Incalzire in plinta – un mod nou de incalzire a casei

Incalzire in plinta – un mod nou de incalzire a casei

Incalzirea prin plinta

» Pentru ca tot am primit intrebari si cereri pe adresa redactiei despre acest subiect, in articolul de astazi am decis sa discutam putin despre subiectul Incalzire in plinta.

» Metoda cea mai simpla si cea mai des utilizata pentru incalzirea locuintelor este si va ramane sistemul de incalzire bazat pe circulatia agentului termic prin intermediul conductelor si al radiatoarelor. Agentul termic preparat de centrale si cazane, circula prin sistemul de tevi, incalzind radiatoarele si prin intermediul radiatiei si aerul din incaperi.

» Un dezavantaj semnificativ al sistemului de incalzire bazat pe calorifere, mai ales atunci cand aveti copii mici in casa, este faptul ca temperatura de la nivelul pardoselii nu este chiar cea mai potrivita. In acest caz se poate instala un sistem de incalzire in pardoseala, doar ca investitiile sunt foarte mari ducand pana la schimbarea intregii pardoseli, atat la montaj cat si in cazul unei defectiuni in exploatare.

» Asadar, avand in vedere aceste lucruri, specialistii in domeniu au scos la iveala o noua metoda de incalzire, si anume un sistem de incalzire in plinta.

Principiul de functionare al incalzirii in plinta

» Incalzirea prin plinte este o inventie ingenioasa a omenirii. Acest sistem de dimensiuni mici poate fi folosit in incalzirea oricarui tip de incaperi indiferent de destinatia acesteia. Pot fi apartamente, spatii comerciale, birouri, scoli sau chiar cladiri administrative. Datorita dimensiunilor sale miniaturale, plinta radianta nu deranjeaza vizual si permite o usoara instalare a peretilor cortina.

» Principiul de functionare al incalzirii in plinta este extrem de simplu, aici functionand cu succes convectia naturala. In interiorul echipamentului sunt instalate elemente de incalzire puternice sun forma unor miniradiatoare. Ca urmare, masele de aer incalzite au tendinta sa se ridice in sus prin fantele superioare ale plintei. Dupa ce aerul cald a ajuns la tavan forteaza aerul rece sa patrunda prin fantele inferioare ale plintei pentru un nou ciclu de incalzire.

principiu incalzire in plinta

» Datorita circulatiei naturale a aerului in incapere acesta devine cald si foarte confortabil.

Citește și:  Vas de expansiune - Sistem de siguranta pentru centrale termice

Avantajele incalzirii in plinta

  • Incalzirea eficienta a peretilor. Datorita aerului cald care se ridica uniform de pe suprafata podelei, peretii sunt bine incalziti mentinand suprafata acestora tot timpul uscata. Sistemul de incalzire in plinta elimina problema umiditatii ridicate si stopeaza formarea mucegaiului.
  • Camera este incalzita uniform, temperatura fiind aproximativ aceeasi la orice nivel de inaltime al incaperii.
  • Interventie rapida in cazul unei defectiuni fara a fi nevoiti sa spargeti pereti sau sa distrugeti pardoseala.
  • Ascunderea instalatiei termice este ideala pentru cei care doresc spatii vitrate mari si radiatoarele deveneau o piedica in acest sens.
  • Siguranta in timpul functionarii. Riscul producerii de arsuri la atingerea tevilor sau a radiatoarelor fac acest sistem ideal de implementat in gradinite sau locuinte unde sunt copii mici.
  • Dimensiunile reduse ale plintelor radiante va permit sa le pozitionati sub ferestre panoramice fara a deranja vizual si creand in acelasi timp o perdea termica foarte eficienta.

incalzire in plinta pret

Tipuri de incalzire in plinta

» Incalzirea in plinta este reprezentata de doua tipuri eficient de incalzire: electrica si prin agent termic. Alegerea se va face in functie de sursa de energie pe care o aveti disponibila: incalzire pe gaz sau curent. Daca aveti deja o centrala termica atunci puteti opta imediat pe un sistem bazat pe circulatia agentului termic prin plintele radiante.

incalzire prin plinta

» In cazul in care optati pentru incalzirea prin plinta avand ca sursa de energie electricitatea, atunci va trebui sa aveti si instalatia electrica corect dimensionata pentru a asigura puterile necesare in vederea unei functionari corecte si sigure a sistemului de incalzire.

Cum se face incalzirea in plinta?

