Cum ne invelim casa?

» Dupa ce am realizat structura acoperisului, vom trece la invelirea acestuia.

» Mai jos vom exemplifica realizarea unei invelitori de casa pe sistem ventilat, folosindu-se folie anticondens, sipci, contrasipci si invelitoarea.

» Primul lucru pe care il vom face va fi montarea carligelor pentru jgheab si a sortului de jgheab. Carligele vin montate in dreptul fiecarui caprior direct de asteriala, iar apoi sortul. Sorturile de jgheab se vor suprapune circa 10cm.

» Apoi vom trece la montajul foliei anticondens.

Ce folie sa folosim pentru acoperisul casei?

» Trebuie sa alegem o folie care sa aiba o rezistenta mecanica buna, sa fie tratata si rezistenta la razele UV, sa fie tratata impotriva insectelor, mucegaiului, ciupercilor si a cariilor.

» Dupa ce ati achizitionat folia vom trece la montajul acesteia. Folia se va monta paralel cu streasina, in pozitie orizontala. Montarea se realizeaza in valuri ascendente de la streasina catre coama casei. Pentru prinderea foliei de asteriala recomandam folosirea unui capsator mecanic cu capse metalice.  Randurile de folie se vor suprapune cu circa 10-15cm, iar pentru o etansare si mai buna se vor lipi intre ele cu banda dubla adeziva.

De ce se monteaza folia anticondens?

» Motivul pentru care folia anticondens se monteaza este urmatorul: vaporii ce migreaza din casa prin structura acoperisului, pot condensa pe fata interioara a tiglelor formandu-se apa si gheata mai apoi. Apa provenita din topirea ghetii sau de la condensul direct a vaporilor cu suprafata rece a tiglei vor picura pe folia anticondens si se vor scurge fara infiltratii catre streasina, evitand astfel infiltratiile.

» Dupa ce am terminat montajul foliei vom trece la montarea contrasipcilor verticale, perpendiculare pe streasina casei, cu dimensiunea de 30x50mm, acestea avand rolul de a crea spatiul de ventilare necesar unei bune functionalitati a acoperisului. Acestea se monteaza la o distanta de circa 800-1200mm intre ele sau daca doriti le puteti monta in dreptul fiecarui caprior.

» Vom trece apoi la montarea sipcilor orizontale, sipci pe care se va monta invelitoarea. Sipcile vor avea dimensiunea de 50x50mm si se vor monta orizontal, paralel cu streasina, la o distanta interax de 35-37,5cm una de alta, in functie de lungimea modulului tiglei pe care o sa o montati.

Citește și:  Montaj rigips pereti

» Mai jos va aratam cateva detalii de montaj.

» Inainte de a trece la partea de montaj a panourilor vom verifica daca avem un acoperis in vinclu prin masurarea diagonalelor acestuia, pentru a sti de unde si cum sa incepem montajul.

» De preferinta, in cazul tiglei metalice, daca lungimea pantei acoperisului nu depaseste 4-5m este preferabil sa luati panoul de tigla dintr-o bucata.

Cum montam tigla pe casa?

» Montajul se va realiza conform imaginilor de mai jos.

Sursa foto: arcelormittal.com

» De mentionat:

  • prinderea tiglei metalice se realizeaza cu suruburi speciale autoforante cu garnitura de cauciuc, de preferinta la aceasi culoare cu tigla;
  • dupa montarea primelor 2 module de tigla verificati corectitudinea lor geometrica fata de coama, streasina si marginile acoperisului, pentru a putea corecta eventuale abateri ce pot aparea;
  • nu uitati montarea parazapezilor, altfel iarna zapada va va rupe jgheaburile;
  • aveti grija la montajul in zilele cu temperaturi mari, tigla metalica se incalzeste foarte tare si poate produce arsuri grave;
  • purtati incaltaminte cu talpa din cauciuc care sa adere cat de cat la suprafata aluneacoasa a tiglei;
  • nu montati tigla pe o panta mai mica de 14 grade a acoperisului;
  • incercati pe cat posibil sa nu taiati tigla cu flexul, folositi foarfec electric sau manual de tabla. Discurile abrazive deterioreaza stratul de protectie a tiglei.