Incalzirea cu aeroterme

incalzirea cu aeroterme a casei

Sisteme de incalzire cu aeroterme

» Aerotermele sunt unele din cele mai populare forme de incalzire a unor spatii mici, fie ca vorbim de dormitoare mici, birouri sau diverse incaperi mici populate temporar. Acestea sunt ieftine si foarte accesibile. Pot fi cumparate din orice magazin de bricolaj sau pot fi comandate foarte usor de pe internet. Ceea ce trebuie sa stiti, este ca atunci cand cumparati o aeroterma, nu trebuie sa va uitati doar la design-ul si culoarea acesteia, ci trebuie sa fiti foarte atenti si la echipamentul din interiorul carcasei. La urma urmei, sistemul de incalzire din interior garanteaza eficienta incalzirii si siguranta de folosire. Atunci cand sunteti in cautarea unei aeroterme luati in calcul toate tipurile existente pe piata si verificati atat avantajele cat si dezavantajele acestora.

Cum functioneaza o aeroterma?

Banner Ford husa cheie auto webp

» Principiul de functionare al aerotermelor de uz casnic standard este dupa cum urmeaza: dupa ce se porneste aeroterma, ventilatorul incepe sa functioneze, alimentand sursa de caldura cu aer. In timpul treceri prin elementul de incalzire, fluxul de aer se incalzeste si iese din dispozitiv prin lamelele de ghidare. Elementul de incalzire este pornit de un buton separat de pe panoul de comanda si poate fi setat la ce putere de incalzire sa functioneze.

Avantajele si dezavantajele folosirii unei aeroterme

» Avantaje:

  • Incalzire rapida a camerei. Ideala pentru incalzirea camerelor cu resedinta nepermanenta cum ar fi: cabane, case de vacanta, etc. Aeroterma va permite sa incalziti o camera mica intr-un scurt foarte mic si la niste preturi decente.
  • Cost redus de achizitie.
  • Mobilitate. Greutatea redusa a aerotermelor faciliteaza transportul si deplasarea acestora oriunde va doriti.
  • Usor de folosit si instalat.
  • Riscuri mici de accidente.

» Dezavantaje:

  • Aerotermele pot ducea la uscarea excesiva a aerului din spatiile de locuit.
  • Emisia de zgomote in timpul functionarii ventilatorului.

Reguli de amplasare a aerotermelor

» Incalzitoarele cu ventilator nu necesita ingrijire sau intretinere speciala in timpul functionarii. Cu toate acestea ar trebui respectate totusi cateva reguli simple, cum ar fi:

  • Aerotermele de uz casnic ar trebui sa fie instalate pe o suprafata plana si solida.
  • Nu este permisa instalarea aerotermelor pe pat, covor sau alte suprafete care pot bloca admisia aerului sau sunt inflamabile.
  • Pe o raza de cel putin 1 metru nu asezati haine sau obiecte inflamabile.
  • Nu uscati haine cu ajutorul aerotermelor.
  • Nu utilizati aerotermele normale in camere cu umiditate mare cum ar fi baile, deoarece umiditatea poate afecta integritatea circuitelor din interiorul aerotermei. Pentru spatiile cu umiditate mare se vor folosi aeroterme speciale cu carcase antiumezeala.
  • Datorita depunerilor de praf, aerotermele ar trebui curatate o data la 3-4 luni de utilizare.
  • Daca aeroterma a fost cumparata recent si o porniti pentru prima data, atunci este bine sa o faceti intr-o camera cu geamul deschis, deoarece pe elementul de incalzire se regasesc reziduuri de ulei din fabrica care la prima utilizare vor degaja un miros intepator, sufocant. Dupa cateva minute de utilizare mirosul dispare si aeroterma poate fi utilizata corespunzator in orice camera doriti.

Tipuri de aeroterme intalnite pe piata

  • aeroterme cu stativ;
  • aeroterme de perete;
  • aeroterme de tavan;
  • aeroterme electrice;
  • aeroterme ceramice;
  • aeroterme casnice;
  • aeroterme industriale.

» In fiecare aeroterma exista o sursa de caldura si un ventilator care distribuie aerul incalzit catre spatiul de incalzire. In acest fel masele de aer din camere se incalzesc pana la temperatura dorita. La unele modele ventilatorul dispune de un cap rotativ, lucru ce permite o incalzire mai uniforma si mai eficienta a camerei.

» Sistemul de incalzire cu aeroterme este bun in masura in care poate crea temperatura dorita intr-o camera intr-un timp foarte rapid. Iar pe timp de vara acestea pot fi oricat folosite ca si ventilatoare normale cu aer rece.

» Design-ul oricarei aeroterme este destul de simplu si include 3 mari componente:

  • carcasa aerotermei;
  • elementul de incalzire;
  • ventilatorul.

» Carcasa trebuie sa fie suficient de puternica, creata dintr-un plastic dur, capabil sa reziste la diverse socuri accidentale si la temperaturi ridicate.

» Sistemul de comanda al aerotermelor poate fi mecanic sau electronic. Unele aeroterme sunt dotate si cu panou de control, ceea ce creeaza o usurinta in utilizarea si setarea acestor dispozitive.

» Diferenta principala intre aeroterme este data de tipul de incalzire folosit ca sursa de caldura. Elementul de incalzire poate fi spiralat, tubular sau ceramic.

» Elementul spiralat este realizat de obicei din nicrom. Aceasta este o spirala subtire din sarma dispusa pe o baza ceramica, introduse intr-un dispozitiv fara lichid de racire. Firul de nicrom se incalzeste electric la temperaturi foarte mari 300-500ºC, iar daca aeroterma este rasturnata accidental poate chiar produce un incendiu serios, deci mare atentie la amplasarea aerotermelor de acest fel. Un alt dezavantaj ar fi faptul ca pe firul de nicrom se depune praf in timp care degaja mirosuri neplacute atunci cand este incalzit.

[otw_shortcode_quote border=”bordered” border_style=”dashed” color_class=”otw-red-text”]Nota! Unele modele sunt echipate suplimentar cu un releu de protectie impotriva rasturnarii accidentale, care opreste automat aeroterma in caz de rasturnare sau impact mecanic accidental.[/otw_shortcode_quote]

» Aeroterma ceramica functioneaza diferit de incalzitoarele cu fir din nicrom. Aceasta se incalzeste la maxim 150ºC fiind mult mai sigura in exploatare.

» Aerotermele cu elemente de incalzire tubulare sunt realizate din tuburi prefabricate din metal sau cuart, in interiorul carora se afla sarma sau grafit, peste care se toarna nisip de cuart si se adauga oxid de mangan. Aceste sisteme de incalzire sunt recomandate deobicei pentru incalzirea spatiilor de productie, hale si garaje.

 

Sursa foto: Pinterest

1 Comment

  1. Daca curentul ar fi mai ieftin ar fi avantajos acest sistem de incalzire. insa ca sati incalzesti casa cu dinastea iti vine o factura de mori

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*