Intrebare de la: Mioara pe adresa redactiei:

”  Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu mai multe informatii despre cum se face mai exact lutul din pamant galben si balega de cal.

 

Raspuns:

Pentru a face lut din pământ galben și bălegar de cal, vei avea nevoie de un proces simplu care implică amestecarea materialelor în proporții adecvate pentru a obține o consistență potrivită pentru lucrul manual sau pentru proiecte de construcții. Iată o rețetă de bază care poate fi ajustată în funcție de nevoile specifice ale proiectului tău:

Ingrediente:

 • Pământ galben (argilă): proporția depinde de tipul proiectului, dar un punct de plecare bun este să folosești majoritatea amestecului ca pământ/argilă.
 • Bălegar de cal: bălegarul adaugă fibre naturale care ajută la legarea lutului și îi mărește rezistența. Cantitatea poate varia, dar un ghid general este de aproximativ 1 parte bălegar la 3-4 părți pământ.

Echipamente necesare:

 • Găleată sau un recipient mare pentru amestecare
 • Apă
 • Opțional: un sită pentru a îndepărta pietrele sau alte impurități din pământ

Instrucțiuni:

 1. Curățarea pământului: Începe prin a curăța pământul de pietre, rădăcini și alte impurități. Dacă dorești, poți să treci pământul printr-o sită pentru a asigura o textură fină a lutului.
 2. Amestecarea cu bălegarul de cal: Adaugă bălegarul de cal la pământul curățat. Raportul poate varia în funcție de proiectul tău specific, dar un bun punct de plecare este de aproximativ 1 parte bălegar la 3-4 părți pământ.
 3. Adăugarea apei: Începe să adaugi apă treptat și amestecă până când obții o consistență uniformă și manevrabilă. Consistența finală ar trebui să fie similară cu cea a aluatului de pâine; nu prea umedă, dar suficient de maleabilă pentru a forma forme.
 4. Ajustări: Dacă amestecul este prea uscat, adaugă mai multă apă. Dacă este prea umed, adaugă mai mult pământ sau bălegar de cal. Amestecul ideal nu ar trebui să se lipească de mâini, dar să fie suficient de umed pentru a fi modelat.
 5. Lăsarea la uscat: Odată ce ai format obiectele sau structura dorită din lut, lasă-le să se usuce natural. Timpul de uscare poate varia în funcție de grosimea și dimensiunea obiectelor, dar de obicei durează câteva zile până la o săptămână.
 6. Arderea (Opțional): Pentru proiecte de ceramică sau cărămizi, lutul uscat poate fi ars într-un cuptor special pentru a-l întări și a-l face mai rezistent la apă.

Notă:

Acest proces poate varia în funcție de tipurile specifice de pământ și bălegar de cal pe care le folosești, precum și de condițiile climatice și de umiditate din zona ta. Experimentează cu diferite proporții și tehnici pentru a găsi cea mai bună rețetă pentru nevoile tale.

 

Citeste mai jos raspunsurile cititorilor!

 
forum constructii case
Adauga o intrebare!
 
Vezi si alte intrebari de la cititori!
 

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.