Incalzirea cu energie electrica

incalzirea electrica in pardoseala

Cum sa ne incalzim locuinta cu energie electrica?

» Multi proprietari de case particulare sau apartamente considera ca sistemul de incalzire electric nu este economic. Acest punct de vedere are o explicatie destul de adecvata, deoarece energia electrica este o sursa de energie destul de costisitoare la noi in tara. Insa, uneori exista cazuri in care sistemele traditionale nu sunt disponibile si atunci proprietarii sunt nevoiti sa utilizeze energia electrica ca sursa de caldura.

» Sistemele de incalzire electrice pot fi deasemenea impartite in diferite categorii, iar alegerea potrivita poate insemna si cea mai profitabila si economica varianta pentru voi.

Incalzirea electrica utilizand convectoare si radiatoare

Banner Ford husa cheie auto webp

» Oricare dintre optiunile de incalzire alese au atat avantaje cat si dezavantaje. Cele mai populare echipamente de incalzire electrice sunt convectoarele si radiatoarele electrice.

» Cea mai mare cautare cand vine vorba de calorifere electrice o au radiatoarele cu ulei. Aceste echipamente se pot gasi in comert cu puteri intre 2 – 3kw. Datorita acestor puteri mari, uleiul se incalzeste intr-o perioada relativ scurta si pastreaza caldura pe o perioada mai indelungata. Caloriferele electrice cu ulei sunt ideale pentru incalzirea oricarei incaperi din casa sau apartament.

» Folosirea radiatoarelor cu ulei nu se justifica pentru utilizarea unei incalziri generale a spatiului de locuit, deoarece nu sunt clasificate ca fiind foarte economice. Astfel de dispozitive sunt justificate numai daca sunt utilizate ca un dispozitiv suplimentar, local, sau ocazional de incalzire. Deasemenea multe persoane pastreaza cate un calorifer electric in casa pentru situatii in care sursa principala de caldura se defecteaza.

Calorifer electric cu ulei de culoare crem si cu termostat electronic

» In cazul convectorului electric, exista o componenta de incalzire care incalzeste aerul ce se ridica si iese prin fantele speciale care sunt dispuse in carcasa convectorului. Aproape toate convectoarele electrice moderne sunt echipate cu grilaje speciale ce permit volumul de aer dispersat in camere. In partea inferioara a echipamentului exista gauri dispuse pentru admisia aerului ce urmeaza a fi incalzit.

» Majoritatea convectoarelor sunt echipate cu senzori automati de tip termostat care opresc sau pornesc convectoarele in functie de temperaturile setate de utilizator.

» Prin caracteristicile lor de design si functii se disting mai multe tipuri de convectoare:

  • convectoare de perete;
  • convectoare de podea.

convector electric montat pe perete

Sisteme de incalzire in pardoseala electrice

» In functie de locuinta incalzirea in pardoseala poate fi considerata un sistem principal de incalzire sau o sursa secundara de incalzire in anumite camere ale locuintei. Incalzirea in pardoseala electrica este un sistem care consta intr-un covor de incalzire si niste circuite electrice care-l alimenteaza. Acest “covoras” electric se instaleaza in pardoseala, sub gresie sau parchet. In unele sectiuni ale podelei se instaleaza senzori de temperatura speciali care sunt conectati la un termostat instalat in camera.

incalzire electrica in pardoseala

Sistem de incalzire electric prin infrarosu

» Utilizarea panourilor cu infrarosu pentru incalzirea cu energie electrica este o alta metoda care va permite sa incalziti o casa sau un apartament. Panoul radiant contine un incalzitor in interiorul carcasei ce reprezinta sursa de radiatie cu infrarosu. Undele cu infrarosu care provin de la acest dispozitiv nu incalzesc aerul din camera, ci doar obiectele spre care sunt directionate. Astfel de dispozitive de incalzire sunt considerate a fi cele mai eficiente, deoarece ele radiaza caldura doar acolo unde este necesar si nu o irosesc in gol.

panouri radiante incalzire cu infrarosu

Sistem de incalzire cu centrala electrica

Incalzirea electrica a apei este considerata mai eficienta decat utilizarea aparatelor electrice simple de incalzire. Acest sistem de incalzire utilizeaza apa obisnuita ca agent de racire. Pentru a va asigura ca apa este incalzita la temperatura dorita, sistemul este echipat cu un panou de comanda similar cu cel montat pe centralele pe gaz. Principiul functionarii sistemului de incalzire cu centrale electrice este aproape la fel cu cel al incalzirii cu centrale pe gaz: agentul termic patrunde in rezervorul interior al cazanului, unde este incalzit, iar cu ajutorul unor pompe de circulatie este transferat catre radiatoare sau catre sistemul de incalzire in pardoseala.

centrala electrica montata pe perete din caramida

Avanataje si dezavantaje

» Avantajele incalzirii cu energie electrica sunt:

  • instalare usoara fara aprobari speciale;
  • incalzirea camerelor se realizeaza destul de repede, circa 10-15 minute dupa ce sistemul incepe sa functioneze;
  • beneficiul unei automatizari mult mai performante cu avantajul unei programari stricte si exacte a orelor de functionare;
  • randamente mari;
  • contorizare mult mai precisa fata de alte sisteme de incalzire.

» Pentru realizarea unei incalziri eficiente cu ajutorul energiei electrice se impune o izolare termica a cladirii temeinica.

covoras electric pentru incalzire si termostat electronic

» Incalzirea cu energie electrica se poate realiza cu ajutorul:

  • convectoare de perete;
  • convectoare plinta;
  • convectoare de pardoseala;
  • radiatoare electrice;
  • panouri radiante;
  • radianti luminosi;
  • radianti in infrarosu;
  • aeroterme electrice;
  • aparate de incalzire cu acumulare;
  • cazane electrice cu prepararea agentului termic;
  • incalzirea electrica prin pardoseala;
  • incalzirea electrica prin pereti.

Sursa foto: Pinterest

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*