Hreanul si proprietatile sale terapeutice

hrean dat prin razatoare

Hreanul si beneficiile lui

» Hreanul sau Armoracia rusticana, numele sub care se regaseste in manualele de botanica, este o planta ale carei origini isi are locul chiar in Europa. De existenta acesteia s-a aflat inca din era preistorica. Desi la prima vedere pare a nu se gasi nici o asemanare, hreanul face parte din aceeasi familie de plante cu doua legume de asemenea cunoscute noua, mai exact, conopida si varza. Hreanul se remarca atat prin mirosul sau intepator, inconfundabil, cat si prin rolul sau vindecator in numeroase situatii.

» De ce este atat de benefic hreanul? Desigur, raspunsul are legatura cu nutrientii pe care ii contine aceasta planta:

  • magneziu;
  • potasiu;
  • calciu;
  • fier;
  • fosfor;
  • zinc;
  • caroten;
  • carbohidrati.

» Un intreg complex de minerale esentiale pentru sanatatea organismului. Vitamina C este, de asemenea, prezenta in radacina de hrean. Mai mult, s-a descoperit ca acesta contine si glucozinolati, substante chimice care actioneaza la fel ca antibioticele in lupta cu bacteriile.

Hrean – proprietati

» Toti acesti compusi care se regasesc in compozitia hreanului ii confera multe proprietati utile cum ar fi:

  • proprietati antioxidante care protejeaza organismul de efectele substantelor cancerigene;
  • proprietati cu efect diuretic, care va permit sa purificati corpul de toxine;
  • proprietati antiinflamatorii ce ajuta la tratarea infectiilor si inflamatiilor, la curatarea tractului respirator de mucus si sputa, si ajuta la tratarea inflamatiilor urinare;
  • imbunatateste circulatia sangelui, regleaza tensiunea arteriala si stimuleaza functia bilei;
  • imbunatateste digestia si creste apetitul.

» Stim cu totii ca hreanul este adesea folosit ca un condiment pentru diversificarea gusturilor din mancare, cu toate acestea hreanul nu este doar un condiment ci poate fi folosit si pentru diverse tratamente naturiste. Hreanul are multe proprietati utile si curative, de aceea este folosit foarte des in medicina traditionala pentru a preveni si trata multe boli si afectiuni.

Ce anume poate vindeca hreanul?

» Hreanul se distinge prin proprietatile sale spre deosebire de alte plante, si asta deoarece este util in vindecarea a numeroase afectiuni, numarul acestora depasind cu succes o suta, potrivit specialistilor din medicina naturista.

» In anotimpul rece, se poate spune ca hreanul nu ar trebui sa lipseasca nici din alimentatie, dar nici din tratamentele naturiste. Foarte important este faptul ca hreanul poate preveni atat afectiunile specifice acestui anotimp, cum ar fi raceala, cat si trata atunci cand acestea deja s-au instalat in organism. De exemplu, siropul obtinut din hrean este considerat eficient in tratarea tusei si a altor deficiente respiratorii.

» Problemele legate de digestie pot fi si ele rezolvate prin includerea hreanului in alimentatie, metabolismul fiind in aceasta maniera reglat. Totodata, hreanul este bun si ca remediu in tratarea afectiunilor la nivelul sistemului cardiovascular, cum ar fi durerile articulare din diverse zone ale corpului.

» Desi poate parea de necrezut, hreanul este un bun remediu si in tratarea cancerului, in special al celui de colon, piele, plamani sau stomac. Explicatia acestui fapt consta in actiunea sa citostatica, prin care tumoarea intra in regresie.

» Nu in ultimul rand, hreanul are un rol aparte in sporirea imunitatii si tratarea anemiei datorita mineralelor pe care le contine. Prin urmare, hreanul va poate oferi doza de energie si tonusul de care aveti nevoie zi de zi.

» Pentru a putea beneficia de actiunile terapeutice ale hreanului, acesta trebuie administrat sub diverse forme, in functie de scopul in care se doreste a fi intrebuintat. Cu alte cuvinte, hreanul poate fi utilizat sun forma de sirop, cataplasme sau in starea sa naturala, prin prepararea unor salate.

Reteta Hrean

» Pentru a pune hrean la borcan vom avea nevoie de:

  • 600-800 grame de radacini de hrean proaspat;
  • 100ml otet;
  • 10 grame de zahar;
  • 10 grame de sare.

» Hreanul trebuie curatat cu un cutit, clatit cu apa rece si dat pe o razatoare fina. Ideal ar fi sa-l maruntiti cu robotul de bucatarie, astfel radacina va fi maruntita mai bine si nu veti fi nici deranjati de mirosul puternic al hreanului. Compozitia rezultata se condimenteaza cu otet, zahar si sare si apoi trebuie pusa intr-un recipient din sticla cu capac ermetic (borcan sau sticla cu gura larga). Apoi inchideti recipientul si puneti-l la rece, in beci sau in frigider, pentru a-si pastra prospetimea si proprietatile utile.

 

Hreanul pentru ficat

Reteta de hrean si miere

» Vom avea nevoie de:

  • 1/2 kg de radacini de hrean;
  • 100 grame de miere;
  • 1 litru apa plata.

» Preparare: se curata si se spala radacinile de hrean, apoi se taie felii si se amesteca cu mierea si apa incalzita intr-un recipient din sticla de preferinta (un borcan mai mare). Se lasa 3 zile la macerat si apoi se consuma cate o lingurita de sirop de 3 ori pe zi inainte de masa.

Hreanul – contraindicatii

» Inainte de a incepe orice tratament cu hrean este indicat sa consultati un medic mai intai. Chiar daca hreanul poate parea inofensiv trebuie sa fiti siguri ca organismul vostru nu va avea reactii adverse la actiunea lui asupra corpului.

» In concluzie, va recomandam sa acordati hreanului un loc aparte in lista cu remedii naturale, indiferent daca este vorba despre prevenirea sau tratarea unor boli.

 

Sursa foto: Pinterest



Hreanul si proprietatile sale terapeutice
Da o nota acestui articol!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ABONEAZA-TE GRATUIT!

Introdu adresa ta de email mai jos si alatura-te celor peste 10000 de utilizatori care au ales sa urmareasca articolele noastre!

 


Widget not in any sidebars

Fii la curent cu ultimele noutati!

error: Alert: Continut protejat by CopyScape !!