» Instalarea plintelor radiante este similara instalarii sistemelor standard de incalzire. Diferenta constand in montarea plintelor si respectarea pasilor de instalare:

  • Pentru inceput se vor monta plintele speciale cu ajutorul unor dibluri si cleme speciale.
  • Apoi se va monta „miezul” radiant urmat de fetele radiante ale plintelor care sun de obicei niste panouri din aluminiu prevazute cu fante inferioare si superioare pentru libera circulatie a aerului.
  • In etapa urmatoare se vor realiza legaturile la sursa de energie. In cazul folosirii agentului termic este indicata folosirea unui distribuitor-colector pentru a asigura o functionare cat mai buna si echilibrata a sistemului de incalzire.
  • Dupa ce s-au facut toate legaturile se va face proba sistemului pentru a verifica daca sunt pierderi de presiune sau daca sunt module nefunctionale.
  • Ultima etapa este inchiderea finala a plintelor care se poate realiza optional cu fete decorative de diverse culori si modele.
Citește și:  De ce nu se incalzeste caloriferul?

» Instalarea plintelor radiante nu este dificila, dar este necesar sa se respecte toate etapele de instalare, inainte de punerea in functiune.

plinte radiante

Este eficienta incalzirea in plinta?

» Un cititor ne-a intrebat daca plintele radiante fac fata pentru a incalzi un dormitor de 20 mp. Asa ca am zis sa ii raspundem si lui in cadrul acestui articol la intrebare. DA, acest sistem va incalzi cu brio o astfel de incapere si va exemplificam si cum.

  • Suprafata dormitor: 20mp;
  • Inaltimea camerei: 2,6m;
  • Volum aer: 20×2,6 = 52mc;
  • Necesar caldura: 52mc x 50W/mc = 2600W;
  • Plinta cu miez de incalzire din aluminiu: 200 W pe metru liniar.
  • Lungimea plintei va fi egala cu perimetru camerei minus golul de usa, camera avand 4 pe 5 va rezulta un perimetru de 18ml din care scadem 1 m usa;
  • Din calcule va rezulta 17 ml x 200W/m = 3400W.

» Deci necesarul de caldura este cu succes satisfacut fiind cu mult peste valoare necesara.

Se poate folosi incalzirea in plinta impreuna cu radiatoare?

» Cu siguranta ca da, dar doar incalzirea in plinte ce functioneaza cu agent termic. Sistemul se poate lega in paralel cu radiatoarele si este indicata folosirea acestei solutii la spatii foarte mari, cu multe treceri la nivelul pardoselii, in care lungimea plintei nu acopera necesarul termic si atunci este indicata suplimentarea cu unul-doua radiatoare in functie de volumul de aer ce trebuie incalzit.

incalzirea in plinte cu radiatoare

» Incalzirea in plinta a devenit din ce in ce mai agreata de catre populatie, aceasta permitand o incalzire rapida a spatiului de locuit asigurand totodata o atmosfera calda si placuta in acestea. Acest sistem de incalzire, electric sau cu agent termic, face posibila eliminarea radiatoarelor de dimensiuni mari facand incalzirea interioara aproape invizibila.

» Asteptam parerile voastre despre acest sistem de incalzire!

Sursa foto: Pinterest

Despre autor

Mihai

Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

11 Comentarii

  1. Nicoara virgil

    Buna ziua,
    Sarbatori fericite tuturor! Oare ,o recomandare de unde se poate achizitiona acest sistem ?multumesc

    Răspuns
    • Nicoara virgil

      Siii…daca este cineva care foloseste acest sistem de incalzire ,nu prea reusesc sa gasesc detalii !

      Răspuns
  2. Martinescu Constantin

    Aș dori colaborare .
    Sunt instalator de meserie,(apa ,canal ,gaze,centrale termice)

    Răspuns
  3. Bejenari Victor

    Bună, îmi place o asa sistema de încălzire, e foarte bună pentru cei care au deja reparațiea finisata

    Răspuns
  4. Dinu Vasile

    Buna ziua,
    Sunt Dinu Vasile din Bucuresti,
    Sunt interesat de un sistem de incalzire prin plinta.
    De unde se poate achizitiona si ce costuri presupune.
    Astept un raspuns urgent

    Răspuns
  5. Hatmanu Nicoleta

    Buna ! Sunt din Sighișoara si sunt interesata de un asemenea sistem. De unde se poate achizitiona si daca la ora actuala exista instalatori care stiu sa monteze asemenea sisteme. Nu in ultimul rand cam cat ar costa acest sistem. Fara centrala ,exista deja

    Răspuns
  6. Gabriel Bartos

    Buna ziua
    puteti recomanda un vanzator pt sistemul de incalzire in plinta va rog
    multumesc

    Răspuns
  7. Dumitru Elena

    Ptr o casa cu 115 mp cât m-ar costa aceast sistem? Și un nr de contact

    Răspuns
  8. Dumitru Elena

    Ma interesează ptr pe mp

    Răspuns
  9. Dumitru Elena

    Oferta de preț la o casa de 115mp

    Răspuns
  10. Sorin

    Sunt interesat

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.