Izolarea casei cu vata minerala

izolarea casei cu vata bazaltica casasidesign.ro

Cum izolam casa cu vata minerala?

» Ca o alternativa la izolarea cu polistiren a unei case, este izolarea cu vata minerala de sticla sau bazaltica.

De ce sa ne izolam casa cu vata minerala?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Simplu. Pentru ca, izoland casa cu vata minerala vom beneficia de urmatoarele avantaje:

 • imbunatatirea confortului termic al casei;
 • eliminarea condensului, implicit oprirea aparitiei mucegaiului;
 • fonoizolarea casei;
 • rezistenta contra incendiilor;
 • reducerea pierderilor de caldura;
 • durata de viata mai mare ca a polistirenului;
 • facturi mai mici la incalzire.

» Inainte de a trece la realizarea termoizolatiei cu vata minerala, va vom explica cateva diferente intre cele doua tipuri de materiale: vata de sticla si vata bazaltica, in felul acesta avand datele pentru o alegerea corecta a termoizolatiei casei dumneavoastra.

» Vata minerala de sticla este un produs termoizolant, cu proprietati flexibilo-elastice, care se preteaza la izolatia casetata intre rigle.

» Pe de alta parte vata minerala bazaltica este un produs rigid, sub forma de saltea, ce poate fi montat pe fatada prin lipirea cu adeziv.

Termoizolarea casei cu vata minerala de sticla

» Consideram grosimea minima acceptabila de 10cm de vata. Se monteaza pe fatada rigle orizontale de lemn sau profile metalice (gen cele pentru gips carton) cu o latime de 10cm, la o distanta intre ele egala cu latimea vatei minerale. Dupa montarea riglelor orizontale, se trece la introducerea vatei intre rigle, apoi se monteaza riglele verticale ce au rost de formare a unui spatiu de ventilare. Ulterior se monteaza pe riglele verticale lambriu sau alte placi de realizare si finisare a fatadei casei.

Termoizolarea casei cu vata bazaltica

» Primul lucru care se va face va fi pregatirea suprafetei suport. Se curata peretele de praf, impuritati si alte reziduuri de materiale. Apoi se va monta profilul metalic de soclu, cu prindere in dibluri din 30 in 30 de cm, ce ne va ajuta in realizarea unei izolatii cat mai plane.

» Dupa pregatirea adezivului, se va aplica cu o gletiera sau o mistrie, adezivul, sub forma de cordon pe conturul perimetrului placii de vata bazaltica si cateva puncte – mamaligi” pe centrul placii.
» Placile de vata bazaltica se vor monta ca si in cazul placilor de polistiren, decalat, in stilul zidariei, pentru a nu se forma rosturi in plan vertical. Pentru a taia jumatati, sau fasii din vata, se va folosi cutitul special pentru vata minerala. Dupa montarea mai multor placi se va trece la nivelarea acestora cu ajutorul unui dreptar, astfel asigurandu-se planeitatea fatadei.

» Dupa ce am terminat de lipit toate placile, vom trece la prinderea acestora de perete cu dibluri. Folosindu-se o bormasina cu percutie se vor da gauri si se vor prinde placile in minim 5 dibluri pe metru patrat, prinzandu-se in primul rand colturile, intersectiile de rosturi si mijlocul placilor.

» Urmatoarea etapa este prinderea in adeziv a coltarelor metalice cu plasa.

» Apoi se va intinde o prima mana de masa de spaclu in care se va ingloba cu ajutorul gletierei plasa de armare din fibra de sticla. Dupa ce primul strat de masa de spaclu se va usca, vom trece la aplicarea celui de-al doilea strat de masa de spaclu.

» Dupa o uscare temeinica, vom trece la aplicarea amorsei si apoi a tencuielii decorative.

» Mai jos va prezentam elementele sistemului de izolatie cu vata minerala, sistem recomandat de specialistii de la Knauf.ro.

187 Comments

  • Din punctul nostru de vedere izolarea cu vata bazaltica este mai buna. Mai scumpa…dar mai buna. Mai nou Ministerul Dezvoltarii Regionale si Admnistratiei Publice impreuna cu Ministerul de Interne lucreaza la un Act Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor prin care se va interzice in urmatorii ani folosirea polistirenului in izolatiile locuintelor si nu numai.

   • Este necesar un strat de mortar pe zidarie, inainte de montarea placilor de vata bazaltica sau se pot monta direct? Ati enumerat elementele sistemului dar din imagini reiese altceva. Multumesc anticipat pentru raspuns.
    Cu stima.

    • In mod normal, specialistii recomanda tencuirea zidariei inainte de aplicarea termosistemului. Dar in practica foarte multe persoane au recurs la placarea directa peste zidarie fara a mai tencui peretii, mai ales daca zidaria a fost executata dreapta, fara abateri. Decizia este a dvs.

     • Buna ziua, am si eu o întrebare, am cumpărat recent un apartament la etajul 4 si vreau sa izolez balconul interior cu vata minerala si lambriu pvc, si tot odata vreau sa acopar geamurile laterale, nefiindu-mi folositoare, mai ales iarna pentru pierderile de caldura, de aceea va intreb este corectă izolarea mea ?
      Va mulțumesc!

 1. Ce sunt placile verzi din coltul ferestrelor sau sare placheaza golul ferestrei din ultimele doua imagini ?

  • Sunt coltare metalice cu plasa fibra de sticla pentru intarirea colturilor. Iar la colturile ferestrelor, dupa cum se vede si in imaginile de mai sus, se adauga ca intaritura suplimentara bucati dreptunghiulare de plasa din fibra de sticla pentu a intari acele zone predispuse la fisurare.

 2. Eu unul daca mias face casa as izolao cu lana de oaie, mai ales ca sunt o gramada de stani prin zona mea. Si cred ca e si mai ieftin avand in vedere ca ciobenii o arunca la rapa sau ii dau foc ca nu au ce face cu ea

 3. CEEA CE RELATATI ESTE FOARTE INTERESANT SI TOT ODATA FOARTE FOLOSITOR PENTRU OAMENI CARE VOR SA ISI COSMETIZEZE LOCUINTELE . O INTREBARE AM SI EU . PENTRU CASELE MAI VECHI CONSTRUITE DIN CHIRPICI DE PAMANT ( ZONA DOBROGEI ) CAT DE RECOMANDATA ESTE VATA BAZALTICA ? SI V-AS RUGA DACA ATI DA MAI MULTE INFORMATII SI IN PRIVINTA LOCUINTELOR MAI VECHI AR FII EXCELENT . MULTUMESC SI VA DORESC O CONTINUITATE NELIMITATA

  • Casele din chirpici trebuiesc ferite de umezeala excesiva, de aceea specialistii recomanda izolarea exterioara (doar daca este nevoie) cu materiale cum ar fi: vata minerala bazaltica, saltele din lana de oaie, baloti din baie, si alte materiale care permit peretilor sa respire. Foarte multe persoane care au ales varianta reabilitarii caselor din chirpici cu polistiren si geam termopan au avut numai neplaceri la interiorul caselor din cauza problemelor cauzate de umezeala excesiva de la interior.

 4. Buná. Am apartament la bloc . Autoritátiile nu imi dau aprobarea ptr izolare. Asa ca sint nevoit sa izolez in interior . Si eu prefer vata m bazaltica. Cit de mare este factorul de a se face mucegai intre perete si izolatie ??? Multumesc ptr timpul acordat. Cu respect.

  • Buna ziua. Izolatia la interior cu vata minerala nu favorizeaza aparitia mucegaiului, deoarece vata permite peretilor sa respire. De obicei mucegaiul apare cand se foloseste izolarea cu polistiren la interior. Deci puteti izola linistit cu vata la interior. Va recomandam sa folositi profile metalice pentru gipscarton, intre ele asezati vata, apoi folia bariera de vapori si apoi placile de gipscarton.

   • Daca la exterior avem zidarie + vata minerala impanslita la fata exterioara + placara cu piatra/fibrociment, mai este necesara bariera de vapori de la interiordesub placile de gips-carton?

    • Da, in mod normal producatorii recomanda utilizarea unei bariere de vapori pentru a pastra in acest fel vata “uscata”, mentinandu-si proprietatile izolatoare garantate de catre producator.

  • Pentru o izolatie cu polistiren de 10cm, adeziv, dibluri, plasa armare din fibra de sticla si masa de spaclu, pretul pentru materiale ar fi undeva la vreo 45 de lei/mp.
   Facand un calcul simplu 200 x 45 = 9000 de lei materialele.
   La acest pret se adauga si manopera care poate fi intre 10 si 30 de lei pe metru patrat, depinde in ce zona a tarii construiti.
   Si preturile la materiale pot varia in functie de calitatea acestora.

 5. Buna ziua,anul acesta izolez exterior casa cu vata,chiar de la Knauf. Nu am inteles de ce la constructi noi cu caramida poroterma se recomanda ciuperci.Am incercat cateva insa distrug caramida pe interior si nu dau nici un plus de siguranta am renuntat la ele. Este oare alta abordare care mi-a scapat mie in ceea ce priveste aplicarea ciupercilor la caramida poroterma? Multumesc.

  • Buna ziua. In cazul zidariei din caramida cu goluri, zona de ancorare a diblului trebuie sa depaseasca grosimea peretelui exterior al caramizii. Pentru a fi siguri de lungimea exacta a diblurilor ce va trebuiesc este necesara efectuarea unor teste de smulgere. Lungimea de ancorare ar trebui sa fie de minimum 35 mm.


   ATENTIE!!! Incercati ca gaurile sa nu se dea cu percutie pentru a evita pe cat posibil acea “distrugere” a caramizii pe interior.
   In mod normal, specialistii nu gasesc necesara folosirea diblurilor de fixare a termoizolatiei la cladiri cu regim pana la P+1, dar in functie de cum este supusa casa la actiunea vantului, sau daca apar dezlipiri ale placilor datorita unui montaj defectuos, este mai sigur sa aplicati si dibluri de fixare.

