Gresie rectificata vs gresie nerectificata. Ce si cum alegi?

gresie rectificata vs gresie nerectificata
Fiecare casă este specială dacă avem oportunitatea de a ne pune amprenta pentru a deveni acasă. Amenajarea interioară modernă al locuinței a devenit în ultimii ani un proiect pus în practică de românii atrași de eleganță și confort. S-a renunțat tot mai des la pardoselile placate cu parchet în favoarea gresiei, datorită avantajelor numeroase, a duratei de exploatare mai mari și a întreținerii facile.

Placarea cu ceramică a unui spațiu sau a unei camere presupune o investiție financiară pentru un produs de calitate cu scopul de a obține pereți drepți, pardoseli fără defecte, cu o durată de viață cât mai lungă. Deseori achiziția plăcilor ceramice (gresie sau faianță) este făcută de către beneficiar bazată pe un preț economic, fără cunoștințe în domeniu. Chiar dacă meșterul ales pentru montaj este un adevărat profesionist este posibil ca rezultatul obținut să nu fie tocmai inspirat.

De ce să fim atenți la prețurile foarte mici? Plăcile de gresie și faianță de calitate superioară pot avea un preț pe măsură care poate fi influențat de compoziția placilor, design, rezistența la trafic, factorii atmosferici sau agenții chimici la care materialul este supus, uneori chiar proveniența. Un preț foarte mic presupune ori o promoție sau lichidarea unui stoc existent, ori o calitate slabă ce poate fi observată la montaj.

Din punct de vedere calitativ, pe piața din România, plăcile ceramice de faianță sau gresie sunt clasificate pe indici de calitate, calitatea A (1), calitatea MS (B sau 2 – o calitate comercială), calitatea C (3) sau D (4). Pe ambalajele produselor provenite din Spania și Italia putem observa marcajul STD, ce indică faptul că produsul respectiv se încadrează în normele europene de calitate.

Există mai multe tipuri de gresie care pot fi utilizate pentru amenajarea spațiului preferat, printre care regăsim gresia porțelanată, gresia glazurată sau smălțuită, gresia antiderapantă, gresia rectificată sau cea nerectificată. Prin termenul rectificat nu vom considera că placa obținută necesită o corecție sau remediere, ci este doar un tratament de finisaj aplicat muchiilor.

În termeni de specialitate rectificarea este un procedeu de finisare a plăcilor ceramice care presupune tăierea marginilor plăcilor produse. Această tăiere se realizează cu mașini speciale prevăzute cu disc diamantat. Rectificarea este o parte integrantă a procesului de producție și se realizează după scoaterea plăcilor ceramice din cuptorul de coacere.

Prelucrarea prin tăiere a marginilor plăcii asigură unghiuri drepte pentru muchii, cu scopul de a obține calibre fixe și eliminarea conturului marginal al plăcii după coacere. Procedeul de rectificare este utilizat în special la gresia porțelanată lucioasă. Din punct de vedere calitativ nu există plăci rectificate și nerectificate mai bune sau mai rele, însă placa rectificată este mai costisitoare și nu se montează fără un rost minim de 2 milimetri.

Cum se produce gresia rectificată? Procesul începe după arderea și coacerea plăcilor ceramice. Plăcile sunt fabricate la o dimensiune puțin mai mare, știindu-se faptul că, pentru acestea și cele de porțelan, există posibilitatea ca procesul de ardere să însemne abateri finale de la formă de 1,5-3%. Plăcile obișnuite nerectificate au grade inexacte ale mărimii, plăcile obținute diferă ca dimensiune, cu diferențe de 1-2 milimetri. Pentru a minimiza această diferență, producătorii au găsit soluția perfectă, rectificarea, tăierea la o dimensiune standard.

Când folosim gresie rectificată? Avem nevoie de o gresie rectificată sau este mai bună gresia normală?

Dacă ne dorim un aspect cât mai perfect, atunci muchia plăcii de gresie rectificată, foarte precisă și uniformă, este alegerea ideală pentru orice proiect, mai ales dacă ne dorim să acoperim suprafețe mari.

gresie rectificata vs gresie nerectificata

Cum se montează gresia rectificată? Părerile sunt împărțite, însă specialiștii ne recomandă ca plăcile să fie manipulate cu grijă, pentru a evita zgârierea, lovirea sau alte deteriorări. Suprafața de lucru pe care va fi montată gresia rectificată trebuie să fie perfect plană, plăcile vor fi fixate doar după ce se va aplica un strat fin de adeziv pe verso, dar și pe podea, iar marginile plăcilor trebuie să fie curate când se va trece la montarea plăcii următoare.

