Hortensia reuneste aproximativ 80 de specii de flori, in timp ce este reprezentata de arbusti si copaci mici. In conditii naturale, aceasta planta se gaseste in America de Sud si de Nord, Japonia, China si alte tari din Asia de Sud si de Est. Astazi, aceasta planta cu flori minunate poate fi gasita nu numai in gradina, ci si intr-un ghiveci de pe terasa sau balcon.
Caracteristici
- Inflorire. Incepe in aprilie si dureaza pana in noiembrie.
- Iluminare. Lumina ar trebui sa fie puternica, dar in acelasi timp difuza. Pentru a face acest lucru, este suficient sa puneti planta langa fereastra orientata spre sud (la o distanta de 2 -3 m).
- Regimul de temperatura. In timpul sezonului de crestere – aproximativ 20 de grade, iar in perioada de repaus – de la 7 la 10 grade.
- Udare. In lunile de vara, tufisurile au nevoie de udare frecventa abundenta. Primavara si toamna, udati mai rar si mai moderat. In timpul perioadei de repaus, umeziti solul rar si cu moderatie.
- Umiditatea. Necesita umiditate ridicata. In zilele fierbinti, tufisul trebuie umezit cat mai des posibil prin pulverizare.
- Ingrasamant. Fertilizarea se efectueaza in perioada – februarie-octombrie. Pentru aceasta, se foloseste un complex de minerale pentru plante cu flori (erica, azalee si rododendroni), iar ingrasamintele sunt aplicate pe sol de doua ori pe luna. Iarna, planta nu are nevoie de ingrasamant.
- Perioada de odihna. Se observa in decembrie si ianuarie.
- Transplantare. Se efectueaza in fiecare an numai pentru hortensia de camera, in timp ce speranta de viata este de la 3 la 4 ani.
- Tunderea. Toamna, cand tufisurile se estompeaza, este necesar sa taiati tulpinile slabite si, de asemenea, sa scurtati lastarii puternici cu jumatate din lungime. Odata cu debutul primaverii, taiati orice tulpini slabe care au crescut mult in perioada de repaus.
- Reproducere. Butasi, impartirea tufisului si seminte.
- Daunatori. Paianjen si afide.
- Boli. Mucegaiul cenusiu.
Ingrijire hortensie de apartament
Hortensia cultivata in ghiveci este capabila sa multumeasca cultivatorul cu o inflorire abundenta si lunga, dar numai daca sunt create conditii optime de crestere pentru aceasta.
Hortensiile au nevoie de mult spatiu liber, in timp ce au nevoie si de o cantitate destul de mare de lumina. Cu toate acestea, tufisul nu trebuie expus la lumina directa a soarelui. De exemplu, poate fi plasat la o distanta de 2-3 metri de o fereastra orientata spre sud.
Planta se simte cel mai bine la o temperatura de aproximativ 20 de grade. In acelasi timp, trebuie protejata de schimbarile bruste de temperatura si de curenti de aer. Cand arbustul se estompeaza, va incepe o perioada de repaus. In acest moment, se pune intr-un loc intunecat unde temperatura aerului este mentinuta la 7-10 grade. Tufa ar trebui sa fie acolo pana cand mugurii incep sa se trezeasca, in februarie. Dupa aceea, este intors la locul sau obisnuit. O astfel de iernare permite hortensiilor sa-si refaca rapid puterea. Daca tufisul ierneaza in conditii obisnuite, atunci va inflori din nou abia dupa 1 an.
Cand cresteti hortensii, trebuie acordata o atentie deosebita udarii acesteia. Ar trebui sa fie sistematica si abundenta, deoarece aceasta planta este foarte iubitoare de umiditate. Vara, amestecul de sol trebuie umezit abundent si destul de des. In timpul iernarii racoroase si intunecate, tufisul este udat numai pentru a preveni uscarea completa a comei pamantesti.
Apa potrivita pentru umezirea substratului trebuie filtrata, bine asezata sau dezghetata. Poti folosi si apa de ploaie, dar numai daca locuiesti intr-un loc ecologic curat. Nu uitati sa udati tufa o data la 30 de zile cu apa amestecata cu suc de lamaie (5 picaturi de suc la 1 litru de apa).
Planta are nevoie de umiditate ridicata. Prin urmare, se alege un loc, situat departe de dispozitivele de incalzire care functioneaza si, de asemenea, trebuie umezita sistematic cu o sticla de pulverizare.
In casa, hortensia poate trai nu mai mult de trei sau patru ani, dupa care va trebui sa fie plantat un nou tufis. In acelasi timp, are nevoie de un transplant regulat, care se efectueaza 1 data pe an.
Substratul trebuie sa fie saturat cu substante nutritive. Compozitia sa aproximativa: nisip, sol moale si cu frunze (1:3:3). Ghiveciul ar trebui sa fie mare si larg, sistemul radicular al acestei culturi este situat orizontal.
Pentru ca hortensia sa experimenteze un stres minim in timpul transplantului, se recomanda efectuarea metodei de transbordare. De asemenea, atunci cand pregatiti recipientul, asigurati-va ca faceti un strat bun de drenaj la fundul acestuia. Cand tufisul este transferat intr-un ghiveci nou, este necesar sa umpleti cu atentie toate golurile existente cu un nou amestec de sol.
Comentarii recente