 6. Buna ziua, in primul rand vreau sa va felicit pentru informatiile utile pe care ni le puneti la dispozitie. M-ar interesa si pe mine urmatoarele:
  1. o estimare de pret pentru termoizolatia cu vata bazaltica asa cum ati facut-o mai sus pentru polistiren.
  2. daca exista o diferenta calitativa semnificativa intre tipurile de vata bazaltica de pe piata
  3. cum se procedeaza daca in timpul montarii placilor de vata bazaltica incepe ploaia. ce masuri trebuie luate
  4. soclul casei se termoizoleaza si el? sau se poate placa direct piatra peste tencuiala existenta.
  Sper ca n-au fost prea multe intrebari iar raspunsurile sa intereseze si pe ceilalti cititori.

  • Buna ziua si multumim pentru sustinerea acordata.
   O sa incercam sa va raspundem punctual la intrebarile dvs.:
   1. Pentru o izolatie cu vata bazaltica s-ar preta urmatorul pachet termosistem de fatada
   – vata bazaltica pentru fatada de 10cm: 1mp/mp de fatada;
   – adeziv si masa de spaclu: 9,5kg/mp (lipire, armare si spacluire);
   – dibluri: 5buc/mp;
   – plasa armare din fibra de sticla: 1,1mp/mp de fatada;
   – profile de colt, soclu
   Pretul pentru materiale ar fi undeva la vreo 65-70 de lei/mp.
   In functie de suprafata care o aveti de izolat reiese pretul total al materialelor.
   La acest pret se adauga si manopera care poate fi intre 10 si 30 de lei pe metru patrat, depinde in ce zona a tarii construiti, regimul de inaltime al constructiei si perioada anului in care se face termoizolarea. Si preturile la materiale pot varia in functie de calitatea acestora.
   2. Exista diferente calitative intre produsele de vata bazaltica de pe piata. La ce trebuie sa ne uitam:
   – Coeficientul de conductivitate termica – sa fie cat mai mic;
   – Euroclasa de reactie la foc – A1;
   – Compresibilitate – vata bazaltica pentru fatade trebuie sa fie cat mai rigida pentru a rezista cat mai bine unor eventuale socuri mecanice accidentale;
   – Comportare chimica: sa nu retina umezeala, sa nu fie toxica si sa permita difuzia vaporilor.
   3. Pentru a evita udarea vatei in timpul montajului, se vor prinde plase de protectie de streasina casei pana jos sau direct de schele exact ca in imaginea de mai jos. Aceasta plasa va impiedica apa sa ajunga la materialul termoizolator.


   Daca totusi nu ati reusit sa protejati peretele si s-a udat vata, va trebui sa o lasati sa se usuce complet si abia apoi sa aplicati masa de armare si spaclu.
   4. DA. Soclul casei se termoizoleaza cu polistiren extrudat si abia apoi aplicati placajele de piatra.

  • Se monteaza in mod normal doar ca trebuie sa folositi un adeziv care sa aiba proprietati speciale de lipire pe suprafete acoperite cu vopsea. Depinde foarte mult de proprietatile adezivului pe care o sa-l folositi. Trebuie sa cititi indicatiile de folosire furnizate de producator in ceea ce priveste aderenta adezivului la pereti finisati cu vopsea. Un adeziv bun, in mod normal, ar trebui sa “prinda” cu usurinta chiar si peste stratul de vopsea, daca nu, exista si solutia de a curata peretele cu o perie de sarma…doar ca e multa munca.
   Ca un exemplu specialistii de la Ceresit declara pentru adezivul lor de polistiren urmatoarele: “Peretii vechi netencuiti sau tencuielile si vopselele cu aderenta buna trebuie desprafuite si apoi spalate cu apa sub presiune si apoi lasate la uscat.”

 7. Buna ziua. Am construit recent o casa din caramida Porotherm light plus.Daca va rog ma puteti ajuta cu urmatoarele informatii:
  -ajuta cu ceva daca tencuiesc casa pe exterior si dupa aplic izolatia?
  -exista posibilitatea sa am probleme cu mucegaiul daca izolez pe exterior cu polistiren de 10 cm?
  Multumesc anticipat

  • Da, tencuirea zidariei ajuta atat la formarea unei suprafete suport cat mai plane pentru termoizolatie cat si rigidizeaza mult mai bine peretele de zidarie.
   In mod normal, daca aplicati corect termoizolatia nu ar trebui sa aveti probleme cu mucegaiul. De obicei la izolarea cu polistiren la interior apare aceasta problema.

 8. Buna ziua pentru o casa construita din boltari si izolata prin interior cu vata si rigips la exterior comida recomandati izolarea cu vata sau polestiren grafitat multumesc.

  • Izolarea cu vata bazaltica este net superioara izolarii cu polistiren. Deci daca bugetul va permite mergeti pe varianta izolarii cu vata bazaltica.

 9. Bună ziua cum sa izolez doua straturi de 5cm de vata bazaltica pe o casa construita din poroterm în special stratul doi multumesc

  • Am inteles. Doar ca acum veti consuma mai mult adeziv.
   Ca idee montati prin lipire primul strat de vata pe perete in forma tesuta ca la zidarie.
   Apoi lipiti cu adeziv al doilea strat de vata de primul strat evitand sa mergeti pe aceleasi rosturi.
   Urmatorul pas este sa prindeti cu dibluri vata de perete, diblul va trebui sa prinda ambele straturi de vata.
   Apoi masa de spaclu si plasa de armare.

 10. Pentru casele din lemn,bârne din zona de munte respectiv Bucovina se poate izola pereți din lemn cu vata bazaltica ? Afectează intr-un fel lemnul?

  • Pentru casele din lemn pe sistem de barne va recomandam izolarea cu vata minerala fara folosirea de adezivi, in acest fel lemnul va putea “respira” si nu va fi afectat in nici un fel.

   • Buna ziua, in acest caz cand nu se foloseste adeziv pt izolarea caselor de lemn cam cat ar fi mp de izolatie cu vata de 10-15 cm si cat ar fi manopera, mulțumesc

    • Pai e simplu, scazi pretul care-l dai pe adeziv si adaugi costurile cu sipcile de lemn, suruburi si folie. Iar manopera difera de la zona la zona a tarii…Intreaba si tu meseriasii de la tine din zona cat iti ia cu lipi si cat cu sipci si lambriu…si-ti faci calculele…Spor la treaba!

     • Buna seara
      Am o case din lemn si vreau sa izolez un perete exterior.
      La raspunsul de mai sus, se poate si fara spatiu de ventilare?
      Adica sa aplic peste vata plasa de sticla si tencuiala.
      Multumesc

 11. Bună ziua.Vă rog să mă ajutati si pe mine să aleg corect pentru izolatia casei mele.Casa e nouă, din porotherm de 38cm, doresc sa o tencuiesc interior si exterior,apoi sa o izolez ori cu vată bazaltica de 10cm ori cu spuma poliuretanica de 3cm. Va rog frumos sa îmi spuneti cum e mai eficient? Vă multumesc mult.Felicitari pentru promptitudine si profesionalism.Cu mult respect, d-na Tănase.

  • Buna ziua.
   Mergeti pe varianta cu vata bazaltica de 10cm fara ezitare. Nu o sa regretati. Spuma poliuretanica formeaza un strat nesanatos pentru casa, atat chimic cat si fizic, nelasand peretii sa respire mai deloc.
   La o casa cu pereti din caramida de 38cm si izolatie de 10cm de vata bazaltica veti avea costuri foarte mici cu incalzirea acesteia.
   Nu uitati sa izolati foarte bine si tavanul superior pentru a nu avea pierderi de caldura prin acoperis!

 12. Încerc și eu o întrebare…am o casă izolată cu polistiren și am probleme cu șoarecii,șobolanii,păsărille,dacă refac izolația cu vata bazaltică scap de aceste probleme?Sau,poate aveți alt sfat pentru aceste probleme. Vă mulțumesc și vă felicit pentru tot ce prezentați pe acest sait!

  • Buna ziua. Solutia pentru a scapa de patrunderea rozatoarelor in termoizolatie este montarea unor profile metalice de soclu. Partea de jos a termosistemului este punctul slab pe unde-si fac loc deobicei soarecii.


   Acestea odata montate blocheaza accesul la interiorul termosistemului de jos in sus.
   Inainte de montarea acestor profile metalice va recomandam sa inspectati partea de jos a termosistemului pentru a depista unde aveti gauri si sa le umpleti cu spuma poliuretanica.
   Apoi incercati sa verificati toata fatada pentru a vedea unde aveti si alte gauri, mai ales in zona streasinilor unde-si mai fac cuib pasarelele, si la fel umpleti cu spuma, apoi puneti plasa si masa de spaclu. Odata ce ati inchis peste tot cu spuma, plasa si masa de spaclu, nu cred ca veti mai avea probleme.
   Chiar daca veti monta vata bazaltica, daca nu montati aceste profile metalice, rozatoarele isi vor face in continuare cuiburi. Nici macar vata de sticla nu-i mai sperie pe acestia. Avem cititori care ne-au semnalat ca si-au facut cuib in case de lemn cu pereti plini de vata de sticla.
   Deci solutia este sa obturati si sa blocati orice acces spre interior.

   Va multumim pentru aprecieri si daca mai aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa ne contactati.

 13. Buna ziua,la o casa care este construita din boltari ce izolatie imi puteti recomanda,atat pe exterior cat si la interior????Va multumesc.

  • Buna ziua. Minim 10cm de polistiren sau vata bazaltica la exterior, iar la interior profile metalice, vata minerala de 5-10cm si gipscarton.

  • Destul de discutabil…trebuie vazut daca nu cumva greutatea pietrei va disloca polistirenul din dibluri…Din ce stim noi se accepta placarea cu piatra pe portiuni limitate, in scop decorativ…dar pentru placare totala nu cred ca este recomandat. Parerea mea este ca trebuie sa cereti parerea unui inginer constructor care sa va dea o solutie strict pentru ceea ce doriti dvs. sa placati. O seara buna si Sarbatori Fericite va dorim!!!

