Instalatie electrica casa

10 reguli de baza pentru instalatia electrica a unei case

10 Reguli de baza pentru instalatia electrica a unei case

» In articolul ce urmeaza am pregatit un set de reguli de baza pentru realizarea instalatiei electrice a unei case. Astfel, chiar daca nu stapaniti foarte bine acest domeniu, veti avea cateva cunostinte de baza despre subiectul “instalatie electrica casa”.

Regula Nr. 1

» Circuitele de iluminat vor avea o putere maxima cumulata de 1500W. Daca aceasta putere se depaseste, atunci se vor prevedea circuite suplimentare.

Regula Nr. 2

» Circuitele de prize monofazate vor avea o putere maxima instalata de 2000W. Pentru consumatori cu puteri mai mari se vor prevedea circuite dedicate.

Regula Nr. 3

» De regula, pentru circuitele de iluminat se vor folosi sectiuni de 1,5mmp si sigurante automate de 10A. Insa, odata cu expansiunea tehnologiei LED, consumul de energie pe circuitele de iluminat au scazut , asa ca se pot folosi fara probleme si sigurante automate de 6A.

Regula Nr. 4

» Pentru circuitele de prize cu o putere maxima instalata de 2000W, se vor folosi sectiuni de 2,5mmp si sigurante automate de 16A.

Regula Nr. 5

» Circuitele de iluminat vor fi distincte de circuitele de prize. Se pot admite doze comune pentru circuitele de iluminat si prize doar daca acestea functioneaza la aceeasi tensiune.

Regula Nr. 6

» Pentru consumatorii cu puteri mai mari de 2000W (uscatoare de rufe, plite si cuptoare electrice, aparate de aer conditionat, etc.) se vor folosi circuite separate dedicate dimensionate in functie de puterea receptorilor.

Regula Nr. 7

» Intreruptoarele si butoanele de pe circuitele de iluminat vor fi montate doar pe conductoarele de faza.

Regula Nr. 8

» In baile echipate cu cabina de dus sau cada de baie se vor folosi dispozitive de protectie la curent diferential rezidual de maxim 30mA.

Regula Nr. 9

» Rezistenta prizei de pamant poate avea o valoare de cel mult 4Ω atunci cand este realizata doar pentru protectia impotriva socurilor electrice, si maxim 1Ω atunci cand aceasta este comuna cu priza de pamant pentru protectia impotriva trasnetelor.

Regula Nr. 10

» Siguranta generala din tabloul general al casei nu va fi mai mare ca siguranta din BMP.

Concluzii si recomandari

husacheieauto

» Faptul ca acum stiti cateva reguli de baza despre instalatia electrica a unei locuinte nu inseamna ca sunteti si electricieni…. In schimb, in momentul in care veti chema un electrician mai mult sau mai putin experimentat, macar veti sti daca acesta respecta sau nu regulile minimale de realizare a unei instalatii electrice casnice.

» Daca pentru schimbarea unei prize sau a unui bec, nu trebuie sa ai o experienta foarte mare, ci doar putina indemanare si multa atentie si protectie in acelasi timp, pentru realizarea unei instalatii electrice complete…va recomand sa apelati la firme sau instalatori electrici specializati, eventual si autorizati.

» Daca nu stiti unde sa gasiti lista cu electricieni autorizati, va las un link mai jos catre site-ul celor de la ANRE unde puteti gasi lista electricienilor autorizati din Romania.

https://portal.anre.ro/PublicLists/AutorizatiiElectricieniAutorizati

Video

6 Comments

  1. Problema este ca instalatiile electrice nu ar trebui sub nicio forma sa intre la categoria DIY( fa-ti singur), fiind cunsocut pericolul de deces, vatamari corporale si pagube materiale (incendii, deteriorari de consumatori electrici) provocate, in general de executia incorecta a instalatiilor electrice si de nerespectarea normativelor in vigoare privind acest tip de lucrari. Aceste lucrari se executa doar de catre electricieni AUTORIZATI. Nu ar trebui sa apara in mediul online astfel de articole.Intr-adevar, recamandarile din articol sunt corecte si in conformitate cu normativul I7/2011.

    • da sigur nu prosti autorizati daca ai sti cite instalatii am remediat dupa tembeli autorizatii nu ai mai vorbi nu diploma aia si autorizatia face instalatia ci omu daca respecta reguli si fara diploma poate lucra

    • Total gresit. Sunt inginer instalator de meserie si cred ca aceste reguli de baza ar trebui sa le stie si muritorul de rand, pentru ca atunci cand se duce si isi cumpara un prelungitor din comert si vede ca scrie pe el 3×1,5mmp sa-si dea seama ca nu poate baga in el masina de spalat cu uscator, ca ia foc. Degeaba proiectam si executam noi corect, daca ei fac improvizatii. Si oricat am incerca noi sa-i prevenim prin reclame tv ei tot vor face mici improvizatii, ca asa e romanul. Atunci daca tot fac improvizatii macar sa stie naibii ca pe iluminat e 1,5 iar pe prize e 2,5. Daca creste consumul va sari siguranta aia pusa corect de catre electrician…Deci eu zic ca acest tip de articole cu chestii de baza sunt utile in orice domeniu si chiar va felicit pentru initiativa. Va urmaresc deacum!

    • Alex Demeter sa stii ca ai o mentalitate de ca***. Inteleg ca nu ar trebui ca orice om sa faca instalatii electrice dar de aici pana la a tine totul la “secret” mi se pare penibil. De ce nu ar trebui sa apara astfel de informatii online? Sunt secrete de stat sau va este frica ca va fura cineva meseria si painea de la gura?

    • din pacate acesti autorizati care ar trebui sa lucreze conform normativelor si standardelor in vigoare, cu produse omologate si dupa proiecte autorizate fac ce vor. Cine ii controleaza ?! Si sunt destui care isi permit. Garantii ?!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.