Importanta calitatii terenului

Calitatea terenului influenteaza constructia unei case

» Importanta calitatii terenului sau studiul geotehnic nu reprezinta un “moft” ci este un studiu extrem de important deoarece in functie de rezultatele acestuia veti sti daca puteti sau nu construi o casa pe acel teren, si daca puteti construi, in ce conditii va trebui sa o faceti.

» In baza rezultatelor studiului geotehnic veti sti cu siguranta ce capacitate portanta are terenul, de aici rezultand gabaritul cladirii ce o poate sustine terenul, fara amenajari si costuri suplimentare (piloti, perna de balast), cu alte cuvinte fara imbunatatirea terenului de fundare, in acest fel reducandu-se riscul de aparitie in viitor a unor fisuri sau ruperi ale structurii terenului ce vor duce la afectarea grava a cladirii construite.

» Rezultatele unui studiu geotehnic bine realizat de catre o firma specializata in studii geotehnice, va vor oferi informatii despre structura solului, consistenta acestuia, proprietatile fizico-mecanice si adancimea de fundare a viitoarei constructii. Pentru a afla adancimea la care se afla panza freatica va trebui sa comandati un studiu hidrogeologic.

» Asadar, avand un studiu geotehnic complet, inginerul structurist va putea realiza o documentatie tehnica reala, bazata pe niste valori reale. Asta inseamna o structura corect dimensionata ce va reflecta un pret corect si real al structurii fundatiilor. Practic veti sti exact ce cantitate de fier si beton veti fi nevoit sa achizitionati fara supradimensionari si cheltuieli inutile.

» Studiul geotehnic este necesar sa-l faceti nu doar pentru ca este impus de lege, mai exact normativul NP 074/2007, ci si din prisma ca va va fi de folos in cazul in care veti dori sa faceti o asigurare a imobilului sau veti dori sa vindeti imobilul.

» Este foarte important ca structura fundatiilor sa fie dimensionata dupa niste date reale deoarece daca la restul structurilor casei mai puteti interveni ulterior pentru mici reparatii si consolidari, in cazul fundatiilor implica o munca enorma si cu costuri mari in executia lucrarilor.

» Trebuie avut in vedere si urmatorul fapt: daca terenul de fundare este de o calitate slaba sau nivelul panzei freatice este ridicat, atunci si costurile realizarii fundatiilor vor fi mari, necesitand lucrari suplimentare cum ar fi: hidroizolari suplimentare si/sau lucrari de drenaj.

» Nu va lasati pacaliti de ingineri care va promit un studiu geotehnic la un pret redus realizat in baza unor arhive de-ale lor, un studiu geotehnic realizat cum trebuie inseamna ca acestia sa vina pe teren si sa execute foraje din care sa extraga probele ce vor fi supuse unor teste, in laboratoare specializate, de unde vor reiesi datele reale asupra calitatii terenului dvs.

 Importanta calitatii terenului
5 (100%) 2 votes

2 Comments

  1. Mie mi-au dat studiul geo direct de la birou. a durat vreo 20 de minute. au spus ca au deja zona masurata si nu mai e nevoie sa mearga in teren. din ce spuneti dvs. mai sus inseamna ca m-au luat cu vrajeala santeleg. poate sa se intample ceva cu casa?

    • V-au dat varianta ieftina si rapida 🙂 Speram totusi sa nu se intample nimic cu casa. Banuiesc ca v-au dat un studiu geo facut la vreo alta constructie de prin zona dvs. sa speram de la una cat mai aproape de casa dvs. pentru a fi cat mai aproape de adevar.
      Insa sa stiti ca au existat si cazuri mai grave. Intr-o comuna de prin apropierea Ramnicului Sarat, niste cetateni au vandut un teren unui dezvolatator care a cumparat acel teren pentru a-l lotiza si a-l vinde. Pe o bucata din teren oamenii aveau un iaz nefolosit, malit cum se spune in popor, pe care dezvoltatorul l-a umplut cu tot felul de resturi si apoi au nivelat cu pamant deasupra. Toate bune si frumoase pana cineva, dupa vreo 5 ani, s-a apucat de construit si dupa 1 an de la turnarea fundatiei aceasta s-a inclinat cu 20 de cm intr-unul din colturi pentru ca sub fundatie se aflau, bineinteles, niste izvoare.
      De aia spunem noi ca studiul geo trebuie realizat PUNCTUAL chiar pe terenul de fundare. Pentru ca la 10 metri mai incolo terenul poate fi bun, iar in zona dvs. sa existe izvoare sau o perna de nisip sau balast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*