 14. Bună ziua. La o casă construită din cărămidă eficienta, dar netencuita , ce izolație recomandati , cu spuma poliuretanica, pentru că și consolidează zidăria , cu vata minerala sau cu vata bazaltica. Menționez că peste izolație doresc să plachez cu lambriuri de lemn . Vă mulțumesc.

 15. Va rog frumos sa-mi spuneti cum pot folosi izolarea la ext. cu panouri de OSB. Ce parere aveti daca peste caramida as folosi OSB si apoi vata bazaltica de 5 cm ? Ma gandesc ca sistemul ‘foi de ceapa’ ar produce o mai buna izolare termica. Cum s-ar comporta la ploaie? Mentionez ca doresc sa construiesc casa in zona Bucurestiului. Va multumesc.

  • Nu are nici un sens sa puneti OSB peste Caramida. Daca tot vreti sa aveti mai multe “foi de ceapa”, atunci puteti tencui peretii la drept si apoi sa aplicati o termoizolatie din vata minerala bazaltica, cu toate straturile si finisajele necesare.

 16. Buna ziua ,referitor la o izolatie pe interior la bloc cu vata ,aceasta poate fi afectata daca peretele se umezeste efectiv iarna(pe colt). Poate trece umezeala -igrasia ?

  • Pai mai intai trebuie lamurit urmatorul aspect:
   – Peretele se umezeste din cauza unei infiltratii de apa? Locuiti la ultimul nivel?
   – Sau umezeala apare in urma condensului din cauza lipsei unei izolatii exterioare?

 17. Multumesc pt raspuns ,stau la et 2,umezeala apare din cauza lipsei izolatiei exterioare,care nu poate fi facuta (autoritati,vecini).Mentionez ca aerisim zilnic, nu uscam rufe pe calorifer, dar cum vine frigul ,coltul exterior si pete pe grinda exterioara. Peretii sunt dintr o bucata cum se faceau inainte;probabil la imbinari unde este doar beton. In camera urmatoare nu avem probleme (care este langa bucatorie);iar hota se foloseste la “greu”.Multumesc si va urez un AN NOU plin de impliniri si multa sanatate!

  • Am inteles. La acel colt se formeaza o Punte Termica.
   Puntea termica este acea suprafata, unde intra in contact doua materiale ale caror capacitati de retinere a caldurii sunt diferite, avand loc o pierdere de caldura.
   Ideal era sa puteti izola pe exterior, dar daca nu este posibil acest lucru atunci va recomandam sa izolati pe interior cu vata minerala pe structura metalica si placare cu gipscarton antiumezeala de culoare verde si daca se poate sa folositi si o vopsea lavabila antimucegai cu teflon, speciala pentru pereti predispusi la umezire.

 18. Pentru izolarea casei cu vată minerală bazaltică,dacă o cumpăr mai din timp şi o depozitez într-o magazie posibil sa fie distrusă de către rozătoare. Mulțumesc.

  • Exista posibilitatea ca rozatoarele sa-si faca culcus printre saltelele de vata. Dar vedeti ca exista posibilitatea la unele magazine mari de bricolaj, sa achitati marfa acum si sa o ridicati din gestiunea lor peste cateva luni cand aveti nevoie de ea. Se face un contract de custodie…sau tinere in gestiune…nu mai stiu exact cum se cheama dar puteti merge si intreba. Si in acest fel nu mai aveti grija depozitarii.

 19. Buna seara. V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu un sfat: in vara intentionam sa alipim de casa esistenta o alta camera de aproximativ. 5\6, dar am vrea ca cei trei pereti sa-i faceme din OSB, pentru ca ne-am saturat de caramizi, mortar, .zidari… In cazul acesta ce izolatie exterioara ne recomandati si daca se poate, metode de executare. Cu multa stima,

  • Va trebui sa realizati peretii pe structura din lemn, iar izolatia peretilor sa se faca conform imaginilor de mai jos. Daca nu intelegeti ceva va rog sa ne anuntati…

   • Bună ziua. Am făcut un garaj din structura de lemn asemănătoare și am început să pun polistiren intre structurile de lemn iar pe exterior intenționez să pun tot polistiren și finisaj. E neapărat nevoie de vată minerală intre profilele de lemn și apoi polistiren, ținând cont că sunt 2 materiale diferite dintre care unul respiră și celălalt nu…? Mulțumesc

     • Mulțumesc pt răspuns.
      Dar tot nu înțeleg rolul vatei intre structura de lemn dacă pe exterior va fi polistiren.. Nu era mai corect în ambele locuri doar vata sau doar polistiren? E vreo diferență dacă se combină?

     • Vata minerala este indicata la interior, deoarece se aseaza mai fest (etans) intre elementele de lemn, acoperind mai bine orice coltisor ce urmeaza a fi izolat.
      Deasemenea s-a constatat faptul ca vata minerala datorita structurii ei are capacitatea de a inmagazina caldura, iar specialistii au constatat in urma unor calcule ca la peretii izolati cu vata la interior punctul de roua, de condensare, este mutat mult in exteriorul peretelui.

    • Dar fiind doar un garaj puteti face izolatia cu polistiren atat pe exterior cat si intre elementele structurale din lemn. Doar sa aveti grija ca polistirenul sa fie cat mai fest asezat intre elementele de lemn. Eventual puteti folosi niste spuma poliuretanica acolo unde va raman goluri…

 20. Buna dimineata , intentionez sa izolez si eu casa pe exterior, parter caramida , mansarda de lemn osb exterior, cu vata bazaltica . Pentru lemn (osb) se foloseste acelsasi tip de adeziv pentru vata bazaltica . Ar fi bine sa tencuiesc partea de caramida initial ? Multumesc

  • Buna ziua.
   Pentru partea de OSB va trebui sa folositi un adeziv dedicat lipirii pe OSB. Se gaseste in magazinele de profil.
   Daca aveti denivelari sau probleme mari de planeitate ale peretilor puteti tencui mai intai, daca nu, puteti lipi vata bazaltica direct peste caramida.
   Nu uitati sa folositi dibluri pentru vata bazaltica si suruburi de lemn la zona cu OSB.

 21. Buna ziua,
  Am cumparat casa deja izolata cu polistiren de numai 5cm (si finisata), dar nu este suficient. Pot sa utilizez o izolare suplimentara din vata minerala sau bazaltica peste finisajul exterior? Cum fixez vata bazaltica sau minerala?
  Zidaria este din caramida cu goluri.
  Multumesc.

  • Da puteti face izolarea suplimentara cu vata bazaltica. Vata se lipeste apoi se prinde si mecanic cu ajutorul unor dibluri mai lungi de 20cm.

   • Bună ziua. Care este logica aplicării vatei bazaltice peste polistiren? Un material respiră iar celălalt nu… E indicat așa ceva?

    • Nu este nici o logica. Este doar o solutie de compromis pentru a nu decoperta polistirenul si a-l inlocui cu vata. Daca ambele materiale vor fi montate corect nu ar trebui sa fie nici un fel de problema in exploatare.

   • Va multumesc pentru raspuns.
    Adezivul pentru vata minerala poate fi aplicat peste finisajul actual (zugraveala obisnuita de exterior peste polistirenul armat cu plasa de fibra) ?
    Multumesc.

    • Indicat este sa aplicati un strat de amorsa sau grund inainte de lipire.
     Totusi pentru a fi siguri ca adezivul va face priza la stratul suport, este bine sa faceti o proba mai intai, undeva in spatele casei de preferinta.
     Luati o bucata de vata si lipiti-o cu adeziv. Lasati-o 24 ore si apoi vedeti daca aceasta se desprinde sau ramane bine fixata de perete.
     In acest fel veti sti sigur daca adezivul face sau nu priza cu peretele zugravit.

 22. Avem casa construită din cărămidă, din 1975, izolată la exterior cu polistiren de 5 cm, adeziv cu plasa si tencuiala decorativă, iar la interior avem zugrăvit ” în calciu” cum se spune si aplicata vopsea în ulei, iar ferestrele cu tripan (două bariere termice). De ceva timp avem un pic de mucegai pe jos pe perete, pe la colturi, numai la pereții care sunt în exterior. Umezeala măsurată este ziua cu geamul balamat 30 _ 40 %, iar noaptea pana dimineata ajunge în jur de 70_75%. Cum putem combate această umezeala? Eu m_am gândit să dau jos polistirenul de pe spatele casei, ca acolo este problema si să izoleze din nou cu vată bazaltica de 10 cm, lipită cu adeziv, iar în final aplicata decorativă. Mentionez ca si plafonul de beton este izolat în pod cu vată de sticlă cu folia aplicata pe beton. M_am gandit si la varianta sa dau undeva o gaura de ventilatie si eventual sa aplic acolo un aparat care nu da voie sa intre aerul rece de afara, care il transforma. Daca se poate sa ne dati o soluție ar fi ok.

  • Buna seara. Avand in vedere ca mucegaiul v-a aparut in partea de jos pe perete este destul de probabil ca fundatia si soclul casei sa nu fie termoizolate si hidroizolate corespunzator, iar umezeala sa urce de la fundatie in sus catre pereti si sa condenseze…Aveti izolat soclul casei?
   Cat despre ventilarea camerelor va recomandam sa folositi un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura in genul acesta:

   Mai multe detalii despre acest produs puteti gasi in urmatorul articol:
   https://casasidesign.ro/sisteme-de-ventilare-cu-recuperare-de-caldura.html

   • Sincer nu stiu exact cum este izolat soclul casei. Probabil este izolat cum se facea in anii ’70 cu carton si smoala, cred. Ce as putea face in acest sens? Varianta cu vata bazaltica in locul polistirenului nu ar eradica igrasia?

