Ce este menta?
Cuprins:
» Salut. Sunt Irina si astazi vom discuta de una din cele mai cunoscute plante medicinale si anume Menta, sau Izma cum ii mai spun unii. Vom vedea proprietatile acestei plante si ce beneficii are consumul de ceai de menta asupra organismului nostru.
» Menta face parte din cultura plantelor perene, fiind o planta cu multe ramificatii ce poate atinge inaltimi de aproape 80-100 de cm. Aceasta planta este foarte usor de recunoscut si identificat datorita frunzelor sale, care datorita uleiului volatil pe care il contin, atunci cand sunt frecate intre degete sau palme elimina un puternic miros de mentol.
» Menta nu este o planta cu remedii foarte puternice, insa este una din cele mai utilizate in fitoterapie la nivel mondial. Conform inscrisurilor istorice menta a fost folosita inca de pe vremea romanilor si era folosita pentru diverse boli usoare, sezoniere.
Ce putem trata cu ajutorul mentei?
» Menta si derivatii sai pot fi folositi pentru tratarea mai mult afectiuni atat interne cat si externe. Haideti sa vedem ce putem trata sau ameliora cu ajutorul acestei plante medicinale aromate.
Menta in afectiuni interne
- in cazul bronsitei sau a astmului se recomanda a se bea infuzie calda de menta, acesta avand efect bronhodilatator;
- pentru dureri de stomac se recomanda infuzia combinata de menta;
- in cazul respiratiei urat mirositoare (halena), se recomanda realizarea unui amestec de praf de menta si pelin care se ia de 3 ori pe zi sub limba pe stomacul gol;
- pentru diaree se recomanda infuzia combinata de menta;
- pentru colici sau colon spastic se recomanda infuzia fierbinte;
- infuzia combinata de menta mai este recomandata in caz de: gripa, dureri de cap, angoasa, nervozitate sau oboseala.
Menta in afectiuni externe
- in caz de herpes se pot folosi cataplasme cu menta, rostopasca si echinaceea;
- cataplasma rece cu menta este foarte utila in cazul iritatiilor cutanate sau a pruritului. Se aseaza pe locul afectat.
- in caz de urticarie se folosesc cataplasme din menta si musetel;
- pentru tenul gras se pot folosi cataplasme din frunze de menta.
Moduri de preparare si folosire a mentei
Praf de menta
» Folosind o rasnita electrica pentru cafea, se iau si se macina plantele de menta uscate iar apoi se cern printr-o sita pentru a ramane doar particulele fine. Praful de menta nu este recomandat a se tine depozitat pentru o perioada indelungata, de aceea este indicat sa vi-l preparati fix inainte de a incepe un tratament sau o cura pe baza de menta, facandu-va suficienta cantitate incat sa va ajunga pentru circa 2 saptamani.
Infuzie combinata
» Pentru obtinerea a 3 cani de infuzie combinata (necesarul unei cure zilnice), seara se vor pune 6 lingurite de praf din frunze de menta intr-un ibric cu o cana cu apa (250ml). Lasati compozitia pana dimineata ca sa aiba timp sa se decanteze. Turnati usor lichidul decantat in alta cana, iar praful ramas se va opari cu 2 cani de apa fierbinte (500ml). Dupa racire, se combina cele doua licori si se consuma 3 cani in decursul unei zile. Seara repetati procedeul pentru urmatoarea zi.
Infuzie fierbinte
» Acest tip de infuzie este mult mai usor de realizat fiind necesara o lingurita de praf de menta la o cana de apa fierbinte. Se lasa la infuzat circa 10 minute si apoi se consuma cald de 3 ori pe zi. Pentru un gust si un efect mai eficient se poate combina cu miere de albine.
Cataplasma din menta
» Se amesteca praf din planta de menta cu putina apa calduta pana ce amestecul se transforma intr-o crema/pasta. Apoi se ia aceasta pasta si se aseaza pe o bucata de tifon aplicandu-se pe locurile ce trebuie tratate.
Ceai de menta proprietati
» Ceai de menta – o bautura cu istorie lunga, care hraneste, improspateaza, vindeca si are o aroma placuta. Gustul si mirosul plantei este determinat de mentol si de numeroase uleiuri esentiale. Proprietatile unice ale ceaiului de menta au fost remarcate de vindecatorii respectati din antichitate, care au folosit menta pentru tratarea numeroaselor boli.
» Menta fara alcaloizi este un inlocuitor popular pentru ceaiul si cafeaua clasica, din intreaga lume. Efectul racoritor al ceaiului de menta este relevant, in special, in zilele calduroase de vara. Desigur, bautura racoritoare este apreciata nu doar pentru gustul sau excelent, ci si pentru efectul sau vindecator uimitor.
» Ceaiul de menta este util pentru femei: contribuie la producerea de estrogen, infuzia stabilizeaza fonul hormonal, regleaza ciclul menstrual, imbunatateste starea pielii si face fata simptomelor neplacute din timpul menopauzei.
