Cum izolam casa cu vata minerala?

» Ca o alternativa la izolarea cu polistiren a unei case, este izolarea cu vata minerala de sticla sau bazaltica.

De ce sa ne izolam casa cu vata minerala?

» Simplu. Pentru ca, izoland casa cu vata minerala vom beneficia de urmatoarele avantaje:

  • imbunatatirea confortului termic al casei;
  • eliminarea condensului, implicit oprirea aparitiei mucegaiului;
  • fonoizolarea casei;
  • rezistenta contra incendiilor;
  • reducerea pierderilor de caldura;
  • durata de viata mai mare ca a polistirenului;
  • facturi mai mici la incalzire.

» Inainte de a trece la realizarea termoizolatiei cu vata minerala, va vom explica cateva diferente intre cele doua tipuri de materiale: vata de sticla si vata bazaltica, in felul acesta avand datele pentru o alegerea corecta a termoizolatiei casei dumneavoastra.

» Vata minerala de sticla este un produs termoizolant, cu proprietati flexibilo-elastice, care se preteaza la izolatia casetata intre rigle.

» Pe de alta parte vata minerala bazaltica este un produs rigid, sub forma de saltea, ce poate fi montat pe fatada prin lipirea cu adeziv.

Termoizolarea casei cu vata minerala de sticla

» Consideram grosimea minima acceptabila de 10cm de vata. Se monteaza pe fatada rigle orizontale de lemn sau profile metalice (gen cele pentru gips carton) cu o latime de 10cm, la o distanta intre ele egala cu latimea vatei minerale. Dupa montarea riglelor orizontale, se trece la introducerea vatei intre rigle, apoi se monteaza riglele verticale ce au rost de formare a unui spatiu de ventilare. Ulterior se monteaza pe riglele verticale lambriu sau alte placi de realizare si finisare a fatadei casei.

Termoizolarea casei cu vata bazaltica

» Primul lucru care se va face va fi pregatirea suprafetei suport. Se curata peretele de praf, impuritati si alte reziduuri de materiale. Apoi se va monta profilul metalic de soclu, cu prindere in dibluri din 30 in 30 de cm, ce ne va ajuta in realizarea unei izolatii cat mai plane.

» Dupa pregatirea adezivului, se va aplica cu o gletiera sau o mistrie, adezivul, sub forma de cordon pe conturul perimetrului placii de vata bazaltica si cateva puncte – mamaligi” pe centrul placii.
» Placile de vata bazaltica se vor monta ca si in cazul placilor de polistiren, decalat, in stilul zidariei, pentru a nu se forma rosturi in plan vertical. Pentru a taia jumatati, sau fasii din vata, se va folosi cutitul special pentru vata minerala. Dupa montarea mai multor placi se va trece la nivelarea acestora cu ajutorul unui dreptar, astfel asigurandu-se planeitatea fatadei.

» Dupa ce am terminat de lipit toate placile, vom trece la prinderea acestora de perete cu dibluri. Folosindu-se o bormasina cu percutie se vor da gauri si se vor prinde placile in minim 5 dibluri pe metru patrat, prinzandu-se in primul rand colturile, intersectiile de rosturi si mijlocul placilor.

Citește și:  Cum se placheaza peretii cu gipscarton?

» Urmatoarea etapa este prinderea in adeziv a coltarelor metalice cu plasa.

» Apoi se va intinde o prima mana de masa de spaclu in care se va ingloba cu ajutorul gletierei plasa de armare din fibra de sticla. Dupa ce primul strat de masa de spaclu se va usca, vom trece la aplicarea celui de-al doilea strat de masa de spaclu.

» Dupa o uscare temeinica, vom trece la aplicarea amorsei si apoi a tencuielii decorative.

» Mai jos va prezentam elementele sistemului de izolatie cu vata minerala, sistem recomandat de specialistii de la Knauf.ro.