    • Nu cred ca inlocuirea polistirenului cu vata bazaltica va rezolva problema igrasiei pentru ca nu de acolo este problema. Eu as merge mai degraba pe izolarea soclului casei cu polistiren extrudat, eventual montat cu 50-60cm mai jos fata de nivelul terenului daca nu aveti turnate trotuare in jurul casei.

     • Polistirenul extrudat trebuie pus pe verticala, pe afara, pe soclu? Polistiren extrudat sau grafitat?

     • Depinde ce inaltime are soclul. Majoritatea placilor de polistiren extrudat au dimeniunile de 600x1250mm.
      – Deci daca inaltimea soclului este pana in 600mm, atunci puneti placile orizontal;
      – Daca inaltimea soclului este intre 600 si 1250mm, atunci puneti placile vertical;
      – Iar daca depaseste 1250mm, atunci puneti placile orizontal in mod tesut ca la zidarie.
      Folositi polistiren extrudat, ideal cu cant falt.

 23. Pentru izolarea soclului cu polistiren extrudat cat se sapa pe langa soclu, numai pe exterior sau si sub el? Cu ce se lipeste polistirenul extrudat pe soclu, exista un adeziv special? Ce grosime trebuie sa aiba polistirenul extrudat cu cant?

  • Polistirenul extrudat sa fie de 3-5cm, iar montajul se va face cu adeziv si prindere in dibluri.
   Termoizolarea se realizeaza de obicei pana la nivelul trotuarului, iar mai jos se face hidroizolare cu membrana speciala.
   Va atasez mai jos o schita ca sa va faceti o idee…

 24. Buna seara,
  Puteti, va rog, sa explicate cum ar trebui sa decurga izolarea / finisarea unei case de caramida pe exterior ? ma intereseaza o privire de ansamblu, dar pe etape: se incepe cu izolare soclu (extrudat) sau cu izolarea peretilor cu vata/polistiren, apoi montare glafuri, etc, etc ?
  Multumesc.

  • izolare soclu
   Dupa cum se poate vedea si in imaginea de mai sus…porniti cu izolarea soclului cu polistiren extrudat, apoi montati profilul metalic si incepeti montarea termosistemului superior din vata sau polistiren.
   Aveti grija ca ferestrele sa fie montate, pentru a putea izola si realiza glafurile.
   izolare glafuri

 25. Stau la bloc si nu pot sa imi izolez peteti de dinafara numa pe interior as putea placa cu vata bazaltica nu cu vata minerala ci ce vata bazaltica miati indica ce gosime mentionez ca pe dinauntru monentan ie izolat poristiren de 3 si mie plin de egrasie pe sub tavan si la colturi multumesc

  • Buna ziua. In primul rand va trebui sa curatati toata zona afectata de egrasie si cel mai sigur va trebui sa scoateti tot polistirenul.
   Dupa ce ati curatat si spalat peretii cu solutie antimucegai, puteti sa va apucati de izolarea cu vata bazaltica de 5-10cm, montata pe profile, apoi pe profile neaparat trebuie sa montati o folie bariera de vapori si apoi gipscarton verde antiumezeala.

 26. In dormitor avem zugravit “in calciu”, cum se mai spune in popor, am vrea sa il dam jos, deoarece banuim ca nu respira peretii asa cum ar trebui, pentru ca sunt si vopsiti cu vopsea in ulei. Am gandit sa dam calciul jos, sa pun plasa de fibra de sticla cu adeziv pentru a fi peretii mai rezistenti la crapaturi, iar apoi sa dam un glet si vopsea lavabila. Pe exterior peretii sunt izolati cu polistiren de 5 cm, plasa cu adeziv si decorativa. Uneori pe jos prin colturi mai apare ceva condens, care apoi se transforma in mucegai. Aveti idee cum pot da acel calciu jos de pe pereti mai usor, ce metode sunt???? Parerea dv., este bine asa cum am gandit sa facem??? Deasemenea vrem sa luam si un “sistem de ventilatie cu recuperare de caldura Prana 150”, acesta unde se monteaza pe perete, sus, jos, in colturi, care ar fi pozitia ideala ptr a fi eficient??? Se poate monta de oricine sau numai un specialist??? Ce putere are acest sistem, consumul este mare??? Multumesc!

 27. In dormitor avem zugravit “in calciu”, cum se spune in popor, am vrea sa il dam jos, deoarece banuim ca nu respira peretii asa cum ar trebui, pentru ca sunt si vopsiti cu vopsea in ulei. Am gandit sa dam jos calciul, sa punem plasa de fibra de sticla cu adeziv pentru a fi mai rezistenti peretii la crapaturi, iar apoi sa gam un glet si vopsea lavabila. Pe exterior peretii sunt izolati cu polistiren de 5 cm, plasa cu fibra de sticla cu adeziv si apoi decorativa. Uneori pe jos, prin colturi, mai apare ceva condens, care apoi se transforma in mucegai. E posibil sa apara asa ceva deoarece soclul nu este izolat deloc??? Aveti idee cum pot da acel calciu jos de pe pereti mai usor, ce metode sunt???Parerea dv. este bine asa cum am gandit sa facem??? Deasemenea, vrem sa luam si un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura Prana 150, acesta unde se monteaza pe perete, sus, jos, in colturi, pe peretele cu probleme, care ar fi pozitia ideala ptr a fi eficient????Se poate monta de oricine sau numai de un specialist????Ce putere are acest sistem, consumul este mare???? Totodata cred ca este nevoie sa izolam si soclul casei, pe exterior, cu polistiren extrudat de 5 cm, sa facem sant pe langa casa si sa il lipim cu adeziv. Multumesc, in speranta ca cineva imi va da un raspuns la ceea ce am scris aici. Va urmaresc in mod frecvent si am vazut ca sunteti profesionisti si prompti!

  • Buna ziua. Sa o luam pe rand:
   1. Pentru a da jos calciul de pe perete aveti 2 variante:
   – prima varianta ar fi asa: se ia o galeata cu apa calda, apoi cu ajutorul unei bidinele se umezeste bine peretele, iar apoi cu ajutorul unui spaclu se rade calciul de pe perete;
   – daca aceasta varianta nu functioneaza din cauza vopselei in ulei, ramane varianta unui ciocan rotopercutor cu dalta lata in varf
   Mai exista si solutia placarii directe a peretelui cu gipscarton verde antiumezeala. Placarea poate fi directa sau pe profile cu vata minerala intre, lucru care v-ar aduce o izolare in plus a peretelui.
   2. Daca aveti cum…este indicat sa izolati cu polistiren extrudat soclul casei, deoarece acolo se creeaza o punte termica.
   3. Daca doriti sa folositi un Sistem de ventilare cu recuperare de caldura acesta se monteaza in partea de sus a peretelui, de preferinta pe peretele cu geam, la circa 10-15 de cm de tavan.
   Acest sistem se poate instala de orice meserias care dispune de o carota, pentru a da o gaura perfecta in zid, fara a crea prea multe stricaciuni ale peretelui.
   Din punct de vedere al consumului, acesta foloseste intre 6 și 32 Watti/ora (in functie de programul selectat), deci consumul nu este unul mare fiind asemenator cu cel al unui bec economic.

 28. Buna seara ! Va rog sa-mi spuneti daca este apsolut necesara fixarea placilor de vata bazaltica cu dibluri pentru o casa parter si etaj ? Va multumesc!

  • In general, pentru cladiri cu inaltimea mai mica de 50 m sau o viteza a vantului mai mica de 135 km/h, este necesar un numar minim de 6 dibluri/mp.
   Alti constructori spun ca pentru case doar parter nu necesita dibluirea.
   Iar daca o luam conform NORMATIV PENTRU PROIECTAREA SI EXECUTAREA LUCRARILOR DE
   IZOLATII TERMICE LA CLADIRI…pentru fiecare casa in parte se fac calcule amanuntite pe baza actiunii vantului, incarcari date de temperatura exterioara si indici antiseismici. Iar in urma acestor calcule un inginer proiectant hotaraste daca termoizolatia merge doar lipita sau trebuie prinsa si mecanic in dibluri.
   Sfatul nostru…fiind casa cu etaj, nu merita sa riscati integritatea fatadei pentru 6 dibluri pe metru patrat…

 29. Buna ziua,
  As dori sa-mi dati niste sfaturi pentru izolarea unei cladiri termic si fonic: subsol, parter si trei etaje. Cladirea este la vreo 500 metri de malul marii, pe un deal unde cam bate vantul. Geamurile vor fi de sus pana jos si cat mai mari posibil, sa zic cam 70-80% din peretele exterior al unei camere. Eventual ce tip de izolatie sa folosesc si etapele (un desen ceva).
  Ma mai intereseaza si un sfat pentru efectuarea izolatiei fonice la interior. Camerele vor fi folosite la inchiriat si vreau sa le izolez foarte bine fonic la interior.
  Multumesc anticipat pentru toate sfaturile oferite.
  Cu stima,
  Cristian

  • In principiu ar trebui sa folositi vata bazaltica la exterior, iar la interior vata minerala fonoabsorbanta pentru peretii despartitori. Acum conteaza foarte mult si din ce materiale este realizata cladirea: structura de lemn, bca, caramida…etc.
   Din punctul nostru de vedere va recomandam sa contactati un auditor energetic care sa va sfatuiasca in alegerea pe care urmeaza sa o faceti, mai ales ca la receptia constructiei veti avea nevoie de acest Audit Energetic.
   Iar la alegerea materialelor, avand in vederea dimensiunea cladirii si suprafetele rezultate, luati legatura cu un furnizor de vata minerala, gen Knauf, Isover, etc. si sigur va vor oferi consultanta gratuita daca achizitionati de la ei. Unii ofera chiar si supervizarea lucrarii pe timpul executiei, depinde cum negociati cu ei.

