Intrebare de la: Paul R. pe adresa redactiei:

” Salut! Sunt nou in domeniul instalatiilor electrice si am o intrebare foarte controversată in grupul meu de prieteni… Cum e mai bine pentru o instalație electrică pentru o casa? Sa fie facuta cu fir monofilar sau multifilar, cablu litat sau cablu plin? Astept argumente pro si contra! Multumesc!

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

14 Comments

 1. Atat timp cat respectati sectiunea si montati pini terminali la multifilar, puteti folosi oricare dintre variante.

  • Esti varza ! Cat ai lucrat ca electrician si unde ai facut scoala de electricieni? Vine omul te plateste,ii faci instalatia ii iei banii si pleci ,ii arde casa tu nu ai nici o responsabilitate…Ba nu va este rusine? Daca nu stii nu te baga ,catastrofa ce esti !
   Se foloseste doar conductor brut iar sectiunea se calculeazain functie de viitorii consumatori,la fel intrerupatorele diferentiale si dizjunctorii in functie de consumatori si de curentul absorbit de acestea de la instalatie!

 2. Unele țări folosesc numai lițat. Mult mai ușor de lucrat cu el și, în practică, la aceiași secțiune duce mai mult curent.

 3. Litat sau myf se foloseste pentru instalatiile mobile….in apartament unde sa se plimbe conductorii …doar e instalatie fixa in zidarie …FY este folosit in instalatiile fixe …myf ptr cele mobile .Plus ca la anumite aparate cu tehnologie quick connect e foarte greu sa bagi myf ul

 4. Lițat. Transferul de electroni e mai mare. Mult mai ușor se face o instalație decât cu lițat. Nu știu de ce, în România, se folosește mono.

  • La aceeași sarcina transferul de electroni este identic indiferent dacă ii cu sau myf. Poate ai vrut sa spui ca myf ar putea in teorie sa ducă mai mulți electroni decât fy.

   • Din câte știu eu, elctronii se situează la exteriorul atomului, de aia se numește înveliș electronic. Același lucru se întâmplă și pe conductor. Un singur conductor, chiar dacă în secțiune are o suprafață mare, transportă o cantitate de electroni. O mulțime de conductori cu suprafața individuală mult mai mică, va asigura transportul unui număr mai mare de electroni. Nu sunt electrician și poate greșesc, dar logica mea și fizica de clasa a șasea cam la concluzia asta ma duc.

    • Aveți dreptate cu ceea ce spuneti.
     Dar. Nu este relevant in discuția asta. Sa va explic. Sa presupunem ca avem un consumator X care are un consum constant de Y.
     Acel consumator are nevoie constant de un amperaj Z. Prin urmare constant va exista un flux de electroni prin conductor. Acel flux va fi același indiferent dacă conductorul este FY sau MYF.
     Ceea ce spuneti dumneavoastră este in felul urmator. Conductorul MYF ar permite in teorie la aceeași secțiune un flux mai mare de electroni decât FY.

 5. Sa țineți cont de incarcatura circuitului respectând secțiunile aferente 1,5 si 2,5 mm° myf in rest succes la lucrari

 6. In caz de scurtcircuit și siguranță blocată (să zicem) cel lițat se intrerupe imediat. Cel masiv se transformă in nichelina, ia foc. Acesta e primul punct pt care este folosit in țările dezvoltate. Apoi, se poate schimba foarte ușor oricând dacă folosești copex. Cu cel masiv e mai greu, uneori imposibil…

 7. Litat Sau masiv…conductare sau cablu… In final daca il folosesti corespunzător nu o sa ai probleme… problema apare din punctul meu de vedere că mulți clienți isi procura cabluri sau conductoare din diferite părți de obicei de la alte instalații dezafactate.. cu defecte ..doar pentru faptul că sunt mai iefitne..fara sa tina cont de modul de utilizare !

 8. In Anglia se foloseste masiv la cablu gen intec 1mm, 1.5mm 2.5mm, dar 4mm 6mm si 10mm sunt multifilar, la coductoare de 1.5mm 2.5mm 4mm 6mm nu exista decat varianta multifilara

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.