15 Reguli generale de fasonare pe care multi nu le respecta

reguli si indicatii fasonare otel beton

Ce trebuie sa respectam in procesul de fasonare?

» Daca in proiect nu sunt suficiente date asupra modului de fasonare se vor respecta urmatoarele indicatii generale:

1. Barele netede solicitate la intindere vor avea, de regula, ciocuri semicirculare.

2. Armaturile legate de la partea superioara a placilor pot fi pre­vazute cu ciocuri la 90º.

3. La inglobarea barelor longitudinale a stalpilor in fundatii se vor prevedea indoiri la 90º.

4. Barele cu profil periodic, care necesita si ciocuri terminale, bare intinse, se vor prevedea cu ciocuri la 90°.

5. Se executa fara ciocuri: barele cu profil periodic si netede com­primate, barele plaselor si carcaselor sudate, la care aderenta se asigura prin conlucrarea spatiala a intregii armaturi, barele din zonele cu soli­citari reduse, care sunt folosite pe considerente constructive.

6. Barele inclinate trebuie sa aiba la capat o portiune dreapta de minimum 20 d in zonele intinse si de 10 d in zonele comprimate, “d” fiind diametrul barei.

cum se fasoneaza fier betonul

7. La proiectarea armaturilor se vor avea in vedere si posibilitatile de pozitionare a armaturii, prin distantieri, cel putin 3 la fiecare metru patrat de plasa sau perete, cel putin 1 la fiecare metru liniar de grinda sau stalp, prin capre de otel-beton dispuse la 50 cm pentru partea superioara a placilor in consola si la 100 cm pentru restul placii.

8. Placutele metalice si praznurile inglobate vor fi de regula fixate prin sudura de armatura sau legate de cofraj pentru corecta pozitionare a lor la betonare.

9. Legarea armaturii este obligatorie la toate incrucisarile armaturilor pentru a asigura efectul spatial de plasa sau carcasa si pentru pozitionarea corecta a armaturii.

10. Plasele sudate se folosesc la elementele plane solicitate static cu ar­matura de rezistenta sau pentru preluarea eforturilor din contractie si temperatura.

11. Nu se vor pune in opera plase in rulouri care nu au fost in prea­labil indreptate sau plase care nu sunt plane sau au noduri de sudura des­facute, mai mult decat permit conditiile de livrare.

12. Pozitia innadirilor se stabileste numai cu acordul inginerului care conduce lucrarile de executie care va tine seama ca sectiunea aleasa pentru innadire sa fie slab solicitata si va respecta conditiile privind asigurarea continuitatii si aderentei armaturii in beton.

13. Pentru executia armaturilor este obligatorie asigurarea stratului de acoperire cu beton care este o conditie obligatorie privind asigurarea conlucrarii armaturii cu betonul si a protectiei armaturilor contra actiunilor corozive.

Pret etrieri constructii!

14. Inlocuirea armaturilor prevazute in proiect se admite numai cu respectarea urmatoarelor conditii:

  • aria armaturii inlocuite sa fie egala sau cel mult cu 5% mai mare decat cea prevazuta in proiect;
  • diametrul barelor sa nu difere cu mai mult de ±25%;
  • inlocuirea barelor cu alt tip de armatura, alta calitate de otel, se face numai cu avizul proiectantului.

15. Nu se admite la turnare ingramadirea armaturilor, deformarea acestora sau schimbarea dimensiunilor elementului prin lipsa de rigiditate a cofrajului.

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

1 Comment

  1. Punctul 12. Total gresit cu parere de rau! Pozitia innadirilor NU se stabileste niciodata cu ” inginerul care conduce lucrarile de executie “.Pozitia innadirilor este stabilita numai de catre inginerul Civil proiectant de rezistenta care detine calcule si informatii cu privire la sectiunile unde trebuie amplasate acestea.Inginerul de executie trebuie sa respecte intocmai proiectul facut de inginerul proiectant.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.