 30. Buna ziua.
  Casa construita in 1910.Pereti de caramida plina de 50 cm si fara fundatie de beton (fara beci).
  Fatada sudica este la marginea trotuarului.
  Spre trotuar are un brau de beton de 5 cm grosime pe o inaltime de 70 cm.
  Pe interior peretele de la fatada sudica este umed pana sub ferestre.Lavabila si gletul au inceput sa se cojasca si sa se macine.
  Podeaua este din scandura pe grinzi de lemn si deasupra este parchet laminat.In zona peretelui umed a inceput sa se lase (probabil au putrezit grinzile si scandura de sub parchet).
  Pe exterior a inceput sa se macine tencuiala deasupra braului de beton.
  Inaltime a camerelor este de 3 m.Nu sant fisuri pe pereti.Sunt fisuri insa pe tavane care sunt pe lanteti de lemn si sunt pe semirotund la colturi.
  Cum se pot rezolva pereti cu umiditate podelele si tavanele ?

 31. Buna ziua,

  Am cumparat o casa P+M noua din caramida, izolata in exterior cu polistiren de 5 cm, acoperit cu tencuiala decorativa. Experienta din ianuarie si februarie arata ca ar mai fi loc de izolatie. Este posibila fixarea placilor de vata bazaltica direct pe tencuiala decorativa, sau trebuie indepartata? Cum sa procedam?
  Este vata bazaltica agreata in cadrul programului CASA VERDE PLUS (daca va mai fi)? Care ar fi costurile pe mp in acest caz (am inteles ca se finanteaza izolatie de minim 15 cm)?
  Va multumesc,

  • Buna ziua. Puteti aplica vata bazaltica peste actualul perete fara probleme. Puteti realiza acest lucru chiar cu lipirea directa cu spuma speciala si prinderea in dibluri cu floare speciala pentru prinderea vatei bazaltice.
   In ceea ce priveste programul CASA VERDE PLUS noi am gasit urmatorul pasaj din ghidul lor de accesare:

 32. Bună ziua, am citit despre vata bazaltică și am o întrebare!
  Apartamentul în care locuiesc este situat la etajul 4, binențeles am pierderi de căldură destul de mari, pereții sunt de cărămidă și tencuiala fiind comunistă și veche, nu prea mai are consistență, se sfărămă (cauza, muncitorii comuniști, au vândut cimentul și a rămas mai mult nisip, este un calvar dacă doresc să fixez ceva de perete, găurile diblurilor se lărgesc și se mișcă… doar diblurile de 20-25 cm fac față), pereții interiori sunt făcuți cu calciu tocmai din motivul acesta, să nu mai crape lavabila (au fost făcută pe interior cu humă). Întrebarea era următoarea: Aș dori să refac instalația electrică și să izolez cu vată bazaltică sau minerală, gipscarton, se poate introduce instalația electrică între perete și vată(ca să nu mai fiu nevoit să sparg pereții… mizerie, praf, etc!)? Există vreun risc? Ce soluție îmi recomandați?

  • In cazul dvs. solutia ideala este sa placati peretii cu gipscarton pe structura din profile metalice, intre profile vata minerala si instalatia electrica trasata prin copex pozat pe perete sau prins de profile cu bride din plastic…Daca dimensionati corect instalatia electrica…: 1,5mm iluminat si 2,5mm prize si mai ales sa aveti dimensionate corect sigurantele din tabloul electric…sigur nu veti avea nici o problema…
   https://casasidesign.ro/montaj-rigips-pereti.html

 33. Bună seara!
  Îndrăznesc să vă cer sfatul în legătură cu o problemă la casa părinților mei: este o casă din chirpici. În ultimii ani apa s-a infiltrat și jumătate din podea este umedă (podea impropriu spus, este făcută tot ca pe vremuri). De asemenea umezeala s-a ridicat și pe pereți, pe porțiuni și mai ales la colțuri, mărimea acesteia variind între 2 – 50 cm. Casa este cimentuită ”cu mătura” peste o plasă (nu stiu de care) aplicată direct pe peretele văruit. În casă este în permanență un miros de mucegai, pereții interiori sunt văruiți cu var normal. Peretele cu pricina este orientat spre nord unde ”bate” ploaia și ninsoarea…În plus, cimentul turnat la exterior care formează trotuarul și a fost ”lipit” de casă, a crăpat și cu siguranță intră apă…Cum ne vom muta în curând acolo, trebuie să facem ceva la vară (avem alte camere unde putem sta)…
  Așadar, de unde să începem, ce să facem, ce materiale să folosim și cam cât ne-ar costa? Precizez faptul că nu ne pricepem deloc și încercăm să facem totul ”cu mânuța noastră…(Dacă este prea mult ceea ce vă cer, scuze, dar am văzut că oferiți soluții tuturor, indiferent de problemă)
  Mulțumesc mult!
  Cu multă stimă, Nicoleta Minu

 34. Buna ziua! Sunt in faza de proiectare a unei case P+1E si as dori sa va cer un sfat legat de izolatie si finisaje.
  Peretii (zidarie portanta) ar fi din caramida de 30cm.
  Izolatia as vrea sa o fac din vata bazaltica de 20cm.
  Zona climatica este II (Ploiesti).
  Ca si finisaje are fi tencuiala decorativa, dar si zone cu piatra decorativa.
  Rugamintea mea ar fi, in masura in care ma puteti ajuta, sa imi transmiteti o solutie de placarea a zonelor cu piatra (poate e necesara o ranforsare speciala) cat si de prindere a placilor de vata bazaltica.
  Multumesc anticipat!
  Cu stima,
  Emil

  • Datorita grosimii de vata bazaltica pe care doriti sa o aplicati de 20cm, cu siguranta ca veti avea nevoie de o structura speciala in zonele de placare cu piatra, datorita greutatii ridicate.
   Aceasta structura poate fi realizata din lemn sau profile metalice. Daca doriti puteti folosi panouri decorative cu prindere in suruburi direct de profile. Avantajul este ca nu va mai trebui sa folositi adeziv. Nici pentru vata bazaltica nici pentru placile din piatra decorativa.

 35. Buna..Dintre toti si toate orele petrecute pe internet si pe discutii despre izolatii, izolatori si toate astea legate , aici am gasit cele mai pertinente raspunsuri si cu mare ajutor si va multumesc anticipat! Acum sa trecem la intrebare; am cumparat o casa intr-o zona de munte unde temperaturile sunt foarte scazute iarna; Casa este facuta din dulapi de lemn de 18 cm cred , asa mi-a spus cineva ca nu sunt barne, lemnul este uscat, casa este acoperita si puse geamurile. La constructie normal lemnul a tras si sunt spatii intre dulapi, nu sunt foarte mari dar se vad razele soarelui uitandu-te prin pereti si bineinteles casa e la rosu. Acum in vara-toamna acestui an vreau sa o izolez exterior si interior. Ma gandeam sa ma lamuriti care este procedeul corect de termo-izolare a casei de lemn,ce materiale si care sunt etapele,adica cum sa montez corect vata bazaltica, bariera de vapori si daca peste dulapii de lemn ca sa inchid acele fante dintre dulapi, este necesar sa pun osb deasupra? cum este cel mai corect sa izolez? si la exterior si la interior bineinteles. sunt dispus sa cheltui 4-5000 de lei in plus pt ca o casa ,se foloseste o viata nu 2 …3 ani!

  • Buna ziua. O sa incercam sa va raspundem punctual la intrebarile dvs.:
   1. Pentru a inchide acele fante create intre dulapi puteti folosi canepa sau vata minerala indesata cu ajutorul unui spaclu, sau varianta mai usoara (dar nu asa de ecologica) este sa introduceti spuma poliuretanica cu ajutorul unui pistol.
   2. In cazul caselor din lemn masiv este recomandata termoizolarea cu materiale “calde” si pe cat posibil nefolosirea adezivilor umezi. Lemnul trebuie sa respire pentru a nu prinde mucegai si a putrezi in timp, asa ca specialistii recomanda realizarea unei termoizolatii cu strat de aer ventilat (fatade ventilate), ceva in genul cum este prezentat in schema de mai jos:

   In acest caz puteti folosi si vata minerala semirigida, care este mai accesibila la pret, iar casa o puteti placa cu panouri decorative in genul acesta https://casasidesign.ro/panouri-decorative
   Avantajul fatadelor de acest tip este ca nu veti folosi deloc adezivi, prinderea facandu-se mecanic su hlozsuruburi de lemn, curat si uscat! Inclusiv panourile decorative de finisare se prind cu ajutorul holzsuruburilor, ele avand aproape 1mp placa.

 36. as vrea ca inainte de izolarea interioara si exterioara sa dau cu solutie ignifuga peretii, si pe interior si pe exterior, aveti idee sau ca recomandare ce si cum ar trebui sa folosesc?? Multumesc inca o data pt sfaturile interesante!

  • Ignifugarea peretilor sa stiti ca este cu dus-intors. Producatorii si firmele ce se ocupa cu ignifugarea nu ofera mai mult de 4-5 ani garantie…si dupa aceea ce facem…dam jos finisajele pentru a ignifuga iar? …NU. Solutia este sa protejam din exterior peretii din lemn. Si asta o puteti realiza printr-o placare interioara cu gipscarton antifoc (de culoare roz) montat pe profile metalice in care puteti aseza si vata minerala pentru o termoizolare suplimentara, iar la exterior puteti folosi fatada ventilata cu vata minerala si panouri decorative antifoc (clasa de rezistenta la foc A1).
   Iar cea mai mare protectie impotriva focului este realizarea unei instalatii electrice corespunzatoare bine dimensionate si cu materiale de calitate.

 37. va multumesc pt raspunsurile d-voastra si o sa incerc sa urmez sfaturile care bineinteles sunt dintre cele mai bune. O sa mai revin cu ceva intrebari poate. Va multumesc

 38. buna din nou. la cei 170 mp de izolatie , la panourile pe care mi le-ati recomandat sunt foarte foarte scumpe pt tara noastra dar si pt lumea in care traim! dar as mai intreba ceva daca imi permiteti; in afara de panourile termoizolante ce pot folosi in acelasi sistem ca in poza de mai sus? panouri tip sandwich?? lambriu de lemn tratat ignifug??
  puteti sa-mi recomandati o izolare mai ieftina??

