Valori fotometrice de baza si unitatile lor
» Fotometria este o sectiune din domeniul opticii care se ocupa cu masurarea intensitatii luminii si a surselor sale.
» Cele mai multe informatii pe care o persoana le primeste din exterior le capteaza prin vizualizare. De aceea studierii problemelor de fotometrie ar trebui acordate o atentie deosebita. Un rol semnificativ in materie de productivitate si siguranta la locul de munca, precum si siguranta activitatilor casnice, este jucat de problemele de iluminare a spatiilor rezidentiale si industriale.
» Fondatorul fotometriei experimentale este considerat P. Bouguer, care in 1729 a propus o metoda vizuala pentru compararea cantitativa a surselor de lumina: stabilirea egalitatii de iluminare a suprafetelor vecine prin schimbarea distantelor catre surse. Metode de fotometrie vizuala sunt utilizate astazi, folosind conceptul de luminozitate echivalenta. Aceste metode sunt comune mai ales in domeniul luminozitatii scazute.
» Pentru o evaluare cantitativa a surselor de lumina si a radiatiei luminoase, se folosesc valorile fotometrice si unitatile lor de masura.
» In fotometrie se utilizeaza urmatoarele valori:
- valori legate de energie: care caracterizeaza parametrii energetici ai radiatiei optice, indiferent de efectul asupra receptorilor de radiatie;
- valori legate de lumina: care caracterizeaza efectele fiziologice ale luminii si sunt evaluate prin efectele lor asupra ochiului (pe baza asa-numitei sensibilitati medii a ochiului) sau a altor receptori de radiatie.
Valori fotometrice de baza
Puterea de radiatie sau fluxul de radiatie este cantitatea de energie emisa de un corp luminos pe unitatea de timp.
Ne = W/t
Fluxul luminos (Φ) este cantitatea de energie luminoasa masurata prin senzatia vizuala a ochiului, care este transferata prin orice zona S pe unitatea de timp. Deoarece sistemul vizual este mult mai sensibil in spectrul galben-verde decat in partea rosie, aceeasi putere absoluta a radiatiei ar provoca o senzatie mult mai puternica in spectrul galben-verde fata de cel rosu.
Puterea luminii sursa este cantitatea masurata prin raportul fluxului luminos la magnitudinea unghiului solid in care acest flux se propaga.
I = Φ/ω
Intensitatea luminoasa – Candela (cd) este considerata ca fiind unitatea de intensitate luminoasa, iar unitatea de flux luminos este lumenul (lm). In general, sursele de lumina nu emit lumina omogena in toate directiile, astfel intensitatea luminoasa descrie fluxul luminos emis intr-un anumit unghi intr-un spatiu tridimensional.
1 lm – fluxul luminos emis de o sursa punct intr-un unghi solid de 1 sr (steradian = 4π) cu o intensitate a luminii de 1 cd.
Iluminarea este valoarea masurata prin raportul fluxului luminos care se afla pe o suprafata S.
E = Φ/S
Unitatea de iluminare se calculeaza in lux (lx).
1 lx – iluminarea unei suprafetei de 1 m2 la un flux de lumina, incidentul de radiație pe acesta fiind egal cu 1 lm:
lx = lm / m2
Luminozitatea sursei sau Luminanta este raportul dintre intensitatea luminii si suprafata vizibila, si de masoara in candela pe metru patrat (cd/m2).
O sursa de lumina punctuala este o sursa a carei dimensiuni sunt mici in comparatie cu distanta pana la punctul de observare si care transmite un flux luminos in toate directiile.
Energia integrata este energia transferata intr-un flux de radiatii dat la toate lungimile de unda.
Expunerea luminoasa descrie intensitatea luminoasa acumulata, aplicata unei anumite zone intr-o anumita perioada de timp. Cu alte cuvinte expunerea luminoasa este iluminarea pe unitate de timp calculandu-se in (lx · s).
Temperatura de culoare este o scala care masoara cat de „calda” (galbena) sau „rece” (albastra) este lumina dintr-o anumita sursa. Se masoara in Kelvin si cu cat valoarea acesteia este mai mica, lumina este mai calda, iar daca valoarea creste atunci si lumina devine mai rece proportional cu cresterea valorii.
Alegerea unei temperaturi de culoare este foarte subiectiva si fiecare are propria sa preferinta atunci cand creeaza o ambianta.
» Pentru utilizarea economica a energiei electrice, este necesar sa se aleaga moduri rationale de iluminare, sa se introduca noi surse de lumina eficiente si sa se imbunatateasca proiectarea dispozitivelor de iluminat.
» In acelasi timp, este necesara organizarea corespunzatoare a functionarii instalatiilor de iluminat si cresterea responsabilitatii lucratorilor pentru utilizarea economica a energiei electrice.
Sursa foto: Pinterest
Comentarii recente