Intrebare de la: Violeta pe adresa redactiei:
” Salut! Va rog un sfat, vrem sa izolam casa pe care am construit-o cu BCA Ytong și ne gândim la următoarele variante:
- polistiren 10 eps 80;
- polistiren 15 eps 80;
- polistiren grafitat 10 eps 90.
Care credeti ca ar fi varianta mai buna și de ce?
Mulțumesc!“
Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!
Polistiren expandat de 15 cm, eps 80! Eu am de 10 cm și sunt mulțumit! Cu 15 cm e Super! !!Există soluții mult mai bune dar și mult mai scumpe! !!!Raport calitate preț de 15 cm! Atenție! În pod tre să aveti cel puțin 15 cm grosime vată! !!!
Luati în calcul ca : 35% din caldura pleacă prin pereți , 40% prin plaseu/tavan și 25% geamuri /pardoseala / etc .
Varianta optima cu amortizare în maxim 5 ani a diferențelor de costuri :
10cm vata bazaltica corect aplicata + în pod /planseu 20cm celuloza sau fibra de lemn .
Si ffff important: un material care inițial are un preț scăzut poate sa va coste scump în viitor vs o varianta corecta aplicata din start .Seara linistita
Ideal ar fi ca stratul termoizolatiei termice și al zidăriei sa atingă valoare R de 6,5. Un poliestiren eps simplu de 10 cm grosime are o val R de aprox 2,65-2,85. Unul grafitat tot de 10 cm are o val R de 3,13. Un zid de BCA de 30 cm are o val R de aprox între 2,86 și 3,33 depinde de care e : basic sau A+, pt variana forte R= u 2,44 . Construcțiile din BCA cam au grinzi și stâlpi nefiind construcții portante. În zonele cu betoane 10 cm sau chiar 15 cm de termoizolație sunt insuficiente, indiferent ce puneți : poliestiren sau vata bazaltica, poate dacă ați pune aerogel dar la cât costa acesta nu are sens sa facem calcule . În cazul zidăriei din BCA se recomanda cu precauții și poliestirenul. Eu personal as pune 20 de cm de poliestiren grafitat dacă zidăria ar fi pana în 30 de cm grosime. Dacă se merge pe grosimi ale zidăriei din BCA mai mari : vei de la Ytong au pana la 50 de cm atunci merge și cu grosimi mai mici, chiar și de 10 cm de termoizolație, dar e puțin probabil dacă ști spus ca e și vb de buget . Faptul ca e eps 80 sau 90 sau 100 nu aduce un aport termoizolant semnificativ dar un eps mai mare de ex 100 se lucrează mai ușor cu el, rezista mai bine la “frecuș ul” acestuia în șantier, se rupe mai greu, rezista mai bine la acțiuni specifice gen : urcat pe el, infipt cuie sau alte chestii ascuțite prin el șamd. Ca buget cam pana în 50 de ron/ mp găsit poliestiren grafitat eps 80. Variante mai bune găsiți pe la 60 și ceva de ron/mp ( Swisspor lambda roof cu o val lambda de 0,029) sau 70 și ceva/mp ( cel ade la Baumit : open therm reflect care e permeabil la vapori similar vatei bazaltice, conform fisei tehnice a produsului).
Vata bazltica este sfântă, mai,bună decât polisirenul!
Depinde de zona , ceea ce vad ca nimeni nu ia in calcul! Miercurea Ciuc va trebuie bazaltica de 10-15, Bucuresti e ok si polestiren de 10! (e doar ca exemplu). si daca casa e din bca e suficient polestiren de 10. bca are rol de izolant. foarte important sa dati o mana de tencuiala inainte de pune orice fel de izolatie(dorel nu va recomnda asa ceva), altfel pierde jumatate din sarcini.
Pret-Calitate, eu as merge pe EPS 70 – 20 cm grosime. E cam 35 lei mp. Daca sare de buget, mergi pe 15 cm. Grosimea conteaza mai mult ca EPS( densitatea expandatului, cat de usor se preseaza, nu e mare diferenta dintre 70 si 100, mergi la depozit si urca-te pe ele, ambele rezista; plus ca peste zapada se da plasa cu adeziv + vopsea minerala, asa ca nu ai nici un stres gen ca e prea proasta la compresiune.)
Un sfat. Mai asteptati cu termosistemul ca oricum vine frigul si nu prea mai e ok (max 2 saptamani) sa lucrati la el. Pana la primavara mai strangeti niste bani si faceti un termosistem corect.
Avand in vedere ca ati mers pe BCA sfatul meu ar fi vata de 15. Inainte insa tencuit peretele.
Am înțeles.Dar pe o casă de lemn cum ar fi. corect? Dacă se inchide total lemnul neavind aer nu se carbonizeaza in timp?
Depinde de grosimea zidului! La BCA ytong de 40 producătorul spune că nu e nevoie de izolare!
Izolarea prea grosă nu există , în schimb există case prost izolate . Sfatul meu investiți maxim în izolare nu veți regreta . Eu acum construiesc și am optat pentru cărămidă Poroterm STH 30 și doar 30 de cm de vată bazaltică pusă în două straturi de 15 , ….să vină iarna grea pentru mine nu va fi problemă la cheltuieli. ( Bineînțăles tîmplărie pentru case pasive)
Tencuiala si vata bazaltica de 15-20 cm
…se poate și o părere documentată și argumentată de către un specialist în construcții/termoizolații?