  • Folosirea panourilor tip sandwich ar strica tot aspectul exterior din punctul medu de vedere…ar arata ca o hala…casa. Si atunci va ramane varianta de a folosi lambriu tip siding din PVC pentru exterior sau varianta cu lambriu din lemn tratat.
   In ce priveste panourile decorative este posibil sa vi se para scumpe la inceput, dar trebuie sa va ganditi ca sunt niste materiale gata finisate cu proprietati net superioare celorlalte tipuri de placari si cu o durata de viata foarte mare fara interventii de intretinere in timp.
   De exemplu in cazul lambriului din lemn trebuie sa luati in calcul costurile pentru intreg finisajul la gata…adica: lambriu din lemn, tratament ignifug, tratament antiseptic + antifungic + anticarii. Apoi bait si lac de protectie. Daca veti folosi materiale de calitate, toate aceste materiale + manopera aferenta vor creste considerabil pretul pe mp de finisaj, iar la cativa ani va trebui sa reluati unele tratamente, cel putin lacul de protectie.
   Ca o concluzie, la un buget redus v-ar ramane solutia placarii cu lambriu din PVC pentru exterior (intr-o culoare cat mai naturala – in stilul caselor americane), apoi ar fi varianta cu lambriu din lemn tratat (care dupa tratamente poate fi destul de scump si acesta) si la final varianta cu vata bazaltica prinsa direct in suruburi si elemente de prindere din plastic pe peretele de lemn, apoi plasa de armare + masa de spaclu + tencuiala decorativa.

 39. Buna ziua,
  Am urmarit cu mare interes discutiile pe tema termoizolarii, fiind la randul meu in aceasta etapa cu locuinta. Nu cred ca am vazut vreun subiect legat de grosimea recomandata a panourilor de vata bazaltica, si de aceea intreb daca eficienta termica creste daca se foloseste o grosime mai mare de 10cm a termosistemului, sau diferentele sunt minime si nu se recomanda neaparat. Mentionez ca vorbesc de o casa realizata din zidarie cu goluri, Porotherm. Totodata ati putea recomanda un anumit producator, sau principalele criterii raman coeficientul de conductivitate termica si nivelul de compresibilitate? Multumesc !

  • Buna ziua. In ceea ce priveste grosimea termosistemului, feedback-urile primite de la cititori ne-au aratat faptul ca grosimea minima ar fi de 10cm, ideal ar fi de 15cm, iar 20cm ar fi perfect, apropiindu-se de o casa pasiva. Iar avand in vedere faptul ca in intreg sistemul de termoizolare vata bazaltica are o pondere de circa 25-30% din valoarea totala a termosistemului, e ok daca va permiteti sa achizitionati un material cu o grosime mai mare. Nu va influenta foarte tare pretul final, in schimb se va simti considerabil la facturile de incalzire si racire a casei.
   Daca veti alege sa folositi grosimi mai mari de 10cm atunci ideal ar fi sa folositi 2 straturi dispuse un strat pe verticala si unul pe orizontala.
   In ceea ce priveste producatorii, va recomand sa folositi materiale de la producatori consacrati pentru a fi siguri de veridicitatea caracteristicilor prezentate.
   Iar din punct de vedere al criteriilor de selectie, criteriile enumerate de dvs. sunt cam cele mai importante. Restul se pot regasi in tabelul de mai jos extras din Ghidul GP 123 – 2013

   • Multumesc de promptitudine, totodata am uitat sa va adresez o alta intrebare, legata de grosimea recomandata pentru finisarea glafurilor, cea de 2cm este suficienta sau nu, nu sunt sigur daca in zona de glaf pot aparea punti termice!

    • Pentru glafuri se recomanda folosirea polistirenului extrudat de 2-3cm, pentru a evita aparitia puntilor termice.

 40. Am ridicat casa din BCA 30 cm, daca izolez pe exterior cu vata bazaltica de 5 cm o sa fie de ajuns

  • Buna ziua. Sfatul nostru este sa puneti de 10cm, daca tot faceti lucrarea. Ponderea vatei in toata lucrarea de termoizolare intre 5 si 10cm nu este chiar asa mare…Manopera, plasa de armare, masa de spaclu si restul sunt aceleasi indiferent de grosimea vatei, dar la final nu o sa regretati daca puneti de 10cm. O sa va amortizati investitia de la primele facturi de incalzire si racire a casei.

 41. Bună ziua,
  Am polistiren de 5 montat peste un zid gros de cărămidă plină. După schimbarea acoperișului o parte din cărămidă din pod de pe calcan am înlocuit-o cu osb.
  Aș vrea să izolez la exterior acest calcan cu 10 sau 15 cm de vată bazaltică peste osb și peste cei 5 cm de polistiren să mai pun alt polistiren de 5.
  Este bine ce vreau să fac?
  În principiu plecasem la drum cu ideea de a pune polistiren peste osb dar din cauza clasei de foc m-am orientat spre vată.
  Merită să plătesc în plus pentru vată doar pentru zona aceasta, în condițiile în care am polistirenul de 10 deja cumpărat și nu știu dacă îl pot returna?
  Pot pune vata pe osb doar cu dibluri așa cum ați răspuns mai sus sau trebuie să iau și un adeziv special pentru osb?
  Zona de osb este de 1 m din cei 10 m înălțime.

  • Avand in vedere ca deja aveti cumparat polistirenul de 10cm iar tot restul casei il aveti cu polistiren, mergeti pe acelasi material. In zona aceea a podului sunt foarte putine sanse de producere a unui incendiu mai ales dinspre exterior. Montati polistiren pana la nivelul celui existent, prins cu rozete din plastic si suruburi de lemn la lungimea necesara. Iar pentru o prindere mai buna si pentru a va juca din “mamaligi” pentru a ajunge la acelasi nivel cu celalalt, puteti folosi adeziv special pentru termosistem pe osb.

 42. După o nouă numărătoarea se pare că nu mai am polistiren de 10.
  Trebuie să cumpăr ceva pentru acea zonă.
  Și tot astăzi am realizat că am nevoie de mai mult de 10 cm grosime ca să ajung la nivel. Este o zonă neliniara și va trebui să rașchetez din vata sau polistiren. Se poate reduce din grosimea vatei prin taiere la fel de ușor ca din polistiren?
  Nu știu dacă o să găsesc undeva pe stoc vată de 15…. majoritatea au de 10 pe stoc și nu cred că este o idee bună să iau 10+5 vată.
  Cred că tot la polistiren o să ajung.

  • Cam greu sa “raschetati” din vata bazaltica. Cel mai usor e sa folositi polistiren pentru situatia dvs.

 43. Mai am o dilemă dacă sunteți amabil să mă ajutați.
  Pentru că am ajuns la fundul sacului încerc să refac socotelile și să văd dacă cumva mai pot tăia de undeva.
  Mă gândesc să nu mai pun alt polistiren peste cel de 5cm montat acum 8 ani, care se prezintă în condiții bune, și să vin la nivel cu el aplicând pe zona de osb doar o grosime de 10.
  Aș scuti astfel 3000 lei la manoperă și 1500 lei materiale
  Am citit că diferența de la 5 cm la 10 cm nu este nicidecum dublă și în plus exista și acele discuții contradictorii legate de sănătatea pereților și a oamenilor în urma izolării cu polistiren.
  Mulțumesc anticipat pentru răspuns.

 44. Buna ziua,

  Pentru un apartament situat la parter, intr-un bloc construit din placi de beton care are beci pe sub toata suprafata, recomandati polistiren grafitat sau vata minerala? Mentionez este extrem de friguros. Oscilam intre conductivitatea termica scazuta a polistirenului (0,030 W/mK) si capacitatea de difuzie si respirabilitatea oferite de vata. Desigur, si pretul e un argument, insa nu unul decisiv.

  • In situatia dvs. se recomanda ca izolarea sa se faca cu polistiren la tavanul beciului, izoland astfel pardoseala apartamentului dinspre exterior.

   • Multumesc pentru raspuns. Avem si asta in plan, chiar si izolarea peretelui dinspre scara blocului. Credeti ca e suficienta izolarea tavanului beciului si izolarea peretilor nu mai este necesara?

     • Ma refer la izolarea peretilor apartamentului. Beciul e demisol. Dorim sa izolam peretii exteriori ai apartamentului. Cum spuneam si mai sus, avem de ales intre vata minerala bazaltica sau polistiren grafitat, ambele cu grosime de 15 cm. Reprezentantul distribuitorului de materiale nu ne-a lamurit, astfel incat sa putem lua o decizie. Inclinam spre vata pentru respirabilitate (avem in casa o persoana cu astm); totodata eficienta termica a polistirenului grafitat nu ne lasa sa luam o decizie. Multumesc.

     • Izolarea peretilor este si ea indicata. Ideal ar fi cu vata bazaltica de calitate. In cazul in care aveti o persoana cu astm in casa, este indicat sa pastrati un climat cat mai bine ventilat si controlat. Acest lucru il puteti realiza cu ajutorul unui Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura

 45. intentionez sa folosesc ptr zidarie la o casa nou construita, caramida plina si izolatie exterioara cu vata bazaltica. cum vedeti aceasta alegere dpdv energetic, transfer caldura, “respiratie”?
  ptr acoperis Olana. e vata bazaltica indicata ca material izolant?

  • Cu siguranta vata bazaltica este un foarte bun material izolator, iar in combinatie cu caramida este un sistem aproape perfect.

 46. Buna ziua!
  La o cabana din lemn, vreau sa izolez peretii pe exterior cu vata bazaltica dupa care sa montez lambriu tot din lemn. Care ar fi cea mai buna combinatie si in ce ordine ar trebui montate materialele(vata, folie, etc)?
  Multumesc

  • Buna ziua. Prima data va trebui sa montati niste profile de lemn sau metal intre care veti monta vata bazaltica. Apoi aplicati folia si peste veniti cu lambriul prins pe structura realizata din profile.

