Materialul saditor pomicol

» Pentru plantarea gradinilor de langa casa, materialul saditor pomicol se compune din soiuri raionate pe care le procuram din pepinierele autorizate, infiintate in acest scop. De calitatea materialului saditor depinde in mare masura prinderea, cresterea si dezvoltarea pomilor si arbustilor, precum si productia de fructe.

» De aceea la infiintarea gradinilor de langa casa se vor folosi numai pomi si arbusti vigurosi, cu ramuri puternice, bine repartizate in coroana, cu scoarta neteda, sanatoasa, cu muguri bine dezvoltati, fara rani si cu radacini lungi de 30-35 cm. Capsunii trebuie sa aiba frunzele sanatoase si sa fie bine inradacinati.

» Procurarea materialului saditor se poate face direct de la pepiniera sau din magazinele distribuitoare de puiet cu certificat de producator si calitate.

» Materialul saditor trebuie sa fie transportat din pepiniera pana la locul de plantare cat mai repede ca sa nu sufere de uscaciune si inghet. In acest scop pomii se transporta in camioane sau remorci, cu radacinile acoperite cu paie umede sau prelate. De obicei, pepinierele vand materialul  saditor toamna. De aceea, indiferent cand vom planta pomii, toamna ori primavara, ei trebuie procurati din toamna si pastrati stratificati in santuri special pregatite.

 – Cum se stratifica pomii pentru depozitare –

» Pentru stratificarea lor pe timpul iernii se alege un loc adapostit, ferit de inundatii si lipsit de soareci. Pomii se stratifica in santuri adanci de 50-60cm si late de 0,5-1m in care se aseaza pomii cu radacinile fasonate ca pentru plantare intr-un singur rand pe fiecare sant. Pe masura ce se aseaza pomii, radacinile lor si o parte din tulpina se acopera cu pamant marunt si reavan. Pamantul se indeasa bine printre, radacini si se calca astfel ca sa nu ramana goluri de aer. In vederea luptei impotriva soarecilor se aseaza ramuri de brad, iar in timpul iernii se batatoreste zapada dupa fiecare ninsoare. Terenul pentru stratificare trebuie sa fie imprejmuit pentru a fi ferit de iepuri. De asemenea se va avea in vedere sa nu se amestece soiurile.

» Dupa plantare urmeaza tunderea pomilor fructiferi.

 

Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie

1 Comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.