Incalzirea cu apa calda

sistem de incalzire cu apa calda

Folosirea apei calde ca agent termic

» Cel mai popular sistem de incalzire a locuintelor este incalzirea cu apa calda ca agent termic. Acest sistem a fost folosit de foarte multi ani in tara noastra si in timp a suferit diferite modificari si imbunatatiri, dar principiul general a ramas acelasi. Utilizarea apei ca agent termic se datoreaza faptului ca acest lichid are o capacitate foarte buna de inmagazinare si transport al caldurii. Apa se incalzeste intr-un cazan, preia energia termica generata prin arderea combustibilului, iar apoi, prin intermediul unor conducte va transfera energia termica acumulata catre spatiul de incalzit prin intermediul unor calorifere, radiatoare sau incalzire in pardoseala. Apa calda se va folosi ca agent termic pana la un maxim de 95ºC. Acest sistem este combinatia perfecta intre costuri, calitate si randament.

Schema de incalzire a apei ca agent termic

Banner Ford husa cheie auto webp

» Elementul principal al schemei de incalzire a apei este cazanul. Exista multe tipuri de cazane iar alegerea acestuia depinde de mai multi factori:

  • caracteristici climatice ale zonei de amplasare a imobilului;
  • tip de combustibil folosit;
  • putere;
  • randament;
  • automatizare;
  • design.

» In functie de combustibilul folosit, cazanele pot fi impartite in 4 mari categorii:

  • cazane pe combustibil solid (cazane pe lemne);
  • cazane pe combustibil lichid (cazane pe motorina sau ulei ars);
  • cazane electrice (centrale electrice);
  • cazane pe gaz (centrale murale pe gaz).

» Cele mai frecvente sunt centralele pe gaz si pe combustibil solid, deoarece combustibilul pentru ele este relativ ieftin si accesibil in toate zonele tarii.

» Sistemele de incalzire a apei va permit sa instalati simultan mai multe cazane pe diferite tipuri de combustibili. In acest caz este important ca sistemul de incalzire sa fie echipat cu o automatizare speciala, capabila sa comute de la un cazan la altul fara riscuri.

Tipuri de incalzire a apei ca agent termic

» Sistemul de incalzire cu apa calda poate fi de 2 tipuri:

  1. Cu circulatia naturala a agentului termic;
  2. Cu circulatia fortata a agentului termic.

1. Circulatia naturala a agentului termic

» Un sistem cu circulatie naturala a agentului termic este cel mai simplu si mai putin costisitor mod de a va incalzi casa. Un astfel de sistem se distinge in principal prin absenta pompelor si a altor piese adiacente care sa depinda de energie electrica.

» Ca principiu, apa este incalzita in cazan si pe principiul termosifonarii ajunge in radiatoarele din casa degajand energia acumulata. Apoi apa racita ajunge pe acelasi principiu inapoi in cazan. Practic totul se intampla natural fara interventia vreo unui dispozitiv special.

» De retinut este faptul ca pentru a realiza un astfel de sistem este necesara o dimensionare si pozitionare a cazanului si radiatoarelor la nivelul casei. De exemplu conductele trebuiesc montate cu o panta de minim 5 grade pentru o functionare cat mai corespunzatoare. De aceea este indicat sa contactati un instalator profesionist care sa va realizeze acest sistem in mod corespunzator.

» Este important sa echipati caloriferele cu dispozitive de aerisire pentru a elimina aerul in exces, sau puteti instala aerisitoare automate pe coloanele principale, in partea cea mai de sus. Cazanul este cel mai bine sa-l amplasati undeva in subsol, sau intr-o zona a casei astfel incat sa fie mai jos fata de camerele ce urmeaza a fi incalzite. Sistemele de conectare a radiatoarelor in regim de circulatie naturala a agentului termic trebuie sa asigure o panta usoara in directia fluxului de apa de pe retur.

2. Circulatia fortata a agentului termic

» Un sistem de incalzire cu circulatie fortata este un alt mod de a incalzi o casa. Acesta difera de primul sistem prin faptul ca are inclusa in instalatie o pompa de circulatie. Datorita acestei pompe, apa este pompata eficient prin sistemul de incalzire, alimentand chiar si cele mai indepartate calorifere fara pierderi de caldura. Acest sistem este indicat in special caselor mari cu mai multe etaje.

» O alta caracteristica distinctiva a circulatiei fortate este aceea ca atunci cand se instaleaza un astfel de sistem, nu este necesar ca tevile sa fie asezate sub un unghi anume. Mai mult decat atat, eficienta acestui sistem este cel putin dubla fata de un sistem cu circulatie naturala a agentului termic.

» Cand apa este fortata prin sistem, este necesar sa se utilizeze vase de expansiune bine si corect dimensionate. Vasele de expansiune pot fi inchise sau deschise. Datorita faptului ca presiunea din sistem poate depasi uneori 2 atmosfere, ar trebui sa se monteze si supape de siguranta.

