Cum izolez un balcon cu pereti din tabla situat la etajul 4?
Intrebare de la: Nicu pe adresa redactiei
„Locuiesc la bloc la etajul 4 și am un balcon construit personal. Podeaua este din tabla si peretii frontali exteriori sunt tot din tabla. Peretii au o izolatie din vata minerala si apoi sunt tencuiti. Iarna imi ingheata peretii si podeaua. Cu ce pot sa izolez sa nu mai am problema cu condensul.”
Raspunsul redactiei:
» Problema este ca metalul are cea mai mica rezistenta termica si se raceste cel mai repede. Din relatarea dvs. reiese ca aveti izolat la interior parapetul cu vata.
» Normal solutia cea mai buna este demolarea parapetilor din sticla si zidirea cu bca, dar daca aveti deja termopanele puse (pentru a nu le mai demonta, chiar daca nu ar fi asa de greu) va oferim urmatoarea solutie:
1. Montarea unor rigle de lemn sau profile metalice pe tavan, cu distanta de 60 de cm intre ele (interax), intre care sa puneti vata minerala de 10cm, apoi folie bariera de vapori, dupa care treceti la montarea gips cartonului antiumezeala (cel de culoare verde).
2. IZOLAREA EXTERIOARA:
Fiind tabla nu merge lipit polistirenul, asa ca avem urmatoarele solutii:
a) Prindem OSB de tabla pe exterior in suruburi, peste care lipim polistirenul cu adeziv special de lipire polistiren pe OSB, apoi plasa, masa de spaclu si tencuiala decorativa. Daca va pricepeti si puteti taia OSB-ul la dimensiunile dorite, lipiti polistirenul inainte cu adeziv tip spuma si apoi le montati pe exterior direct in suruburi. Alegeti metoda care va convine;
b) Prindeti pe exterior profile metalice UW100 intre care asezati vata bazaltica tip saltea cu folia aluminiu asezata spre interior, peste care se pune plasa de armare, masa de spaclu si apoi tencuiala;
c) Montare panou tip sandwich cu spuma poliuretanica la mijloc iar la exterior finisaj tip lambriu rezistent la intemperii. Panourile le montati cu prindere in suruburi la interior.
4. Pentru podea va recomandam polistirenului extrudat de 2-3cm, peste care sapa autonivelanta si gresie sau parchet. Va functiona ca o dala flotanta.
5. Daca aveti centrala termica de apartament va recomandam montarea unui mic calorifer pe balcon care sa mentina o temperatura constanta de minim 15 grade.
6. Ati specificat problema condensului. De obicei acesta apare in urma aparitiei vaporilor de aer. Banuiesc ca uscati rufe in balcon, de aici aparand vaporii care condenseaza cu sticla si aerul rece.
Daca mai aveti si alte nelamuriri nu ezitati sa ne intrebati!
Buna ziua!Am si eu o problema si nu prea gasesc rezolvare cu toate ca am tot intrebat nenumarati „meseriasi”.Stau la etj 4/4 si am inchis de curand balconul cu termopan partea de sus si jos am zidul de la balcon.In ambele laterale am pus in loc de geam panele.Acoperisul l-am pus tip sandwich.Tin sa mentionez ca jum din balcon la acoperis aveam placa din beton.Cei ce mi-au montat termopanul,implicit sandwich-ul au urcat peste placa cu el ca sa fie cat mai aplecat in fata.Chestia e ca nu stiu cum sa izolez si cu ce pe deasupra la imbinarea dintre sandwich si placa.Mi-a zis sa pun ciment de ploaie si sa ma duc cu intinderea lui pana pe marginea blocului,dar din cate stiam eu un ciment nu se pune simplu asa fr un amestec de nisip cv.Daca m-ati putea ajuta cu o sugestie cv…Multumesc din suflet anticipat!
Buna ziua!
Am si eu o problema cu tavanul unui balcon. Mai exact, locuiesc la etajul 3 din 4 al unui bloc construit din placi de beton. In fiecare an repar tavanul din balcon din cauza ca ori curge, ori se face condens excesiv. Balconul meu este inchis cu PVC si geam termopan de sus pana jos. Cel al vecinei de sus este din cornier.
Am incercat sa repar si deasupra ca sa elimin infiltratiile care ar fi provenit de sus. Saptamana trecuta cand au fost temperature negative afara, am tinut inchise geamurile balconului si intr-o seara am gasit iar tavanul ud, intr-un colt chiar atarnand stropi de apa formati din condens.
Cum as putea izola tavanul balconului ca sa nu mai am problem? Daca tin un geam deschis in permanenta nu mai am problema asta.
Multumesc!