Instalatie electrica casa

reguli instalatie electrica casa

10 Reguli de baza pentru instalatia electrica a unei case

» In articolul ce urmeaza am pregatit un set de reguli de baza pentru realizarea instalatiei electrice a unei case. Astfel, chiar daca nu stapaniti foarte bine acest domeniu, veti avea cateva cunostinte de baza despre subiectul “instalatie electrica casa”.

Regula Nr. 1

» Circuitele de iluminat vor avea o putere maxima cumulata de 1500W. Daca aceasta putere se depaseste, atunci se vor prevedea circuite suplimentare.

Regula Nr. 2

» Circuitele de prize monofazate vor avea o putere maxima instalata de 2000W. Pentru consumatori cu puteri mai mari se vor prevedea circuite dedicate.

Regula Nr. 3

» De regula, pentru circuitele de iluminat se vor folosi sectiuni de 1,5mmp si sigurante automate de 10A.

Regula Nr. 4

» Pentru circuitele de prize cu o putere maxima instalata de 2000W, se vor folosi sectiuni de 2,5mmp si sigurante automate de 16A.

Regula Nr. 5

» Circuitele de iluminat vor fi distincte de circuitele de prize. Se pot admite doar doze comune pentru circuitele de iluminat si prize doar daca acestea functioneaza la aceeasi tensiune.

Regula Nr. 6

» Pentru consumatorii cu puteri mai mari de 2000W (uscatoare de rufe, plite si cuptoare electrice, aparate de aer conditionat, etc.) se vor folosi circuite separate dedicate dimensionate in functie de puterea receptorilor.

Regula Nr. 7

» Intreruptoarele si butoanele de pe circuitele de iluminat vor fi montate doar pe conductoarele de faza.

Regula Nr. 8

» In baile echipate cu cabina de dus sau cada de baie se vor folosi dispozitive de protectie la curent diferential rezidual de maxima 30mA.

Regula Nr. 9

» Rezistenta prizei de pamant poate avea o valoare de cel mult 4Ω atunci cand este realizata doar pentru protectia impotriva socurilor electrice, si maxim 1Ω atunci cand aceasta este comuna cu priza de pamant pentru protectia impotriva trasnetelor.

Regula Nr. 10

» Siguranta generala din tabloul general al casei nu va fi mai mare ca siguranta din BMP.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*