» Efectul ceaiului de menta asupra copiilor nu a fost complet studiat, de aceea este recomandabil sa se administreze acest ceai copiilor, incepand cu 4-5 ani (in cantitati mici). Atentie la reactia corpului copilului (daca exista eruptii cutanate, mancarime, alergii), consultati un specialist.
» Efectul ceaiului de menta asupra barbatilor este controversat si discutabil. Ocazional, in cantitati mici, o cana ceai de menta, poate ajuta sexul puternic sa faca fata stresului, depresiei si nevrozei. In cantitati mari, menta poate reduce nivelul hormonilor masculini (testosteron), ceea ce duce la scaderea potentei.
Ceai de menta beneficii
» Pentru ce este bun ceaiul de menta? Datorita proprietatilor vindecatoare, ceaiul de menta este utilizat ca:
- sedativ si calmant – pentru epuizare nervoasa, insomnie, migrene, hipertensiune arteriala;
- antiseptic – pentru raceala, tuse, dureri in gat (ajuta la ameliorarea durerii, elimina mucusul);
- medicament antispastic si antiinflamator, pentru crampe stomacale, afectiuni intestinale, greata;
- medicament coleretic, pentru imbunatatirea fluxului de bila, reduce aciditatea crescuta a stomacului.
» Multe femei folosesc ceai de menta pentru pierderea in greutate, remarcand capacitatea sa de a reduce foamea si poftele pentru dulciuri. Consumand o astfel de bautura inainte de mese, puteti grabi metabolismul, imbunatati sistemul digestiv. Ceaiul de menta este util, in special, in perioadele de stres.
Ceai de menta in sarcina
» Obstetricienii si ginecologii sfatuiesc sa se consume infuzia din menta, cu prudenta, respectand dozajul. In cantitati mari, hormonii continuti in planta pot afecta cursul sarcinii sau pot provoca nasterea prematura. De aceea, inainte de a consuma ceai din plante medicinale, este recomandat ca gravida sa se consulte cu medicul ei.
Important: utilizarea uleiului esential de menta, in timpul sarcinii, este strict interzisa!
» Nu este de dorit sa folositi excesiv ceai de menta in timpul alaptarii, datorita efectului sau hipotonic pronuntat. Prezenta mentolului din iarba, poate duce la scaderea tensiunii arteriale, la intreruperi ale ritmului cardiac, atat la mama cat si la copil. Se stie ca menta afecteaza lactatia, scazand cantitatea de lapte matern. Ceaiul de menta poate fi luat in caz de hiperlactie si in timpul intarcarii copilului.
Cum se prepara un ceai delicios de menta racoritoare?
» Proportiile si combinatia ingredientelor indicate in retete nu sunt critice, ele pot varia in functie de preferintele personale.
Ceai de menta cu ghimbir si miere
» 3 linguri de ghimbir ras si menta se adauga la un litru de apa fierbinte, se adauga 4 linguri de miere. Poate fi amestecat cu ceai negru obisnuit de diferite soiuri.
Ceai calmant de menta si melisa
» Peste 2 lingurite de frunze de menta si melisa se toarna 0,5 litri de apa fierbinte, se infuzeaza 5-10 minute, se ia cu adaos de zahar sau miere, dupa gust.
Ceaiul de menta pentru diaree
» In caz de diaree, in prima zi, trebuie sa evitati mancarea, in timp ce ar trebui sa consumati o cantitate mare de apa. Este permis sa beti atat apa simpla cat si decocturi din plante, ceaiuri, compoturi neindulcite, sucuri de fructe de padure, jeleu. Pentru a obtine un efect ferm, antiinflamator si de vindecare, se recomanda sa consumati ceai cu menta si de musetel, coaja de rodie uscata si ghimbir.
Ceaiul de menta constipa?
» Desi acest ceai este extrem de eficient in diaree, el nu are proprietatea de a constipa. Taninurile ajuta la legarea scaunului, iar mentolul are un efect calmant, bactericid si vasodilatant asupra sistemului digestiv.
» Daca este necesar sa eliminati senzatia de greata si voma, precum si stimularea activitatii digestive, utilizati decocturi sau infuzii de menta. In diaree, astfel de decocturi sunt necesare pentru a oferi un efect antiinflamator si calmant asupra intestinelor iritate.
Menta contraindicatii
» Ceaiul de menta are contraindicatii? Compozitia frunzelor de menta contine substante active care pot avea un efect negativ asupra corpului uman. Prin urmare, nu este de dorit sa luati ceai de menta:
- persoanelor cu intoleranta individuala, alergii;
- gravidelor si in timpul alaptarii;
- copiilor sub 5 ani;
- in caz de hipotensiune arteriala;
- barbatilor cu probleme in sfera intima;
- in caz de varice;
- in cazul constipatiilor cronice.
» Nu este indicat consumul de ceai de menta pe perioade lungi deoarece acesta poate sensibiliza tubul digestiv predispunand individul la posibile nevralgii.
Fii primul care adauga un comentariu!