Sisteme de incalzire cu aer cald
» In foarte multe tari, in loc de sistemele populare de incalzire cu apa calda, casele sunt adesea incalzite cu sisteme de incalzire cu aer cald. Incalzirea cu aer cald se bazeaza pe utilizarea aerului incalzit ca agent termic. Elementul principal de functionare a acestui sistem este generatorul de caldura. Aerul, incalzit la 45-65ºC in urma transferului de caldura din interiorul generatorului, este directionat prin intermediul unor tubulaturi catre camerele ce se doresc a fi incalzite.
» De regula, acest tip de incalzire este utilizat in case de vacanta si cabane, precum si in spatii de productie sau comerciale. Cea mai importanta componenta a acestui sistem, cat si cea mai scumpa, este generatorul de caldura, care de cele mai multe ori functioneaza pe gaz sau electricitate.
» Circulatia masei de aer cald din sistem poate fi realizata in 2 feluri:
- natural: miscarea maselor de aer apare datorita diferentelor de presiune si a fortelor gravitationale;
- fortat: circulatia maselor de aer se realizeaza cu ajutorul ventilatoarelor electrice.
» Trebuie remarcat faptul ca incalzirea aerului este un sistem destul de complex de reglare a caldurii, ceea ce implica amestecarea aerului proaspat in aer cu cel vechi. Astfel, pe langa incalzire, are loc si ventilarea camerelor.
Atentie! Este de dorit ca instalatia de incalzire cu aer sa fie prevazuta inca din faza de proiect a casei, astfel veti avea posibilitatea de mascare a conductelor de aer prin pereti si plafoane inca din stadiul de executie al casei.
Caracteristici ale principiului de incalzire cu aer
» Spre deosebire de incalzirea traditionala cu apa calda, incalzirea prin aceasta metoda se realizeaza fara elemente intermediare cum ar fi conductele si radiatoarele.
» In plus, acest tip de incalzire are multiple avantaje:
- Economic si cu o eficienta ridicata – deoarece nu exista agent de incalzire intermediar. Drept urmare spatiile mari se pot incalzi relativ repede cu acest sistem.
- Confort – datorita echipamentelor moderne si a automatizarilor, sistemele de incalzire a aerului mentin nu doar o temperatura optima, cat si umiditatea aerului in parametri fixi. In plus instalatiile de filtrare asigura curatarea fluxurilor de aer, deci vom respira un aer curat si sanataos.
- Sistemul nu interfereaza cu design-ul interior – deoarece nu este nevoie de instalarea unor calorifere sau tevi inestetice.
- Siguranta – deoarece nu exista agent termic, nu exista nici o sansa de inundatii.
- Versatilitate – sistemul poate fi folosit nu doar pentru incalzire, cat si pentru ventilare si aer conditionat.
- Instructiuni simple privind utilizarea si intretinerea echipamentelor.
- Durata de viata a sistemului de pana la 30 de ani de exploatare continua.
» Orice sistem de incalzire, inafara de avantaje, prezinta si cateva dezavantaje, iar incalzirea cu aer nu prezinta o exceptie in acest sens:
- Posibilitatea aparitiei unui zgomot fin in spatiile incalzite.
- Necesitatea de a folosi filtre, atlfel praful va intra in camere impreuna cu aerul cald.
- Costul destul de ridicat al echipamentelor.
- Diferenta de temperatura dintre partea inferioara si cea superioara a camerelor incalzite.
» Nu este dificil sa realizati un astfel de sistem de incalzire, trebuie doar sa contactati firme specializate care sa va realizeze o dimensionare exacta a sistemului si un montaj cat mai corect.
» Montajul incorect poate duce la defectarea generatorului de aer, la aparitia curentilor deranjanti in incaperi, precum si la zgomot si vibratii in timpul functionarii dispozitivelor de incalzire. Prin urmare, este mai indicat sa incredintati proiectul pe mana specialistilor care vor determina capacitatea optima a echipamentelor si vor executa montajul in parametri a acestora, beneficiind astfel de garantie si siguranta in exploatare.
» In ceea ce priveste sistemul de incalzire cu aer, de obicei acesta include urmatoarele elemente:
- Generator de caldura – acesta poate insemna o instalatie complexa, care include ventilatoare, filtre, accesorii, etc. De regula, acest echipament este instalat intr-o camera separata.
- Suflante – de cele mai multe ori, in acest scop, se foloseste tubulatura din otel galvanizat. Ele pot fi rotunde, dreptunghiulare sau patrate.
- Grile de ventilatie – pot avea forme si dimensiuni diferite, instalate in locurile de admisie si evacuare a aerului. Aceste grilaje impiedica introducerea accidentala a unor obiecte mari in tubulatura, precum si functia de mascare estetica a gurilor de ventilare.
» Daca sistemul de incalzire este echipat cu un sistem de recuperare de caldura, aerul rece este incalzit de aerul cald care iese din incapere, fapt ce duce la o recuperare de energie si o economie la costurile de incalzire a camerelor. Aerul proaspat din admisie este curatat printr-un sistem de filtrare si este introdus in incapere fara praf si mirosuri adiacente. La iesire, aerul evacuat, colectat din incinta, nu se amesteca cu aerul care intra, ci doar impinge excesul de caldura in sistem si paraseste cladirea.
» Ca o concluzie, incalzirea cu aer cald a locuintelor este foarte eficienta avand singurul inconvenient major, costul de achizitie al echipamentelor.
Sursa foto: Pinterest
Buna ziua, sint interesata de incalzire cu aer cald, ce fel de centrala near trebuii si de unde putem cumpara.
Multumesc mult.
Cea mai usoara varianta de incalzire cu aer cald este incalzirea cu sistemele de aer conditionat. O sa revenim cu cateva solutii mai concrete in scurt timp.
multumesc!
Buna ziua – curioasa daca aveti detalii, va rog sa ma contactati la email dace e mai usor de comunicat.
Buna ziua, puteti sa ne dati detalii de unde se poate cumpara in Romania?
la ce pret modulul de incalzire a aerului? si cat consuma ,curent sau gaz?
frumos
Buna ziua
frumos articol
puteti recomanda cateva firme din tara sau mai exact din Cluj
ptr vanzare si/sau montaj
multumesc
o zi buna
bună
sunt interesat într-o centrala cu aer cald
va mulțumesc