Fundatie continua din zidarie de piatra

Fundatie continua din zidarie de piatra naturala bruta, cu sectiune dreptunghiulara sub zid exterior de caramida

» Fundatia continua din zidarie de piatra naturala bruta este indicata pentru constructiile fara subsol, cu structura de rezistenta din zidarie portanta si avand maximum P+2 etaje, pentru preluarea si transmiterea la sol a incarcarilor de pe zidurile exterioare. Folosirea acestei fundatii este insa conditionata si de existenta in apropierea santierului a unei surse de procurare a pietrei pentru ca aceasta sa poata fi obtinuta in conditii economice.

» Fundatia din zidarie de piatra naturala bruta nu este indicata atunci cand terenul in care este amplasata prezinta pericol de tasari mari sau inegale. Pentru constructii provizorii sau constructii usoare, cum ar fi cele din lemn, aceste fundatii se pot executa si uscat, fara mortar.

Ce materiale se folosesc la fundatia din piatra naturala?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Pentru realizarea fundatiei se va folosi piatra naturala bruta de forme neregulate, provenita din cariere sau extrasa din albia raurilor. Aceasta trebuie sa fie cat mai putin poroasa, sa fie negeliva si sa reziste la compresiune mare. Mortarul va fi din ciment, ciment-var sau cu var hidraulic de marca minima M25.

» In cazul in care fundatiile de piatra se executa in soluri in care se semnaleaza prezenta unor ape subterane cu actiune agresiva se va folosi un mortar cu adaos de tras. Betonul de egalizare va fi B50. In loc de beton se poate folosi si balast marunt.

Ce dimensiuni va avea fundatia de piatra?

» La realizarea fundatiei se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre orice fundatie. Din punct de vedere constructiv se recomanda insa ca latimea minima a acestei fundatii sa fie de 60-70 cm pentru sustinerea zidurilor portante exterioare ale constructiilor fara subsol, si de cel putin 50 cm pentru sustinerea zidurilor interioare.

» Adancimea de la fata solului, pentru fundatiile care sustin ziduri exterioare la constructii fara subsol, va depasi cu cel putin 20 cm adancimea minima de inghet, tinand seama si de toate celelalte conditii ce trebuie avute in vedere la stabilirea cotei de fundare. Sub zidurile interioare, fundatiile de piatra vor avea adancimea minima de 60-80 cm.

Cum se executa fundatiile din piatra?

» Fundatia se aseaza pe un strat de egalizare, gros de 5-10 cm, realizat din nisip, balast marunt sau beton de marca B50.

» La realizarea fundatiilor din zidarie de piatra naturala bruta se vor respecta toate regulile specifice zidariilor de piatra.

» Pe fata superioara a fundatiei, a carei orizontalitate trebuie verificata, sau pe zid in continuarea stratului de separare de deasupra trotuarului, se aplica un strat de egalizare gros de 1,5-2 cm din mortar de ciment driscuit si, dupa uscare, amorsat cu bitum taiat sau cu suspensie de bitum. Pe stratul de egalizare, care este si suport al hidroizolatiei, se aplica o hidroizolatie elastica din doua straturi de carton asfaltat presarat cu nisip, lipite intre ele si de stratul suport, din loc in loc, cu bitum topit.

» Zidaria peretelui exterior se executa pe un strat de mortar de ciment, gros de 2-3 cm, realizat cu nisip marunt. In locul hidroizolatiei elastice se poate executa o tencuiala impermeabila.

» Tot o tencuiala impermeabila se aplica si pe soclul zidului exterior de pe fundatie pana la cel putin 30 cm deasupra nivelului trotuarului.

» Spre interior se toarna placa suport a pardoselii parterului, din beton de marca B100, pe un strat filtrant de pietris, gros de 10-15 cm, pentru ruperea capilaritatii, care este asternut pe sol. Intre placa suport si pietris se intinde un strat de separare din folie PVC pentru a impiedica scurgerea laptelui de ciment din beton.

» Inainte de turnarea betonului in placa suport se pun, spre zidul exterior, scanduri pe cant avand scopul de cofraj. Dupa intarirea betonului din placa, scandurilor se scot si golul ramas in lungul zidului se umple cu mastic de bitum, turnat fierbinte cu canciocul.

» Tot cu mastic fierbinte din bitum se umple si golul ramas la exterior intre placa trotuarului si hidroizolatia rigida verticala aplicata pe soclu.

 

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.