Garduri si porti din fier forjat
» De ce gard din fier forjat? In ziua de azi gardul este un element indispensabil in ceea ce priveste executia unei case. Principalele sarcini ale acestuia sunt protectia, securitatea si desemnarea intrarii in posesie asupra unui teritoriu. In acest scop se folosesc diverse tipuri de porti si garduri, avand modele diferite, din materiale diferite si metode diferite de instalare.
» Gardurile si portile din fier forjat se disting prin individualitatea lor. Arta decorativa imprimata in decorul gardului va transfera gustul rafinat al acestuia catre proprietarul sau. Un gard din fier forjat va avea ca niste caracteristici principale: frumusetea si unicitate. Combinarea produselor din fier forjat cu alte materiale face ca performantele in ceea ce priveste design-ul si pretul sa fie nelimitate.
De ce trebuie sa tinem cont atunci cand realizam un gard?
» Inainte de realizarea gardului si a portilor trebuie sa luam in calcul mai multe detalii care ne-ar putea influenta deciziile de realizare a acestora:
- locatie;
- dimensiuni;
- caracteristicile zonei;
- compatibilitatea cu arhitectura cladirii;
- nivelul de vizibilitate prin elementele gardului;
- buget.
Ce ne dorim de la un gard?
- Functionalitate: Astfel de constructii sunt folosite pentru delimitare si siguranta, putandu-se realiza standard, cat mai simplu si eficient, fara caracteristici distinctive care ar putea mari costurile de executie.
- Design: Gardurile si portile din fier forjat pot deveni adevarate opere de arta atunci cand sunt realizate folosind tehnici moderne de prelucrare, doar ca ce e frumos si costa mai mult.
Prelucrarea fierului forjat
» Exista doua metode de prelucrare a fierului forjat:
- Prelucrarea la rece a fierului forjat: cu echipamente speciale, unelte si diverse tehnici de indoire, gardurile forjate la rece sunt caracterizate avand o rezistenta sporita.
- Prelucrarea la cald a fierului forjat: prelucrare prin incalzirea metalului la temperatura dorita si indoirea acestuia sub forma dorita.
Garduri din fier forjat combinate cu alte materiale de constructii
» Portile si gardurile pot fi realizate integral din fier forjat sau pot fi combinate si cu alte materiale constructive, cum ar fi:
Garduri din caramida si fier forjat
» Destul de costisitor si consumator de manopera si timp, gardul din caramida si panouri din fier forjat reprezinta o constructie serioasa si rezistenta care necesita calcule precise, luandu-se in considerare greutatea, inaltimea, lungimea si caracteristicile solului, iar necesitatea unei fundatii fiind absolut obligatorie.
» Acest sistem de realizare a gardurilor este unul durabil, nenecesitand o atentie deosebita din partea proprietarului de-alungul timpului. Durata de viata a acestui tip de imprejmuire poate fi chiar si de peste 50 de ani.
» Panourile din fier forjat care intra in completarea gardului din caramida are rol atat decorativ cat si o protectie suplimentara atunci cand vorbim de incercarea unui hot de a sari gardul, asta datorita elementelor stil varf de sageata ce pot fi montate la partea superioara a panourilor.
Garduri din piatra si fier forjat
» Are aceleasi avantaje si proprietati ca si gardul din caramida, doar ca difera aspectul final si metoda de executie a gardului. Avantajul acestui tip de gard este ca poate fi realizat mai ieftin fata de unul din caramida.
Porti din tabla si fier forjat
» Tabla este un material foarte folosit in tara noastra atunci cand vine vorba de realizare a unui gard sau a unei porti. Avantajul folosirii colilor de tabla in realizarea gardurilor este dat de pretul de achizitie, rezistenta in timp, punerea in opera usoara si viteza de executie.
Gard din lemn si fier forjat
» In Occident utilizarea lemnului pentru realizarea unei porti reprezinta o chestie de opulenta, in schimb la noi se foloseste foarte des acest sistem de realizare a gardurilor.
» Lemnul este un material ecologic ce necesita multa atentie atat la montaj cat si dupa aceea in exploatare. Gardurile din lemn nu au aceeasi durata de viata ca si cele din tabla, caramida sau beton, dar in combinatie cu elemente din fier forjat pot deveni adevarate opere de arta.
Gard din teava metalica si fier forjat
» In cazul gardurilor din teava rectangulara metalica, elementele din fier forjat pot fi dispuse la partea superioara a gardului si la mijlocul acestora. Costul acestui tip de gard este mult mai ieftin fata de un gard realizat complet din fier forjat.
Gard din fier forjat si policarbonat
» Policarbonatul este un material usor, translucid care, daca este instalat corect, nu va avea de suferit din cauza umiditatii sau schimbarii bruste a temperaturilor. Daca policarbonatul nu este supus actiunilor mecanice, acesta poate avea o durata de viata de peste 10-15 ani.
Avantajele gardurilor si portilor din fier forjat
» Majoritatea oamenilor pun accent pe aspectul gardului ce le imprejmuieste curtea, astfel incat alegerea materialului din care este realizata imprejmuirea este de obicei o problema de gust. Exista fani ai lemnului, ai caramizilor, mai nou exista optiuni moderne din plastic si alte materiale usoare, insa majoritatea proprietarilor de case private prefera gardurile din fier forjat, care au cateva avantaje lesne de luat in seama:
- aspect deosebit: din punct de vedere estetic, gardurile forjate nu sunt inferioare celor din lemn sau caramida, iar cu o abordare profesionista, portile si gardurile din fier forjat pot reprezenta o combinatie unica in ceea ce priveste design-ul exterior.
- usor de intretinut: ingrijirea panourilor din fier forjat este foarte simpla, mentinerea corecta a acestora realizandu-se prin vopsire periodica.
- rezistenta: rezistenta in timp a fierului forjat este recunoscuta in intreaga lume, acesta rezistand pana la 50 de ani fara nici o interventie asupra lui.
- o gama larga de modele: acum gardurile din fier forjat sunt foarte frecvente in randul populatiei, iar producatorii ofera o gama larga de elemente si panouri finite.
- durabilitate: toate produsele metalice sunt de inalta rezistenta, iar gardurile din fier forjat cu atat mai mult daca sunt tratate cu vopseluri speciale anticorozive.
- protectie: avand ca functie principala protejarea curtii, acest tip de gard se descurca perfect, datorita elementelor sale ascutite ce pot face foarte dificila escaladarea acestora.
- transluciditate.
Cerinte pentru instalarea gardurilor din fier forjat
» Procesul de instalare a portilor si gardurilor din fier forjat este foarte complex, necesitand o pregatire atenta, precum si un suport solid si fiabil. In functie de modelul ales si cantitatea de fier folosita, panourile de gard pot atinge greutati destul de insemnate, de pana la 200 de kg bucata. De aceea structura pe care este prin panoul de gard din fier forjat trebuie sa fie una rezistenta si corect dimensionata.
» Principalele puncte ale instalarii corespunzatoare a gardurilor din fier forjat:
- studiu geodezic pentru realizarea fundatiei gardului;
- realizarea unui proiect;
- realizarea stalpilor de sustinere a panourilor din fier forjat;
- instalarea panourilor din fier forjat;
- vopsirea si tratarea panourilor.
Schite garduri si porti din fier forjat
Sursa foto: Pinterest
Buna seara, as dori sa comand o poarta de fier forjat la comanda. Este posibil? Multumesc. Ioana