Hidroizolatii constructii cu subsol – Metoda 1

Hidroizolatii la un zid exterior de caramida, sustinut pe fundatie continua rigida, de beton, inaltimea hidroizolatiei rigide la soclu ≥ 30cm, hidroizolatia elastica verticala oprindu-se la nivelul trotuarului

» Hidroizolatiile la zidul exterior de caramida, al unei constructii cu subsol, si sustinut pe fundatie continua rigida de beton, sunt realizate contra umiditatii solului.

» Hidroizolatiile trebuie proiectate in functie de importanta constructiei si tinand seama de conditiile generale impuse tuturor lucrarilor de acest fel.

» Hidroizolatia elastica se aplica atat orizontal, la nivelul fundatiei si la nivel superior, sub cota plafonului subsolului, si la minimum 30 cm deasupra trotuarului, cat si vertical, pe fata exterioara a elementului portant de la subsol.

» Hidroizolatia elastica este alcatuita din doua straturi de carton bitumat sau membrane izolatoare lipite cu mastic fierbinte de bitum, atat intre ele, cat si de stratul suport.

» Hidroizolatia rigida verticala exterioara de pe soclu este o tencuiala impermeabila, cu sau fara armatura, realizata din mortare, betoane sau placaje cu permeabilitate redusa.

» In cazul in care aceasta solutie nu este impusa de considerente de ordin static sau constructiv, cum ar fi stalpi sau alte elemente cu sarcini mari, hidroizolatia verticala exterioara de pe soclu se va realiza cu materiale bituminoase, protejate de o tencuiala impermeabila, pana la minimum 30 cm deasupra cotei trotuarului.

» In cadrul masurilor de hidroizolore a zidului exterior trebuie considerata si aplicarea unei imbracaminti impermeabile de asfalt turnat, aplicata pe trotuarul din jurul constructiei, pentru indepartarea de zidaria subsolului si de fundatie a apelor provenite din precipitatiile atmosferice.

Ce materiale se folosesc la hidroizolarea fundatiei?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Pentru realizarea hidroizolatiei orizontale a zidu­lui exterior se foloseste carton bitumat, impaslituri bitumate sau membrane izolatoare.

» Pentru lipirea foilor bitumate pe stratul suport sau intre ele se foloseste mastic de bitum cu punctul de inmuiere peste 75°C.

» Pentru amorsare se foloseste solutie bitumi­noasa facuta din 30-35% volum bitum topit si 65-70% volum solvent sau se foloseste suspensie de bitum filerizat facuta din 40-50% volum pasta si 50-60% volum apa.

» Pentru realizarea straturilor suport si de protectie ale hidroizolatiei se foloseste mortar de ciment pe care se aseaza zidaria de caramida.

Vezi Pretul pe Emag!

Dimensionare si tehnologii de executie a hidroizolatiilor

» Stratul suport al hidroizolatiei elastice, aplicat pe fata superioara orizontala a fundatiei continue de be­ton simplu, este facut din mortar de ciment in grosime de 2-3 cm.

» Stratul de protectie este facut tot din mortar de: ciment, cu nisip fin, in grosime de 2 cm.

» Tencuiala impermeabila sau hidroizolatia rigida, aplicata pe fata exterioara verticala a soclului, va avea grosimea de 5-6 cm.

» Stratul de mortar de var-gras dintre hidroizolatia verticala exterioara de pe zidul subsolului si zidul de protectie al acestei hidroizolatii va avea o grosime de 2-3 cm.

» Hidroizolatia orizontala de la nivelul superior va fi situata sub cota plafonului subsolului si la minimum 30 cm deasupra trotuarului.

» Hidroizolatia rigida verticala exterioara de pe so­clu va fi continuata pana deasupra hidroizolatiei ori­zontale de la nivelul superior, deci cel putin 30 cm deasupra trotuarului.

» Hidroizolatia de la nivelul inferior se amplaseaza la acelasi nivel cu stratul de separare. Pe hidroizo­latia orizontala se admit numai sarcini perpendiculare uniform distribuite de maximum 5 daN/cm2 (kgf/cm2).

» In cazul in care pot apare lunecari trebuie luate masuri constructive pentru a se asigura stabilitatea elementelor.

