Intrebare de la: Gica H. pe adresa redactiei:

” Buna ziua. Peste o saptamana trebuie sa vina un meserias sa-mi faca instalatia electrica. La ce distanta se monteaza prizele, intrerupatoarele de la usa respectiv de la pardoseala? Ca ma tot contrazic cu sotia si nu stim la cat sa le punem ca sa fie bine. Va multumesc.

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

16 Comments

  1. La cât vrea mușchii tăi 🙂 Stiu ca sunt norme si reguli de montaj dar uneori ar trebui montate prizele si intrerupatoarele si dupa gustul si nevoile tale. Poate la unul ii place sa intinda mana mai sus sa aprinda becul, la altul mai jos, altii sa le puna mai jos sa ajunga si copiii, etc. Sunt situatii multiple

  2. In Anglia se respecta normativul , intre 45 partea de jos prizele, 120 partea de sus intrerupatoare. Cu exceptii in functie de diferite cerinte.

  3. 15 de tocul ușii și prize și intrerupatoare.30 cm de pardosea prizele 100+110 cm de pardosea întrerupătoarele.Asa am lucrat in Germania.

  4. Nu e mai usor sa respectati proiectul? Orice constructie noua are si proiect de executie instalatii electrice, acolo sunt mentionate toate datele personalizate in functie de cerintele clientului si solutiile proiectantului.

  5. Sunt de parere ca gabaritul prizelor e estetic jos, la 25cm de pardosea, intrerupatorul la 120-140 cm. Nu ma intereseaza normativul, atata timp cat sunt rational.

  6. Cum vreti voi. Oricum nimeni nu mai respecta normativul… Ma refer la executanți. Trasee prin pereți fără sa respecte nimic ci doar o execuție rapida a traseului și cit mai puțin efort.

  7. Tot ce conteaza in viata este ergonomia. Cand faci ceva pentru tine, faci sa fie ergonomic, sa iti fie la indemana. Poti sa le pui exact acolo unde ai nevoie de ele. Normativele au aparut ca ordin unic pentru constructiile facute de stat. Atat.

  8. Poti pune intrerupatorul si la 50 60 cm de la pardoseala ,,prozele la 30 cm de la pardoseala, intrerupatorul 15 cm de la tocul ușii priza 30 cm de la tocul usii sau 25 30 de la colțul peretilor

  9. De la pardoseala 30 cm priza si 90/110 intrerupatorul si am intalnit cazuri cand cerea si 15 cm de la tocul ușii dar si 30 cm. Acum depinde si de cum vreti voi. Important e sa fie ok si pentru voi.

  10. Pe timpul lui Ceaușescu se montau întrerupătoarele la 150 cm de la sol iar prizele la 40 de cm . Mi se pare că este cea mai corecta distanta. Eu nu pot concepe un întrerupător montat la 50 cm de sol cum am văzut într-un comentariu mai sus.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*