Instalatiile sanitare ale unei constructii
» Pentru foarte multi dintre noi instalatiile sanitare ne dau foarte multe “dureri de cap” si asta pentru ca nu stapanim acest domeniu. Vom incerca in urmatorul nostru articol sa va initiem in “tainele” instalatiilor sanitare, pentru a invata cum sa remediati anumite probleme care pot aparea, in acest fel economisind timp si bani.
» Trebuie sa stiti ca instalatiile sanitare se bazeaza pe niste principii elementare pe care le intalnim si in natura, cum ar fi: gravitatia, presiunea, principiul vaselor comunicante, etc.
» Instalatiile sanitare dintr-o casa sunt de fapt un ansamblu de instalatii: instalatia de apa rece, instalatia de apa calda si instalatia de canalizare.
» Apa rece poate proveni din reteaua stradala de apa sau dintr-un put forat de adancime. Instalatia de apa rece dintr-o casa functioneaza pe sistemul presiunii de aceea in cazul putului forat, presiunea va fi asigurata de un hidrofor. Sub interactiunea presiunii, apa intra prin intermediul conductelor in casa de unde este distribuita prin intermediul coloanelor catre consumatori: lavoare, wc-uri, cazi de dus, chiuvete, masini de spalat, etc.
» Intre sursa de apa si intrarea in casa este absolut necesar montarea unui robinet principal, care sa poata fi inchis in momentul unei defectiuni interioare. Acesta se monteaza de regula in caminul apometru sau in caminul unde va fi amplasat hidroforul. Deasemenea este bine sa aveti montati robineti de inchidere si de golire pe fiecare coloana de distributie, astfel incat, atunci cand veti avea, de exemplu, o defectiune la una din bai, sa nu fiti nevoiti sa inchideti apa in toata casa, ci veti inchide doar coloana care alimenteaza acea baie, pana la remedierea defectiunii.
» Daca pentru apa rece solutiile sunt mai simple, pentru apa calda avem nevoie de o sursa de preparare a apei calde menajere. Ca surse de preparare a apei calde menajere putem enumera: boilere, centrale termice, instant-uri electrice, panou solar, etc. Acestea vor trebui alimentate cu apa rece, ca dupa transformarea ei in apa calda sa fie distribuita catre consumatorii casnici.
» Si, pentru ca apa ce intra in casa trebuie sa iasa inapoi afara, sub o forma sau alta, o casa are nevoie si de o instalatie de canalizare. Indiferent daca sunteti legati la canalizarea stradala sau la o fosa septica, instalatia de canalizare interioara este in principiu la fel. Sistemul de canalizare, spre deosebire de instalatia de apa, nu mai depinde de presiune ci se bazeaza pe principiul gravitatiei. De aceea proiectarea si dimensionarea unei astfel de instalatii trebuie foarte bine facuta, deoarece lungimea traseelor, diametrele si pantele conductelor influenteaza buna functionare a instalatiei. Executia incorecta a instalatiei de canalizare poate duce la depuneri de resturi pe conducte si inevitabil la infundarea acestora, si nu cred ca vreti sa aflati ce sentiment neplacut iti provoaca infundarea canalizarii in interiorul casei. De aceea, este bine sa consultati un specialist care sa va indrume cum sa executati o retea de canalizare interioara functionala.
» Mai trebuie mentionat ca, pentru o buna functionare a sistemului de canalizare, acesta are nevoie si de aer, pentru a nu se forma efectul de vacuum pe conducte. Pentru asta se monteaza aerisiri ale coloanelor, cu iesire pe acoperis, in fatada, sau prin montarea pe capatul coloanelor a unor aeroatoare cu membrana impotriva mirosului.
» Efectul de vacuum se regaseste atunci cand instalatia nu are coloana de aerisire si se manifesta prin sunete de absorbtie prin scurgerile de la lavoare atunci cand trageti apa la WC. Cel mai des intalnit este la apartamentele de bloc unde vecinii de la etajele superioare au daramat gheurile si au infundat conductele de aerisire.
» V-ati intrebat vreodata cum de mirosul nu vine inapoi pe conducta? Mirosul este blocat de garda de apa formata pe sifoanele montate la obiectele sanitare. Daca veti desface un sifon, veti observa ca la baza de jos a sifonului, in acea forma de “S” mereu veti gasi apa, apa care blocheaza mirosul sa vina de pe conducta in interior. Toate obiectele sanitare trebuiesc echipate cu sifoane, inafara de WC care le in sine functioneaza pe principiul unui sifon. Mai sunt si sifoane care, inafara de protectia ce o ofera contra mirosului, filtreaza si firele de par sau grasimile ce se aduna la chiuvetele din bucatarie.
» Daca doriti ca instalatia de apa rece sau calda sa fie ingropate in sapa si pereti, asigurati-va ca veti folosi cele mai bune materiale pentru ca in cazul unei avarii interventia va fi extrem de dificila. Evitati pe cat posibil executarea de coturi si imbinari in interiorul peretilor. De obicei acestea sunt punctele “sensibile” care cedeaza in timp.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii
Bună ziua. Dacă la casă conductele de canalizare sunt deja ”trase” prin pardoseală, iar ramificațiile sunt executate, aș putea să conduc apa rece și apa caldă prin pod prin conducte izolate, de unde să le cobor la cele două băi, astfel aș putea evita spargerea pereților și a pardoselii pentru creearea traseelor? Casa are un nivel, iar podul este podit cu scândură, conductele de apă rece și caldă să le încasetez în colțul încăperii de unde le ramific spre cadă, chiuvetă cu mai puține spargeri? Vă mulțumesc.
ar fi ideal.