» Utilizarea unei pompe pentru circulatia fortata a agentului termic permite folosirea antigelului ca agent de racire. In acest caz, este necesar sa se instaleze un vas de expansiune de tip inchis, astfel incat evaporarea antigelului sa nu dauneze sanatatii la interiorul casei.

Principalele avantaje ale utilizarii de apa calda ca agent termic:

  • Puteti regla rapid si eficient temperatura, separat, pentru fiecare camera a locuintei.
  • Un astfel de sistem poate fi instalat in orice casa, chiar si daca aceasta este finalizata.
  • Diverse optiuni de materiale si montaj.
  • Apa ca agent termic are caracteristici excelente de transfer al caldurii, este ieftina si accesibila.
  • Acest sistem poate fi utilizat in tandem cu o gama larga de surse de caldura: centrale, cazane, pompe de caldura, etc.

Montarea sistemelor de incalzire cu apa calda

» Realizarea instalatiei de incalzire cu apa calda trebuie planificata cu atentie si ar trebui calculata si realizata de catre instalatori profesionisti. Deasemenea acestia ar trebui sa va ghideze si in ceea ce priveste selectarea si achizitionarea cazanului ce va reprezenta sursa de incalzire pentru intregul sistem.

» Daca cumva sunteti nevoit sa alegeti instalarea unui cazan pe lemne, va trebui ca dupa stabilirea locului pe amplasament sa realizati un soclu special de beton pe care sa-l asezati. Cazanul se aseaza pe soclu si se conecteaza la cosul de fum special dimensionat.

» Apoi urmeaza alegerea conductelor si realizarea traseelor pentru agentul termic. Diametrele conductelor si tipul de distributie a acestora vor fi specificate de catre un inginer specialist in proiectul de instalatii termice.

» Tipuri de conducte folosite:

  • Conducte de cupru: durabile si fiabile in timp. Rezista la temperaturi si presiuni ridicate in tevi. Montarea se face prin lipire la temperaturi mari cu ajutorul unei paste speciale. Cuprul este un material scump, asa ca nu toata lumea isi poate permite sa-si realizeze o instalatie din acest material.
  • Conducte din pexal: usor de montat si ieftine. Instalatia din pexal poate fi instalata si fara prea multa pregatire datorita fiting-urilor usor de instalat, dar care sunt destul de scumpe la achizitie.
  • Conducte din PPR: se monteaza prin lipire la cald. Montarea acestor tipuri de conducte se face cu ajutorul unei plite la cald, mufele si coturile sunt foarte ieftine, la fel ca si conducta, singurul dezavantaj al acestui tip de conducte este aspectul grosolan si faptul ca se dilata foarte tare la temperaturi ridicate, lucru ce nu-l recomanda pentru ingroparea in pereti sau pardoseala.
  • Conducte metalice: nerecomandate in sistem casnic. In timp acestea sunt afectate de coroziune si devin nerentabile pentru intreg sistemul de incalzire.

» Urmatorul pas este selectarea radiatoarelor pentru fiecare camera in parte. Dupa cum stim este bine sa amplasati caloriferele sub ferestre. Pentru determinare si dimensionarea corecta a puterii necesare a radiatoarelor puteti folosi acest Calculator Calorifere.

» In plus, fata de incalzirea traditionala cu calorifere poate fi utilizat, ca o completare la incalzirea de baza cu radiatoare, un sistem de incalzire in pardoseala. Incalzirea in pardoseala reprezinta o mare zona de transfer de caldura, defapt un mare radiator ce incalzeste de jos in sus aerul din camere.

» Datorita finisajelor ce vor fi folosite pentru pardoseli, este posibil ca temperatura de functionare a agentului termic sa fie redusa la un maxim de 55ºC. Deasemenea este posibila si setarea puterii de caldura in intervalul dorit cu ajutorul unui termostat special.

Concluzie:

» Asadar in ziua de azi nu exista nici un sistem de incalzire mai ieftin si in acelasi timp mai eficient decat un sistem ce foloseste apa ca agent termic. Deasemenea eficienta incalzirii depinde direct de materialele si solutiile de incalzire alese. Alegerea si dimensionarea corecta a sistemului de incalzire va permite sa obtineti efectul maxim de incalzire cu cea mai mica cantitate de combustibil necesara.

» Astfel, inainte de a va decide ce sistem de incalzire sa utilizati pentru incalzirea casei voastre, trebuie sa va ganditi si sa analizati foarte bine toate optiunile disponibile pe piata. Fiecare sistem are avantaje si dezavantaje, prin urmare este indicat sa consultati specialisti in domeniu care sa tina seama de toate detaliile si sa va expuna solutiile ideale pentru incalzirea spatiului vostru de locuit.

 

Sursa foto: Facebook



Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*