» Hidroizolatiile la zidul exterior de caramida, ai unei constructii cu subsol, sustinut pe fundatie conti­nua rigida, de beton se realizeaza in urmatoarele faze de executie, ulterioare saparii subsolului si executarii fundatiei respective:

 • intinderea stratu­lui suport si driscuirea lui;
 • curatirea stratului su­port prin maturare energica;
 • amorsarea lui dupa completa uscare;
 • dupa uscarea amorsajului se aplica primul strat de carton bitumat, foile fiind in prealabil lasate sa se relaxeze, curatite si croite la dimensiunile necesare, prin derularea sulului peste un strat de mastic de bitum (cu punctul de inmuiere peste 75°C) turnat fierbinte cu canciocul in fata si pe toata latimea sulului. Suprapunerile la innadiri tre­buie sa fie de 7-10 cm si presate cu o spatula de lemn sau cu canciocul;
 • aplicarea celui de al doilea strat de carton bitumat peste primul, in acelasi mod, avand grija ca petrecerile celor doua straturi sa fie intercalate intre ele la inter­vale de minimum 50 cm, pentru a preveni alunecarea zidului;
 • peste ultimul strat de carton bitumat al hidro­izolatiei nu se aplica bitum topit pentru protectie;
 • executarea stratului de protectie din mortar de ci­ment;
 • executarea zidului exterior al subsolului pana la cel putin 30 cm deasupra cotei trotuarului;
 • dupa aceea se aplica un strat-suport, amorsat apoi;
 • dupa completa uscare a stratului suport, se lipesc cu mastic de bitum doua fasii de carton bitumat, care se protejeaza cu un strat de mortar de ciment;
 • se continua ridicarea zidului exterior;
 • aplicarea stra­tului suport pe fata exterioara a zidului subsolului;
 • amorsarea lui dupa completa uscare;
 • lipirea cu mastic bituminos a unei fasii suplimentare de carton bitumat, lat de 50 cm, la baza zidului, pentru usurarea racordarii hidroizolatiei orizontale cu cea verticala;
 • aplicarea primului strat de carton bitumat al hidro­izolatiei elastice verticale, lipirea se incepe de jos in sus, prin derularea su­lului peste un strat de mastic de bitum turnat fier­binte cu canciocul in fata si pe toata latimea sulului, petrecerile vor fi de 7-10 cm si se vor presa cu o spatula de lemn sau cu canciocul;
 • aplicarea celui de al doilea strat de carton bitumat peste primul, in acelasi mod, decalarea innadirilor straturilor fiind de minimum 50 cm;
 • turnarea unui pat de beton in grosime de 5-6 cm, suport pentru zidul de protectie;
 • dupa intarirea acestui beton, se ridica zidul de protectie, din caramida asezata pe cant, folosind mortar de ci­ment;
 • pe masura ce se ridica zidul de protectie, se indeasa intre zid si hidroizolatia verticala mortar de var-gras;
 • de la nivelul solului, pe fata exterioara a zidului subsolului, se aplica o hidroizolatie rigida ver­ticala, in grosime de 4-6 cm, si ridicata cel putin 30 cm deasupra nivelului trotuarului;
 • hidroizolatia elastica verticala se racordeaza la cea rigida prin intermediul unei fasii suplimentare de carton bitumat, inglobata la partea superioara in dopul de bitum, din lungul zidului, dintre hidroizolatia rigida si placa tro­tuarului. Spatiul respectiv se obtine prin asezarea de scanduri pe cant, spre zidul exterior, inainte de turna­rea placii trotuarului;

Vezi Pretul pe Emag!

» Dupa turnarea betonului in placa si intarirea acestuia, scandurile se indeparteaza si golul ramas se umple bine cu mastic fierbinte de bitum, turnat cu canciocul, peste partea superioara a fasiei suplimen­tare de carton bitumat.

» Pe placa trotuarului se toarna un pat de asfalt, in grosime de 2-3 cm, cu o panta de 2-3% dinspre constructie spre partea carosabila sau spatiu verde.

» Spre interior, la subsol, se asterne pe sol un strat filtrant, din pietris pentru ruperea capilaritatii, in grosime de 10-15 cm, se acopera cu un strat de se­parare din din carton sau folie PVC, asezat in continua­rea hidroizolatiei orizontale aplicata pe fundatie, pentru a impiedica scurgerea laptelui de ciment din beton si se toarna placa-suport a pardoselii subso­lului din beton in grosime de 10 cm.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii 

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.