 47. Buna ziua,
  la o casa noua construita din caramida porothem de 38, daca nu tencuiesc si pun direct vata minerala bazaltica, nu se pierde mult adeziv?
  Si a doua intrebare: merita in loc de izolatie cu vata minerala bazaltica de 10cm sa pun de 15cm sau chiar de 20 cm? luand in considerare avantaje versus costuri mai mari.
  multumesc

  • Buna ziua.
   1. Depinde de cat de mari sunt diferentele de planeitate. Daca se merge cu prinderea in “mamaligi” atunci costurile cu adezivul vor fi mai mici decat tencuirea prealabila.
   2. Daca va permiteti puteti sa puneti si de 20 de cm, rezultatul fiind o casa mult mai bine izolata ce nu va necesita costuri mari de incalzire sau racire.

  • Puteti sa o izolati cu polistiren sau vata minerala bazaltica de minim 10cm grosime. Avand in vedere ca zidaria este de doar 20cm ar fi indicat sa folositi un strat termoizolator de 15cm.

 48. Buna ziua.
  Pentru o casuta din scinduri de lemn de 45mm, doresc sa o izolez cu vata minerala bazaltica de 10 cm, fixate intre grinzi verticale de 10 cm dispuse din 60 in 60 cm, apoi folie anticondens , sipci pentru spatiul de aer ventilat si apoi lambriu semirotund la exterior.
  Am urmatoarele intrebari:
  1) Spatiul ventilat trebuie sa fie de 4 cm cum am vazut intr-un desen mai sus? sau este suficient de 2-3 cm?
  2) Inaltimea peretilor este de 2.3 pe doua laterale si 4 metri pina la acoperis in fata si in spate .Trebuie fixare cu rozete si pentru inaltimea de 2.3? Dar la 4 m inaltime? Am inteles ca lipire la case din lemn nu se aplica.
  3) Profilul metalic de fixare de jos cred ca are latimea aceeasi cu grosimea vatei bazaltice de 10 cm. In acest caz inteleg ca spatiul de ventilare ramine deschis in partea de jos si probabil si sus pentru a putea circula aerul. Atunci cum se poate evita patrunderea rozatoarelor ?
  Multumesc pentru raspuns.

  • 1. Spatiul de ventilare poate fi si de 2,5 cm exact cat ar fi latimea unei sipci de 2,5x5cm. Iar aceste sipci le veti folosi si ca suport pentru lambriul semirotund prins la exterior.
   2. Indicat este sa prindeti placile de vata bazaltica in surub cu rozete. Costurile sunt infime. Un surub de lemn cu tot cu rozeta e in jur de 30 de bani bucata…
   3.

   • Distanta intre riglele de lemn pentru vata minerală bazaltică semirigide de 60×100 trebuie sa fie cit dimensiunea plăcii de 60 sau mai mica?

   • La casele din lemn tehnologia este alta ,nu cea din poza de mai sus(profilul ventilat ce rol are in cazul dat ?)daca as putea incarca poze se poate vedea unde este gresita solutia adoptata de Dvs

 49. Buna,
  am o zidarie cu cemacon 29cm si as vrea o izolatie de 10 cm de vata bazaltica. ce solutie raport calitate/pret (medie) de la Rockwool ai recomanda?

  ms anticipat

 50. Buna ziua,
  La o casa izolata partial cu polistiren de 5cm (fiind aplicat in anul 2009)este sanatos si indicat (sau nu) a se izola cu o vata bazaltica de 10cm peste acesta? Mentionez ca peretele izolat cu polistiren este orientat spre Nord.
  Multumesc frumos.

  • Recomandarea noastra este sa decupati un patrat de 20x20cm pentru a vedea daca in spatele polistirenului totul este in regula, adica sa nu fie mucegai, ciuperci sau altele. Daca totul este in regula, puteti izola fara probleme cu 10cm de vata bazaltica peste cu mentiunea ca va trebui sa folositi dibluri mai lungi (circa 20cm) pentru a se ancora bine in peretele suport.

   • Multumesc frumos pentru promtitudine.
    Am omis sa precizez un lucru. Casa este nelocuita, fara geamuri, fiind tencuita interior si exterior. In acest se sens se aplica recomnadarea de mai sus?
    Toate cele bune.

 51. Va salut !
  Pentru izolarea fatadei:
  1-Vata minerală bazaltica sau MULTIPOR?

  2-Daca vata: ROCKWOOL, KNAUF sau ISOVER?

  3-Ce parere aveti despre IZOMINERAL(celco Conatanta)

  • Buna ziua.
   Atat Multipor-ul cat si vata minerala bazaltica au cam aceeasi conductivitate termica 0.040 – 0.042, singura chestie ar fi diferenta de pret dintre cele doua.
   Iar in ceea ce priveste producatorul cred ca cel mai bine ar fi sa alegeti dinte cei 3 in functie de buget.

 52. Acoperisul mansardei pentru o casa pasiva cu ce este recomandabil a fi izolat , la ce grosime si cum arata stratul termosistem? Multumesc!

  • Pentru izolarea acoperisului mansardei va recomandam sa folositi vata bazaltica in 3 straturi de cate 10cm fiecare, iar straturile sa fie dispuse in mod tesut fiecare strat perpendicular peste celalalt. Iar ultimul strat de vata dinspre interior ar fi bine sa aiba si folie de aluminiu.

 53. Bună dimineața!

  Am nevoie de sfatul dumneavoastră.
  Pe o zidărie din BCA, grosimea 25cm, dacă voi aplica izolație exterioară de 10cm din vată bazaltică și în interior mă gândeam la propunerea dvs. de a izola cu vată minerală și peste profil metalic cu rigips, oare se merită și această izolație pe interior sau aș putea să rămân doar la pasul de tencuială?

  Mai un sfat aș dori – care ar fi cel mai fiabil mod de izolare a unui tavan din grinzi de lemn?

  Vă mulțumesc anticipat!
  Sănătate!

  • De meritat, se merita, dar depinde si de bugetul pe care il aveti. Daca aveti deja tencuita casa pe interior nu cred ca se mai justifica inca o munca in plus. Dar daca nu o aveti tencuita, putei face izolarea interioara si panotarea cu placi de gipscarton pe profile metalice. In acest fel va fi si mai usor sa mascati instalatiile interioare in spatele placilor de gipscarton.

   • Buna ziua. Va trebui folosită folie bariera de vapori peste vata minerală? Menționez ca pe exterior va fi termoizolat cu vata bazaltică.

 54. Buna seara,
  Am si eu o intrebare, avem casa din caramida izolata cu polistiren de 5 cm, apoi decorativa, iar acum consideram ca ar mai fi loc de completarea termosistemului si m-am gandit sa pun vata bazaltica de 10 cm, pe care sa o aplic peste polistirenul de 5 cm. Oare este bine, fac vreo prostie asa? Mentionez faptul ca pe peretele din spatele casei, in dormitor, unde am zugravit in vara trecuta, am dat calciul jos, am pus plasa de fibra cu adeziv, apoi glet si vopsea lavabila, totul a fost bine pana acum vreo luna si ceva, cand au inceput sa apara mici pete, sa infloreasca un pic de mucegai, pe care il stergem mai mereu. Pe la spatele casei avem canalizarea care trece de la baie la sistemul de canalizare de la strada, canalizare ce este facuta din 1990 cu tuburi din beton, la un metru, cu diametrul de 20 cm. Cred ca la imbinarea acestor tuburi sunt ceva scurgeri de apa menajera, sau s-a imbibat acel material (beton) cu apa si aceasta umezeala se transmite la fundatia casei. Casa este construita din 1975, este izolata fundatia asa cum se facea atunci, cu smoala si carton, eu fiind mic la acel moment, nu am participat, dar stiu ca asa au facut meseriasii. Ramane intrebarea si cum au facut. Ideea este vreau sa inlocuiesc acea canalizare din tuburi cu o conducta de canalizare PVC pentru a nu mai avea eventuale pierderi de apa menajera. Trebuie sa eliminam pas cu pas toate variantele care pot duce la igrasia din dormitor. Revin cu intrebarea de la inceput, pot pune vata bazaltica peste polistiren??? Soclul casei cu ce sa il izolez???

  • In prima faza faceti un sondaj pe peretele pe care aveti igrasie. Decupati un patrat de 50x50cm de polistiren si vedeti cum se prezinta peretele in spatele polistirenului. Daca este negru si plin de igrasie atunci va trebuie sa decoperati intreg stratul de polistiren si sa curatati peretii.
   Daca peretele nu prezinta semne de mucegai si igrasie, atunci puteti placa cu vata bazaltica peste polistiren fara probleme. Important este sa folositi dibluri de prindere mai lungi.
   Soclul casei il puteti izola cu polistiren extrudat sau cu panouri decorative hidrofuge care nu absorb apa si nu se crapa.

 55. Bună seara! Am urmărit toate comentariile dumneavoastră și am văzut că sunt obiective, detaliate și pertinente! Felicitări!
  Am și eu, însă o nelămurire. Am o casă de cărămidă porotherm robust, izolată cu vată bazaltică frontrock maxplus de la Rockwool de 10 cm, dar la mansardă(fiind acoperișul în două ape) în părțile laterale Osb.Spuneti-mi, vă rog, cu ce aș putea izola acolo, pentru că meseriașii mi-au spus să iau polistiren expandat de 15 cm pentru a ajunge la nivel. Vă mulțumesc anticipat!

  • Puteti izola cu polistiren de 15cm sau cu vata bazaltica Rockwoll de 15cm (exista pe piata).
   Daca pe zona unde vin placile de OSB nu este spatiu de locuit, adica este pod, atunci cred ca puteti folosi polistirenul pentru a va reduce putin costurile.
   Decizia este a dvs. in functia de buget.
   P.S.: Va multumim pentru aprecieri!

