Fundatii continue din zidarie de piatra naturala bruta, in elevatie, cu trepte, sub zid exterior de caramida

» Ca si fundatia cu sectiune dreptunghiulara, fundatia continua din zidarie de piatra naturala-bruta, in elevatie, cu trepte, este indicata pentru constructiile cu structura de rezistenta din zidarie portanta si avand maxim P+2 etaje, pentru preluarea si transmiterea la sol a incarcarilor de pe zidurile exterioare.

» Necesitatea realizarii in trepte este impusa de preluarea incarcarilor constructiei atunci cand latimea talpii fundatiei rezulta mai mare decat latimea zidului, pe care il sustine, cu 35-45cm de fiecare parte a acestuia.

» Folosirea acestei fundatii este insa conditionata si de existenta in apropierea santierului a unei surse de procurare a pietrei, pentru ca aceasta sa poata fi obtinuta in conditii economice. Fundatia din zidarie de piatra naturala bruta, in elevatie, cu trepte, nu este indicata atunci cand terenul in care este amplasata prezinta pericol de tasari mari sau inegale.

Ce materiale se folosesc la fundatia din piatra naturala?

» Pentru realizarea fundatiei se va folosi piatra naturala bruta de forme neregulate, provenita din cariere sau extrasa din albia raurilor. Aceasta trebuie sa fie cat mai putin poroasa, sa fie negeliva si sa reziste la compresiune mare. Mortarul va fi din ciment, ciment-var sau cu var hidraulic de marca minima M25.

» In cazul in care fundatiile de piatra se executa in soluri in care se semnaleaza prezenta unor ape subterane cu actiune agresiva se va folosi un mortar cu adaos de tras. Betonul de egalizare va fi B50. In loc de beton se poate folosi si balast marunt.

Ce dimensiuni constructive va avea fundatia?

» La realizarea fundatiei se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre orice fundatie. Din punct de vedere constructiv se recomanda insa ca latimea minima a acestei fundatii sa fie de 110-140 cm pentru sustinerea zidurilor exterioare ale constructiilor fara subsol. Latimea soclului in elevatie se recomanda a fi de 50-60 cm, iar latimea treptelor de 15-20 cm. Inaltimea treptelor fundatiei este indicat a fi cuprinsa intre 40 si 60 cm.

Citește și:  Fundatie casa lemn - Tu stii cum se construieste una?

» Adancimea de la fata solului, pentru fundatiile de piatra naturala-bruta ce sustin ziduri exterioare la constructii fara subsol, va depasi cu cel putin 20 cm adancimea minima de inghet, tinand seama si de toate celelalte conditii ce trebuie avute in vedere la stabilirea cotei de fundare.

Cum se executa acest tip de fundatie?

» Fundatia continua din zidarie de piatra naturala bruta, in elevatie, cu trepte, de sub zidurile exterioare de caramida ale constructiilor fara subsol se aseaza pe un strat de egalizare, gros de 5-10 cm, realizat din nisip, balast marunt sau beton de marca B50.

» Inainte de punerea in opera pietrele se curata de impuritati aderente, se stirbesc usor cu ciocanul de eventualele ciocuri si se uda cu apa. Pietrele se aseaza cu mana, astfel incat sa nu vina in atingere una cu alta. Pietrele din randul urmator se aseaza pe un pat de mortar gros de 2-3cm. Rosturile verticale vor fi alternate, tesute, si nu vor depasi grosimea de 2-3cm, acestea umplandu-se bine cu mortar indesat cu mistria. Golurile mai mari dintre pietre se vor umple cu mortar in care se vor indesa pietre mai mici.

» Dupa executarea talpii fundatiei se monteaza panouri de cofraj laterale pentru realizarea treptei si dupa intarirea acesteia se monteaza panourile laterale pentru realizarea soclului in elevatie.

» Dupa decofrare se executa o umplutura bine compactata, in straturi, in spatiile dintre fundatie si peretii sapaturii. La colturile cladirii, precum si la incrucisari si ramificatii, randurile orizontale de piatra se vor intrerupe alternativ realizand astfel legarea lor pe cele doua directii. La realizarea fundatiilor din zidarie de piatra naturala bruta se vor respecta de asemenea toate celelalte reguli specifice zidariilor de piatra. Pe fata superioara orizontala a fundatiei se aplica un strat de egalizare gros de 2-4cm din mortar de ciment, driscuit, si dupa uscare amorsat cu bitum.

» Pe stratul de egalizare, care este si suportul hidroizolatiei, se lipeste, cu bitum topit in puncte, hidroizolatia elastica alcatuita din doua straturi de carton asfaltat presarat cu nisip. Straturile de carton asfaltat se lipesc intre ele, tot din loc in loc, cu mastic bituminos. Peste ultimul strat al hidroizolatiei este indicat a nu se mai aplica bitum topit pentru a preveni eventuala alunecare a zidului.

Citește și:  Trasarea Casei

» Zidaria peretelui exterior se executa pe un strat de mortar de ciment.

» In locul hidroizolatiei elastice se poate executa o tencuiala impermeabila. Tot o tencuiala impermeabila se aplica si pe soclul zidului exterior de pe fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra nivelului trotuarului.

» Spre interior se toarna placa-suport a pardoselii parterului, conform tehnologiei expusa anterior pentru fundatia continua din zidarie de caramida.

Bibliografie: Notite si materiale didactice din suport curs Universitatea Tehnica de Constructii