Linie de Vagris – Furtun de nivel

furtun de nivel linie de vagris

Folosirea furtunului de nivel

» In urmatorul articol vom incerca sa va prezentam cum se foloseste un furtun de nivel pentru a trasa nivelul unei incaperi si mai exact cum se stabileste o linie de vagris.

» Trasarea cotei de nivel a oricarui element de constructie se executa in raport cu cota 0.00 sau o alta cota conventionala. Acest reper trebuie sa fie trasat intr-un loc accesibil, constituind punctul de verificare in ceea ce priveste cota de nivel a constructiei in raport cu cota de nivel a reperilor de referinta exteriori.

furtun de nivel

Ce este o linie de vagris?

Banner Ford husa cheie auto webp

» In interiorul cladirii se traseaza pe pereti o linie orizontala la nivelul de +1,00m deasupra pardoselii finite. Aceasta linie se numeste nivel orizontal sau linia de vagris. Fata de aceasta linie se fixeaza celelalte cote necesare la executarea lucrarilor interioare.

» Linia de vagris se traseaza cu ajutorul dreptarului si cu nivela sau cu ajutorul unui furtun de nivel.

» In timpul trasarii liniei de vagris, furtunul de nivel nu trebuie sa prezinte indoituri. Fiecare capat de furtun va trebui tinut de catre un muncitor. Unul din ei tine tubul de sticla langa reperul dat, in timp ce celalalt muncitor se va deplasa la punctul unde urmeaza a fi trasat nivelul. In timpul deplasarii cu furtunul in mana, gurile tuburilor se vor tine astupate cu degetul pentru a impiedica evacuarea lichidului din furtun.

» O data ajuns la locul de trasare, muncitorul va ridica sau cobori tubul furtunului pana ce va semnala ca nivelul apei coincide cu reperul fixat de celalalt muncitor de la reperul fix.

trasare linie de vagris cu furtun de nivel

» In acest moment, datorita principiului vaselor comunicante, apa se afla in ambele tuburi la acelasi nivel, mai exact nivelul reperului fixat initial.

» Pe perete se va trasa un semn in dreptul nivelului apei din tub, semn care constituie nivelul cerut. Intre aceste semne se traseaza cu ajutorul dreptarului, linia care constituie linia de vagris.

» Cand nivelul orizontal este bine trasat, linia de nivel orizontal care se traseaza de-a lungul peretilor se inchide exact in punctul de la care s-a inceput trasarea.

trasare nivel fundatie

» Cu acelasi furtun de nivel se pot trasa si nivelurile pentru cotele fundatiilor sau a altor elemente constructive.

Oferte Furtun de Nivel!

Avantaje furtun de nivel

» Utilizatorii si meseriasii au constatat o serie de avantaje in folosirea furtunului de nivel:

 • pret scazut de achizitie;
 • usurinta in utilizare;
 • nu necesita energie electrica in utilizare;
 • datorita flexibilitatii furtunului se poate folosi si in locuri mai greu accesibile, unde nu exista vizibilitate directa a obiectelor;
 • alinierea nivelurilor de obiecte situate la o distanta mare intre ele;
 • furtunul de nivel nu este un dispozitiv greu de intretinut sau depozitat.

® Poti citi si: Instrumente de trasare si masurare

Dezavantaje furtun de nivel

 • nevoia a 2 muncitori in procesul de trasare a nivelului;
 • dificultatea de a umple un furtun lung cu apa;
 • se va lucra doar la temperaturi de peste 0ºC, altfel apa va ingheta;
 • schimbarea periodica a lichidului din furtun;
 • masurare doar in plan orizontal.

nivela laser

Concluzie articol linie de vagris

» Bineinteles ca exista si solutii mai moderne de trasare a nivelurilor, cum ar fi nivelele laser, doar ca acestea sunt mult mai costisitoare fata de clasicul furtun de nivel. Puteti vedea preturile acestor dispozitive dand click pe butonul de mai jos.

Oferte Nivele Laser!

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

1 Comment

 1. Multumesc frumos . mi-am intarit invataturile de la parinti. Ne-am certat cu orasul si ne-am mutat la casa cu curte , suntem singuri si am ajuns sa ne pregatim sa turnam placa de egalizare . vrem sa cunoastem , sa stim cum asezam izolatia cu crampoane pe fundatie prin stalpi . Anticipat Multumim frumos!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!