 56. Buna ziua am o intrebare ca si toti ceilalti binenteles as dori sa stiu cam la ce pret m-ar ajunge izolarea casei din blocuri ceramice cu vata bazaltica ecologica de 20cm daca se poate pretul la gata materiale plus mana de lucru si daca se poate sa imi trimiteti raspunsul pe e-mail multumesc

 57. Buna ziua. O informatie va rog, pot lipi vata bazaltica cu spuma poliuretanica la spray, in loc de adeziv pe o casa veche,peretii sunt dati cu ceva stropi foarte mari de ciment sau praf de marmura. Si dupa stratul final de adeziv in loc de tencuiala decorativa pot folosi lavabil de exterior de ex. Oskar ceramic silicon? Multumesc

  • Se poate lipi fara probleme vata bazaltica cu adeziv poliuretanic. Doar sa verificati foarte bine stratul suport, sa nu aiba praf si sa nu se desprinda de pe perete. Spalati bine peretele cu presiune, lasati sa se usuce, dati o amorsa pe perete pentru siguranta, iar apoi puteti trece la lipire. Iar ca strat final, dupa 2 maini de masa de spaclu driscuite puteti da var lavabil fara nici o problema.

 58. Buna ziua,

  Apelez si eu la dumneavoastra pentru un sfat sau recomandare.

  Am un balcon in consola (format U), care momentan este inchis cu profile metalice si cornier, respectiv sticla armata maro in partea de jos si sticla normala sus.Intentionez sa montez tamplarie termopan si sa izolez tavanul, podeaua si zona de sticla armata.

  Problema mea este la izolarea portiunii de sticla armata, e foarte complicat sa o fac pe exterior si pe interior nu as vrea sa merg pe BCA si polistiren.M-am gandit sa fac o structura de lemn care sa dubleze structura metalica care sustine sticla armata (fixata spre interiorul balconului, de podea, si prinsa si de confectia metalica), iar golurile sa le izolez cu vata bazaltica,si in interior sa inchid cu lemn sau rigips rezistent la umezeala.

  Deci ordinea straturilor de material, de la exterior spre interior, este: sticla armata, vata bazaltica de 8 sau 10,  folie bariera de vapori, rigips, finisaj interior.

  Intrebarea mea este daca e ok ca vata bazaltica sa fie inchisa spre exterior cu sticla si daca nu pot sa apara acolo probleme de condens?Eventual cum pot sa realizez un minim necesar de ventilatie spre exterior? Ma gandeam sa las o distanta minima intra sticla si vata bazaltica si sa dau nista gauri in cornierul pe care se sprijina sticla jos, dar nu sunt sigur daca e o solutie buna si cum se poate realiza din pdv tehnic.

  Precizez ca  balconul nu este incalzit, intre balcon si camera este izolatie de polistiren de 10 si tamplarie termopan si nu intentionez sa la dau jos.Nu vreau sa maresc camera, vreau doar sa inchid ok balconul si sa ma asigur ca nu o sa am probleme cu umezeala si condensul la iarna.

  Multumesc anticipat pentru raspuns!

 59. E ok ordinea straturilor de material pe care doriti sa o folositi. Nu veti avea porbleme cu condensul. Dar din experienta mea de constructor va sugerez sa eliminati sticla si lasati doar cadrul metalic, iar apoi sa ziditi cu BCA de 10cm un parapet pana la 90 de cm inaltime, iar apoi inchidere cu profile PVC si geam termopan. Iar pe exterior izolatie de 10cm de polistiren, iar la interior plasa de armare, tinci si glet. Am facut si cum spuneti dvs. dar e mult mai ok varianta a 2-a. Se comporta mai bine in timp. Succes!

  • Multumesc mult pentru raspuns!

   Asa vroiam sa fac, cum spuneti dumneavoastra, problema este ca e bloc reabilitat si la momentul in care s-a facut anveloparea, balcoanele au ramas cu sticla aceea veche (nu am idee de ce).Toate blocurile din jur sunt facute ok, inclusiv cu balconul izolat la exterior cu polistiren si decorativa, noi am ramas cu ele “clasic”, si nu stiu daca nu o sa am probleme legate de modificarea fatadei.

   Sticla armata oricum e ea in sine o problema, daca se sparge e aproape imposibil de gasit, o sa mai incerc sa mai caut solutii pentru inlocuirea ei.

 60. Buna ziua,

  Am regandit putin proiectul, ma gandesc sa pun vata bazaltica hidrofobizata si sa fac structura interioara pe profile CD & UD de 50 (e mai usor de lucrat cu ele).Este necesar / recomandat ca la exterior, intre vata si sticla, sa pun si o folie anticondens?

  Deci sa avem asa (de la interior la exterior):
  – rigips verde
  – primul strat de vata bazaltica de 5 cm in profilele de 50
  – stratul doi de vata bazaltica de 5 cm.In acest strat tb sa fac niste decupaje pentru zonele de cornier, si e mai simplu sa lucrez cu vata de 5.De asmemenea, o sa pun cele 2 randuri astfel incat imbinarile pe verticala sa fie decalate
  – folie anticondens ?
  – sticla armata

  Mai trebuie sa ma gandesc cu ce unesc in partea de sus cele 2 structuri, am nevoie de un fel de blat care sa fie prins atat pe banda de cornier care are 4 cm latime si pe profilul UD de 5 cm, iar pe acest blat se ridica tamplaria PVC.Blatul este e ok daca il fac din material lemnos, tratat cu ceva sa reziste la umezeala?

  Multumesc.

 61. Rectific, am omis bariera de vapori:
  – rigips verde
  – folie bariera vapori
  – vata bazaltica in 2 straturi de 5 cm
  – folie anticondens
  – sticla armata

 62. Pt o fațadă placata cu vată bazaltica și două mâini de adeziv se poate aplica doar tinci sau trebuie decorativă, sau mai există o variantă mai ieftină nu aș vrea să dau decorativă

 63. Pentru o cabana de lemn – de fapt construita din panouri de lemn tip sandwich, care la mijloc au o izolatie – cum se poate realiza izolatia pe exterior cu vata minerala?
  Exista si o solutie fara tencuirea pe exterior, dupa aplicarea stratului izolator de vata?
  Multumesc.

  • Se poate termoizola pe exterior prin intermediul unui caroiaj din rigle de lemn, apoi se aplica folie bariera de vapori si ca finisaj lambriu sau panouri decorative prinse mecanic in holzsuruburi.

 64. Buna ziua,
  Sunt în mare dilema referitor la izolată exterioara a casei mele. Locuiesc în Sinaia și umiditatea e la ea acasă, casa este din cărămidă cu camere de aer ( construita în anii ’70’ ) cu hidroizolație de smoala. Nu aș vrea polistiren dar am tot auzit de umezeala care intra în vata și Creează un fel de mușchi pe fațada casei, ce părere aveți ? aș dori vata bazaltică sincer dar ….

 65. Bună ziua,

  Casa este izolată cu polistiren de o grosime redusă ( izolatia s-a facut acum 8 ani) si doresc s-o îmbunătățesc prin aplicarea suplimentara de vata minerală (10 cm). 2 meseriasi mi-au dat solutii total diferite.
  – Imi puteti confirma va rog ca solutia crește izolarea termica a constructiei si ca se poate realiza?
  – Dacă raspunsul dvs. este afirmativ imi puteti spune care sunt etapele de urmat?
  – Este posibil montez si rolete exterioare pe izolatia suplimentată cu vata minerala?
  Vă multumesc !

 66. Bună ziua!
  Construiesc o casă pe parter din BCA Ytong A+ de 30 cm termoizolată cu vată bazaltică de 10 cm, este ok dacă plachez tavanul la interior cu vată minerală de 10 cm și apoi rigips ca să nu mai plachez toată placa de beton ?
  Mulțumesc frumos și felicitări pentru ceea ce faceți!

 67. Buna ziua,

  Detin un imobil S+P, construit din boltari de ciment cu goluri, in cazul parterului. Recent a fost consolidat, iar stalpii ce au rezultat, au cu +5cm in exteriorul peretelui.
  Intentionez ca pentru izolatia exterioara, se va folosi polistiren expandat EPS80 de 15 cm, pe care l-am si achizitionat recent. As avea urmatoarele intrebari:
  1. pentru a rezulta un perete drept, am luat in calcul polistiren de 10cm pentru stalpi si de 15 cm pentru zidarie. este in regula din punct de vedere termic?
  2. pe motiv estetic, soclul casei as vrea sa il izolez tot cu polistiren expandat de 10cm ca si pe stalpi, astfel incat sa nu mai fie scos in relief si ulterior sa il plachez cu piatra naturala, respectiv pavele in cazul trotuarului. este in regula, sau trebuie folosit neaparat polistiren extrudat pentru soclu?
  3. unele geamuri din living de dimensiune mare, vor fi incadrate, de exemplu, direct intre doi stalpi proaspat consolidati. Din cate inteleg, acolo poate aparea punte termica. Este necesar sa folosesc polistiren extrudat la imbinarea profilulul PVC cu stalpii?
  4. supraetajarea va fi facuta din structura metalica, inchisa cu OSB si polistiren de 15 pe exterior. In interiorul peretelui ce ar fi cel mai indicat sa folosesc ca izolatie (de luat in calcul si factorul financiar)? Aceeasi intrebare si pentru izolatia acoperisului.

  Multumesc!

 68. Bună seara!!
  aș dori și eu o informație dacă mă puteți ajuta vă rog
  Vreau să izolez casa cu vată bazaltică dar constructorul spune că la vată bazaltică nu trebuie neapărat dibluri
  menționez că casa este tencuită există vreo problemă dacă nu se pune dibluri?? adică chiar este necesar de a pune diblurile sau nu!!
  vă rog frumos dacă puteți să mi dați un răspuns! un sfat!
  Mulțumesc frumos!

 69. Buna , puteti sa ma indrumati va rog la situatia in care o casa noua de caramida porotherm izolata cu vata bazaltica de 10cm, necesita pe interior izolatie sau care sunt pasii pt un interior uscat .
  Multumesc.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.