Montajul drept al gresiei rectificate este un tip de montaj clasic și poate fi folosit în orice încăpere. Este o alegere perfectă, mai ales pentru beneficiarii care vor să obțină la final un design pretențios. Montajul drept al gresiei rectificate este mai ușor de pus în practică. Acest tip de montaj este opțiunea ideală pentru meșterii începători sau chiar pentru amatorii care vor să-și pună singuri în valoare ideile de renovare.

Un alt avantaj al acestui tip de montaj îl reprezintă economia de material folosit în proiectul de amenajare, deoarece nu este nevoie de prea multe tăieri, cantitatea de gresie rectificată fiind folosită foarte eficient. Practic, se pornește dintr-un colț cu placa așezată corect, pe orizontală și verticală și apoi se continua de-a lungul peretelui, păstrându-se distanța dintre plăci egală, cu ajutorul distanțierelor.

Este important ca la montaj să se verifice planeitatea plăcilor ceramice așezate, dar să se țină cont și de aplicarea corectă a materialului adeziv pentru a nu apărea goluri sub plăci. După uscarea adezivului, distanțierele se vor îndepărta și se va trece la aplicarea chitului de rostuire în culoarea preferată de beneficiar.

Montajul în diagonală al gresiei rectificate este un procedeu mai sofisticat, potrivit pentru un design îndrăzneț, mai greu de pus în practică, necesitând un nivel de experiență mai ridicat și, de asemenea, sunt necesare trasarea diagonalelor pe suprafața de lucru, dar și scule suplimentare, cum ar fi mașini performante de tăiat gresia. Un alt dezavantaj este reprezentat de pierderile de material din cauza tăierilor dese.

Montajul cu rosturi al gresiei rectificate este opțional, o alegere a beneficiarilor care își doresc ca rezultat un design clasic, prin intercalarea unor linii mai groase de chit de culori diferite, care să formeze o imagine deosebită. Rosturile pot fi foarte subțiri în cazul gresiei rectificate. Totuși, rosturile permit dilatarea plăcilor ceramice, astfel că alegerea este potrivită în zonele cu diferențe de temperatură mari, cum ar fi terasele exterioare.

Montajul fără rosturi al gresiei rectificate, deși nu este recomandat de producători, datorită planeității perfecte a muchiilor plăcilor ceramice, poate crea o imagine neîntreruptă a unui model prin folosirea unor rosturi foarte subțiri în acest caz. Acest tip de montaj are cerințe maxime cu privire la priceperea și talentul meșterilor, placările fiind considerate deseori adevărate opere de artă.

Montajul gresiei rectificate fără rosturi în interior se aplică similar cu tipurile uzuale de placare. Totuși este necesară o atenție maximă la realizarea omogenă a amestecului de adeziv, la aplicarea lui pe suprafețe sau la curățarea exemplară a muchiilor. Metoda nu este utilă la placarea suprafețelor ce folosesc sisteme de încălzire în pardoseală. Din cauza dilatării gresiei ca urmare a căldurii generate de sistemele de încălzire, vor apărea crăpături.

Aplicarea gresiei rectificate indiferent de metoda aleasă necesită un grad de experiență ridicat, astfel că specialiștii ne recomandă ca o astfel de lucrare să nu fie făcută de amatori, mai ales de cei care sunt la prima lucrare. Planeitatea suportului este esențială. Pentru suprafețele orizontale, șapele auto-nivelante pot rezolva problemele spațiului disponibil.

Materialul adeziv folosit la montaj trebuie să fie de cea mai bună calitate. Se recomandă folosirea unei site fine pentru a îndepărta eventualele particule mai mari. Amestecul va fi realizat mult mai bine cu ajutorul unei bormașini dotate cu un cap special de amestecare. Tăierile de material sunt inevitabile și ar fi ideal să se potrivească cu zonele care vor fi acoperite cu mobilier, pentru a nu fi vizibile la finalizarea montajului.

Plăcile ceramice nerectificate prezintă muchii ușor rotunjite și sunt foarte des întâlnite în proiectele cu un aspect vintage. Acest fapt nu influențează calitatea sau dimensiunea plăcilor utilizate, ci reprezintă doar un detaliu care tine strict de aspectul acestora. Gresia și faianța nerectificată prin instalarea cu rost mai mare de dilatare, asigură un avantaj de anti-alunecare pardoselii, iar prețul de achiziție al acestor plăci este mai scăzut decât în cazul celei rectificate.

Realizarea unui design deosebit cu ajutorul gresiei rectificate este posibilă, dar vor fi necesare investiții mai mari, timp de lucru mai lung și necesitatea unei experiențe îndelungate în domeniu. Da, datorită tehnologiei folosite, gresia rectificată este mai scumpă decât cea normală. Totuși, rezultatul final va fi unul fabulos, iar lucrarea o să fie cu siguranță admirată de toți cei care îți vor trece pragul casei.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.