Gratare de caramida

modele gratare de caramida

Gratar gradina din caramida

» “Gratar caramida” – Folosirea de gratare de caramida a inceput inca din antichitate dar bineinteles sub o forma mai rudimentara, nu ca cele din zilele noastre. Focarele pentru gatitul carnii la un foc din lemn brut sau carbuni sunt probabil cea mai veche inventie culinara a omenirii. Inca din antichitate oamenii faceau un “cerc” din pietre, in mijlocul caruia faceau un foc deasupra caruia prajeau carnea de vanat proaspat prinsa.

» De-a lungul timpului, ele au suferit diverse modificari si imbunatatiri datorita noilor materiale de constructii aparute si mai ales a unor noi tehnici de proiectare si constructie in domeniu. Diversele modele de gratare au devenit un accesoriu indispensabil atunci cand vorbim despre activitati in aer liber alaturi de familie si prieteni, regasindu-se cam in orice gradina, portbagaj de masina si chiar rucsace. Dar cele mai des intalnite si folosite sunt gratarele de caramida.

gratar din caramida 17

Ce se poate gati la un gratar de caramida?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa
 • preparate din carne: mici, carne de porc, carne de pui, etc.;
 • peste;
 • ciuperci;
 • legume;
 • fructe: de exemplu mere coapte in folie de aluminiu.

» Ce ar putea fi mai bine si mai frumos decat un weekend petrecut in curte, in jurul unui frumos gratar din caramida, alaturi de familie, prieteni si cei dragi. Ghidati de acest principiu din ce in ce mai multi oameni incearca sa-si realizeze un astfel de gratar in curtea lor. Unii care au o potenta financiara mai mare angajeaza meseriasi care sa-l construiasca, iar altii si-l fac chiar ei beneficiind de o satisfactie si mai mare, cea a lucrului facut de tine insuti, indiferent ca lucrarea nu va iesi perfecta.

» Gratarele din caramida pot avea diverse forme, culori si functiuni. In ziua de azi exista multe modele si proiecte de gratare simple sau de complexuri de gratar combinat cu plita, cuptor si chiar afumatoare, toate realizate din caramida bruta sau refractara.

gratar din caramida 20

Cum sa faci un gratar de caramida?

» Gratarul de caramida in aer liber nu este atat de simplu de realizat cum poate parea la prima vedere. In primul rand va trebui sa alegeti un model care sa fie pe gustul vostru, sa se integreze in zona in care vreti sa-l amplasati si mai ales sa indeplineasca toate cerintele de care aveti nevoie.

» Mai intai de toate trebuie sa stabiliti exact unde va fi amplasat gratarul din caramida, pentru ca va trebui sa ii realizati o fundatie din beton definitiva. Rezistenta gratarului va fi in stransa legatura cu fundatia acestuia. Deasemenea este foarte important sa se stabileasca dimensiunile constructive ale acestuia, astfel incat sa se integreze perfect in zona de amplasare, mai ales daca vreti sa-l amplasati in interiorul unui foisor sau terase.

» Pentru a selecta locatia de amplasare a gratarului este necesar sa se ia in considerare o serie de aspecte si factori. Gratarul din caramida nu trebuie situat nici foarte departe de casa in sine, astfel incat accesul la bucatarie sa fie cat mai usor. Se recomanda ca gratarul sa fie amplasat departe de copaci, garduri din lemn, depozite de lemn, materiale inflamabile si deasemenea la o distanta suficienta de anexele din lemn. Cea mai buna optiune este amplasarea gratarului intr-un colt linistit al curtii, care sa va ofere si o priveliste frumoasa atunci cand va delectati in jurul lui.

» Inainte de a va apuca de executia gratarului este absolut necesara realizarea unui proiect sau a unei schite, cu ajutorul careia veti vedea cum va arata mai exact viitorul gratar si veti putea deasemenea realiza un necesar de materiale si evident si costul acestora.

» Deasemenea trebuie avut in vedere faptul ca executia unui gratar de caramida poate dura destul de mult, in functie de complexitatea acestuia, uneori chiar si o luna de zile. Prin urmare, daca vreti sa va bucurati de el in zilele frumoase de vara, ar trebui sa va apucati din timp de executia lui.

gratar din caramida 48

Ce este un gratar de caramida complex?

» Gratarele din caramida complexe, ce includ mai multe sisteme de gatit, pot fi compuse din zona de focar, incapere pentru afumatoare, o zona de gatit cu plita, o zona de blat, dulapuri si altele.

gratar de caramida cu plita si cuptor

» Gratarele mari frontale au de obicei dimensiuni de peste 3 metri, iar echiparea complexa a acestora face posibila gatirea mai multor feluri de mancare in acelasi loc. In plus, fata de focarul pentru gratar si cuptor, acestea mai pot include o chiuveta, diverse zone de blat pentru gatit, rafturi si multe altele.

gratar de caramida cu cuptor si chiuveta

Modele de gratare de caramida

gratar din caramida 33

gratar de caramida 1

gratar de caramida 3

gratar de caramida 4

gratar de caramida 5

gratar de caramida 7

gratar de caramida 8

gratar de caramida 9

gratar de caramida 10

gratar de caramida 11

gratar de caramida 12

gratar de caramida 2

foisor cu gratar

Materiale si instrumente pentru realizarea unui gratar din caramida

 • apa;
 • pietris;
 • ciment;
 • nisip;
 • caramizi pline;
 • caramizi refractare (samota);
 • scanduri pentru cofraje;
 • bare, corniere si platbande pentru armare;
 • ciocan de cauciuc;
 • lopata;
 • nivela;
 • ruleta de masurare;
 • mistrie;
 • perie de sarma;
 • galeata;
 • mixer pentru mortar;
 • boltari din beton (optional pentru partea de jos a gratarului).

Cum se construieste un gratar din caramida?

Cum se construieste un gratar din caramida?

» Ca o concluzie, gratarele de caramida completeaza perfect gospodariile si curtile caselor, mai ales in mediul rural. Acest “dispozitiv” pentru gatit are darul de a aduna familia si prietenii in jurul lui pentru a va delecta gusturile si pentru a va petrece niste momente deosebite alaturi de cei dragi in zilele frumoase de vara.

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.