Cele mai folosite instrumente de masurat sunt metrul si ruleta
» Metrul serveste la masurarea lungimilor, grosimilor si inaltimilor. Este confectionat din lemn sau din metal. Metrul este format din 10 bucati cu lungimea de cate 1 dm, sau din 10 bucati cu lungimea de cate 2 dm, iar cand este desfacut, are o lungime totala de 1 m sau de 2 m.
» Metrul este gradat in centimetri si milimetri pe amandoua fetele, incepand dela stanga la dreapta. Se folosesc si metri confectionati din panglica ingusta de otel, in lungime de 1m sau de 2m. Panglica se strange intr-o cutiuta metalica, rotunda sau lunguiata.
» Ruleta este folosita la masurarea lungimilor mai mari decat 2m. Ea este o panglica de panza sau de otel, care se infasoara pe un fus montat intr-o cutie de piele sau de metal.
» Ruletele au lungimi de 5m, 10m, 20m si 50m. Ele sunt gradate numai in centimetri, decimetri si metri.
» In ultima perioada, pentru masurarea distantelor, se folosesc tot mai des dispozitivele cu tehnologie laser, cum ar fi: telemetrul, distomatul, lasermetrul, ruletele cu laser si distantierele cu laser.
Cum functioneaza un telemetru?
» Telemetrul prezinta un buton, la actionarea caruia se proiecteaza un fascicul laser. In momentul in care fasciculul se intersecteaza cu un obiect sau o suprafata solida acesta determina distanta exacta dintre telemetru si acea suprafata. Pentru usurinta de masurarea fasciculul generat de telemetru marcheaza vizual intersectia cu suprafata intalnita printr-un punct laser de culoare rosie.
» Pentru a putea realiza masuratori pe timp de zi si lumina puternica se folosesc tintele reflectorizante, pentru a putea vizualiza punctul de intersectie cu suprafata de masurat.
» Telemetrele se gasesc in comert la preturi incepand de la 100 de lei in functie de capacitatea lor de a masura anumite distante (cu cat capacitatea de a masura distante mai mari creste, creste si pretul de achizitie), functiile de memorare ale unor date, sistem de operare, etc.
» De obicei aparatele de masurare cu laser se folosesc atunci cand aveti un volum mai mare de masuratori, cum ar fi in cazul unor relevee ale unor cladiri mari.
Bibliografie: Suport de curs Universitatea Tehnica de Constructii
Fii primul care adauga un comentariu!