Ingrijire Aloe Vera
Cuprins:
» Multi considera ca aloe vera nu are nevoie de ingrijire speciala, la domiciliu. Planta suculenta, fara pretentii, poate creste in acelasi ghiveci ani si decenii, dar cu o grija mai deosebita, planta este capabila sa capete flori neobisnuite.
» Aloe vera, care traieste pe aproape fiecare pervaz, provine din tari cu o clima calda. Africa Centrala este considerata patria sa, de unde floarea s-a raspandit peste tot. Proprietatile sale vindecatoare, au facut ca suculenta sa fie populara pentru cultivarea acasa. Aloe vera contine volatile, utilizate in scopuri medicinale, pentru care nu se cultiva numai acasa, ci si in plantatii intregi.
Caracteristici de ingrijire aloe vera
» Aloe poate supravietui in orice conditii, dar, ca si alte plante, accepta in mod favorabil ingrijirea. Faptul ca aloe vera infloreste, putini stiu: in apartament acest lucru se intampla la fiecare 15-20 de ani. Dar daca urmati toate cerintele pentru ingrijirea sa, va inflori cativa ani dupa plantare.
» Ele infloresc, cel mai des, primavara sau vara, iar pentru aceasta este necesar sa se respecte anumite cerinte. Pentru aloe vera, ingrijirea la domiciliu implica:
- iluminare adecvata;
- respectarea regimului optim de temperatura;
- udare la timp.
Iluminarea
» Lumina este principalul factor pentru cresterea plantelor. Patria aloe vera sunt tari situate aproape de ecuator, unde soarele straluceste tot anul. Iar acasa, ingrijirea aloei implica plasarea acesteia intr-un loc bine luminat. Pentru ca multa lumina solara sa ajunga la floare, este mai bine sa puneti ghiveciul pe partea de sud sau de sud-est.
» Cu o lipsa de lumina naturala in timpul iernii, ingrijirea unei plante implica iluminare suplimentara cu lampi fluorescente. Primavara, pentru a evita arsurile solare, floarea este umbrita mai intai timp de o saptamana folosind tifon, apoi vasul poate fi scos la balcon sau in gradina.
Temperatura
» In lunile mai calde ale anului, la temperaturi ambientale sau exterioare, planta se va dezvolta bine.
Pamant pentru aloe vera
» Daca sunteti interesat serios de intrebarea modului de a avea grija de aloe vera acasa, acordati atentie solului in care va creste floarea. Alegeti mai bine un substrat gata pregatit pentru suculente, care poate fi cumparat din florarii.
» Puteti pregati solul acasa in acest mod:
- Sol cu gazon – 4 parti;
- Compost de frunze – 2 parti;
- Nisip de rau – 2 parti;
- Carbune si caramida zdrobita – cate 1 parte.
» Solul nu trebuie sa fie deosebit de hranitor, principalul lucru este sa pastreze bine umiditatea. In partea de jos a ghiveciului, este necesar sa se aseze un drenaj cu o inaltime de 3-5 centimetri, care poate fi pietris sau argila extinsa. Cand plantati aloe vera in ghiveci, asigurati-va ca radacinile sale sunt amplasate liber, iar cel putin 3-4 cm raman pana la peretii containerului.
Udare aloe vera
» Ca toate suculentele, aloe vera nu este solicitanta pentru udare, dar ingrijirea corespunzatoare a plantei necesita umiditate regulata a solului.
» Important! Pentru udarea florii, folositi apa la temperatura camerei.
Cum sa ai grija de aloe cand in camera e foarte cald:
» Desi aloe vera poate tolera cu usurinta aerul uscat, nu va refuza sa-i stergeti frunzele cu tifon umed – ii va fi mai usor sa respire.
» Frunzele grase retin apa, asa ca trebuie sa udati doar pe masura ce stratul superior al solului se usuca. Vara, acest lucru trebuie facut de 1-2 ori pe saptamana, iarna, daca aerul din apartament este uscat, va trebui udata mai des.
» Insa udarea prea frecventa poate provoca stagnarea umiditatii in sol si poate duce la putrezirea radacinilor.
Ingrasaminte si vitamine
» Ingrijirea presupune o hranire regulata. In timpul iernii, nu este necesar sa fertilizati floarea, insa primavara si vara, din mai pana in septembrie, este recomandat sa aplicati ingrasaminte minerale complexe la fiecare trei saptamani.
» Normele de baza pentru ingrijire aloe vera acasa:
- in termen de sase luni de la plantare, fertilizarea solului nu este necesara: substratul are suficiente substante nutritive necesare pentru crestere si dezvoltare;
- ingrasamintele trebuie aplicate in timpul irigarii;
- daca aloe este bolnava, hranirea nu este recomandata pana la recuperare.
