Cat de importanta este calitatea terenului?

foraj geotehnic casasidesign

Calitatea terenului influenteaza constructia unei case

» Importanta calitatii terenului sau studiul geotehnic nu reprezinta un “moft” ci este un studiu extrem de important deoarece in functie de rezultatele acestuia veti sti daca puteti sau nu construi o casa pe acel teren, si daca puteti construi, in ce conditii va trebui sa o faceti.

» In baza rezultatelor studiului geotehnic veti sti cu siguranta ce capacitate portanta are terenul, de aici rezultand gabaritul cladirii ce o poate sustine terenul, fara amenajari si costuri suplimentare (piloti, perna de balast), cu alte cuvinte fara imbunatatirea terenului de fundare, in acest fel reducandu-se riscul de aparitie in viitor a unor fisuri sau ruperi ale structurii terenului ce vor duce la afectarea grava a cladirii construite.

» Rezultatele unui studiu geotehnic bine realizat de catre o firma specializata in studii geotehnice, va vor oferi informatii despre structura solului, consistenta acestuia, proprietatile fizico-mecanice si adancimea de fundare a viitoarei constructii. Pentru a afla adancimea la care se afla panza freatica va trebui sa comandati un studiu hidrogeologic.

grosime fisuri plansee

» Asadar, avand un studiu geotehnic complet, inginerul structurist va putea realiza o documentatie tehnica reala, bazata pe niste valori reale. Asta inseamna o structura corect dimensionata ce va reflecta un pret corect si real al structurii fundatiilor. Practic veti sti exact ce cantitate de fier si beton veti fi nevoit sa achizitionati fara supradimensionari si cheltuieli inutile.

» Studiul geotehnic este necesar sa-l faceti nu doar pentru ca este impus de lege, mai exact normativul NP 074/2007, ci si din prisma ca va va fi de folos in cazul in care veti dori sa faceti o asigurare a imobilului sau veti dori sa vindeti imobilul.

» Este foarte important ca structura fundatiilor sa fie dimensionata dupa niste date reale deoarece daca la restul structurilor casei mai puteti interveni ulterior pentru mici reparatii si consolidari, in cazul fundatiilor implica o munca enorma si cu costuri mari in executia lucrarilor.
sapaturi sub fundatii

Teren de calitate = costuri mici de executie

Banner Ford husa cheie auto webp

» Trebuie avut in vedere si urmatorul fapt: daca terenul de fundare este de o calitate slaba sau nivelul panzei freatice este ridicat, atunci si costurile realizarii fundatiilor vor fi mari, necesitand lucrari suplimentare cum ar fi: hidroizolari suplimentare si/sau lucrari de drenaj.

» Nu va lasati pacaliti de ingineri care va promit un studiu geotehnic la un pret redus realizat in baza unor arhive de-ale lor, un studiu geotehnic realizat cum trebuie inseamna ca acestia sa vina pe teren si sa execute foraje din care sa extraga probele ce vor fi supuse unor teste, in laboratoare specializate, de unde vor reiesi datele reale asupra calitatii terenului dvs.

calitatea terenului verificata de ingineri geotehnisti

 

4 Comments

 1. Mie mi-au dat studiul geo direct de la birou. a durat vreo 20 de minute. au spus ca au deja zona masurata si nu mai e nevoie sa mearga in teren. din ce spuneti dvs. mai sus inseamna ca m-au luat cu vrajeala santeleg. poate sa se intample ceva cu casa?

  • V-au dat varianta ieftina si rapida 🙂 Speram totusi sa nu se intample nimic cu casa. Banuiesc ca v-au dat un studiu geo facut la vreo alta constructie de prin zona dvs. sa speram de la una cat mai aproape de casa dvs. pentru a fi cat mai aproape de adevar.
   Insa sa stiti ca au existat si cazuri mai grave. Intr-o comuna de prin apropierea Ramnicului Sarat, niste cetateni au vandut un teren unui dezvolatator care a cumparat acel teren pentru a-l lotiza si a-l vinde. Pe o bucata din teren oamenii aveau un iaz nefolosit, malit cum se spune in popor, pe care dezvoltatorul l-a umplut cu tot felul de resturi si apoi au nivelat cu pamant deasupra. Toate bune si frumoase pana cineva, dupa vreo 5 ani, s-a apucat de construit si dupa 1 an de la turnarea fundatiei aceasta s-a inclinat cu 20 de cm intr-unul din colturi pentru ca sub fundatie se aflau, bineinteles, niste izvoare.
   De aia spunem noi ca studiul geo trebuie realizat PUNCTUAL chiar pe terenul de fundare. Pentru ca la 10 metri mai incolo terenul poate fi bun, iar in zona dvs. sa existe izvoare sau o perna de nisip sau balast.

 2. Buna ziua.Pe scurt,ne-am apucat de sapat fundatia unei case cu etaj(11/13m).In proiect adancimea fundatiei are 1m plus elevatia 1m,dar cum la 1m nu am dat de nimic tare(pamantul este lutos)am sapat pana la 1,2m cand am dat de piatra (cu exceptia a doua portiuni cam de 2m in care e inca moale)dar si de apa.In urma discutiei cu proiectantul care este si structurist,acesta ne-a asigurat ca nu este nevoie sa hidroizolam fundatia(doar daca asa vrem:))doar elevatia pe vertical(aici va veni umplutura de cca 0,50m ptr a ridica putin terenul),dedesubtul placii si sub pereti.Casa va fi izolata cu poliestiren sau vata de 10cm.As dorii sa-mi spuneti si parerea dvs.(si cateva solutii)pentru ca nu vreau sa avem surprize(umezeala,mucegai…)mai tarziu cand nu va fi doar greu de remediat dar vor fi si costuri in plus pe care le-am putea evita.Multumesc!

  • Din punctul nostru de vedere cred ca ar fi bine sa ascultati sfatul inginerului structurist si sa hidroizolati elevatia pe verticala. Peste hidroizolatie puteti aplica un polistiren extrudat pentru o termoizolatie mai buna.
   Daca totusi doriti sa fiti cu inima impacata, la turnarea betonului de egalizare (a talpii fundatiei) puteti folosi o folie din PVC sau o membrana cu crampoane hidroizolatoare.
   Totusi, eu cred ca inginerul care se ocupa de proiectul dvs., studiind cu atentie studiul geologic si situatia reala din teren, este in masura sa va dea indicatiile corecte pentru constructia dvs.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*