arse, de cea mai buna calitate, fara concretiuni de var.

» Mortarul va fi de ciment, de marca minim M25.

» Betonul de egalizare va fi minim C2.8/3.5 (B50). Daca terenul de fundare este unul foarte bun, in loc de beton se poate folosi si balast maruntit.

Ce dimensiuni va avea fundatia de caramida?

» La realizarea fundatiei se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre orice fundatie. Din punct de vedere constructiv se recomanda insa ca latimea minima a acestei fundatii sa fie de doua caramizi, adica de 50 cm, iar adancimea ei sa fie sa fie de 1,20 – 1,50 m de la fata solului, pentru fundatiile zidurilor exterioare ale constructiilor fara subsol, si de 60 – 80 cm pentru fundatiile zidurilor interioare daca din calcul nu rezulta o adancime mai mare.

Cum se executa fundatiile din caramida?

» Fundatia continua din zidarie de caramida cu sectiune dreptunghiulara de sub zidurile portante exterioare de caramida ale constructiilor fara subsol avand maximum P+2 etaje, se aseaza pe un strat de egalizare gros de 5-10 cm, realizat din beton C2.8/3.5(B50), bine nivelat, sau din balast marunt bine indesat si nivelat. Inainte de punerea lor in opera, caramizile vor fi bine udate, iar rosturile zidariei bine umplute cu mortar. La colturile cladirii, la ramificatii, ca si la incrucisari, randurile orizontale ale fundatiilor respective vor fi intrerupte alternativ pentru a se realiza legatura dintre ele.

» Pe fata superioara a fundatiei, a carei orizontalitate trebuie verificata, sau pe zid in continuarea stratului de separare de deasupra trotuarului, se aplica un strat de egalizare gros de 1,5-2 cm din mortar de ciment driscuit si, dupa uscare, amorsat cu bitum taiat sau cu suspensie de bitum. Pe stratul de egalizare, care este si suport al hidroizolatiei, se aplica o hidroizolatie elastica din doua straturi de carton asfaltat presarat cu nisip, lipite intre ele si de stratul suport, din loc in loc, cu bitum topit.

» Zidaria peretelui exterior se executa pe un strat de mortar de ciment, gros de 2-3 cm, realizat cu nisip marunt. In locul hidroizolatiei elastice se poate executa o tencuiala impermeabila.

» Tot o tencuiala impermeabila se aplica si pe soclul zidului exterior de pe fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra nivelului trotuarului.

» Spre interior se toarna placa suport a pardoselii parterului, din beton de marca B100, pe un strat filtrant de pietris, gros de 10-15 cm, pentru ruperea capilaritatii, care este asternut pe sol. Intre placa suport si pietris se intinde un strat de separare din folie PVC pentru a impiedica scurgerea laptelui de ciment din beton.

» Inainte de turnarea betonului in placa suport se pun, spre zidul exterior, scanduri pe cant avand scopul de cofraj. Dupa intarirea betonului din placa, scandurilor se scot si golul ramas in lungul zidului se umple cu mastic de bitum, turnat fierbinte cu canciocul.

» Tot cu mastic fierbinte din bitum se umple si golul ramas la exterior intre placa trotuarului si hidroizolatia rigida verticala aplicata pe soclu.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructiistructii

1 Comment

  1. Foarte detaliate articolele dvs. pacat ca nu prea mai sunt meseriasi care sa respecte tehnologiile de executie. Toti construiesc dupa capu lor cumau vazut ei in Italia…te doare mintea ce case se fac la noi in tara. In proiect este dat ceva…ei fac tot dupa capu lor. nimeni nu-i verifica.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.