» Important! Plantele cultivate in scopuri medicinale sau cosmetice nu pot fi fertilizate cu ingrasaminte minerale complexe.
Sfaturi de ingrijire aloe vera
- indepartati frunzele uscate, deteriorate si bolnave, imediat cand apar;
- indepartati lastarii laterali pentru a controla dimensiunea aloei: acestia iau o parte din nutrienti, impiedicand planta mama sa se dezvolte pe deplin.
- Lastarii tineri sunt indepartati cand frunzele ating 6-10 centimetri inaltime. Pentru a face acest lucru, uneori este suficient sa trageti cu atentie lastarul tanar din pamant, daca acest lucru nu va reuseste, va trebui sa indepartati intreg tufisul de aloe din ghiveci si sa separati lastarii tineri de radacina principala.
Inmultire aloe vera
» Suculentele care cresc in natura se sadesc prin seminte sau procese bazale, in conditii de incapere, poate fi aleasa orice varianta de reproducere.
» Cand se inmultesc prin lastari, plantele tinere trebuie despartite de floarea-mama atunci cand frunzele ating o lungime de 5-7 centimetri:
- in recipientul pregatit, umeziti solul, astfel incat acesta si drenajul sa fie complet saturate;
- asezati lastarul in pamant la o adancime de 1 centimetru;
- lasati ghiveciul intr-un loc luminos, ferit de lumina directa a soarelui;
- solul se mentine umed timp de cateva zile, apoi planta tanara se ingrijeste la fel ca cea adulta.
» Prin seminte – acestea sunt inmuiate intr-o solutie slaba de permanganat de potasiu sau in suc de aloe diluat cu apa timp de 20 de ore. Recipientele de plantare sunt, de asemenea, tratate cu permanganat de potasiu sau o solutie de sapun.
» La inceputul primaverii, semintele sunt semanate in pamant, mentinand o distanta intre ele de 2 centimetri, presarate cu nisip fin de rau. Udati solul de jos, asteptand pana la umezirea stratului superior. Inainte de aparitia rasadurilor, va fi necesar sa le mentineti la o temperatura ambientala de 25-30 de grade.
Cum sa ingrijesti aloe vera pe timp de iarna?
» O intrebare importanta este cum sa ai grija de aloe iarna. Suculentul fotofil, obisnuit cu soarele tropical stralucitor, in latitudinile noastre, necesita iluminare suplimentara, in zilele innorate. Este important sa-i oferi cel putin 16 ore de lumina pe zi. Spre sfarsitul iernii, obisnuiti treptat floarea, la lumina stralucitoare, expunand ghiveciul intr-un loc luminos, umbrand-o usor de lumina directa a soarelui.
» Important! Suculentele prefera ca temperaturile ambientale de zi si de noapte sa varieze semnificativ. Aloe vera poate rezista la o scadere a temperaturii pana la + 5-10 grade.
Boli si tratamente ale plantelor
» Foarte rar, dar suculentele pot fi afectate de boli sau daunatori. Este important sa stiti cand cresteti aloe vera acasa, cum sa o ingrijiti in timpul unei boli:
» Cand apare putrezirea radacinii, cresterea plantei este intarziata, frunzele se usuca. Pentru a salva floarea, trebuie sa indepartati partile afectate de radacina, sa stropiti radacinile sanatoase cu carbune si sa o schimbati intr-un substrat proaspat, adaugand cu generozitate nisip grosier.
» Ati observat ca aloe a inceput sa se usuce rapid? Poate ca este de vina mucegaiul uscat. Este necesar sa pulverizati cu fungicid si sa schimbati intregul substrat, mutand planta intr-un alt recipient.
» Atunci cand apar daunatori, frunzele se usuca, prezenta insectelor va fi vizibila cu ochiul liber. Frunzele afectate trebuie indepartate, floarea trebuie pulverizata cu solutie de usturoi si sapun, puteti folosi insecticide, dar foarte atent – daca cresteti planta ca medicament.
Multumesc , complet artcolul
Buna. Am o planta de aloe , mare deja . Am atins o din greseala si a cazut. Am ridicat o si fixat o intr un bat sa nu mai cada. Si am observat ca trunchiul ei , e plin cu lichid , si e mai moale putin trunchiul. Frunzele sunt ok…. Cele vechi cad. Dar si noi sunt…. E verde si frumoasa. Dar nu inteleg de ce s a inmuiat trunchiul. Asa trebuie sa fie? Parca era tare. Lemnos….