Montaj parchet laminat

meserias montand parchet laminat

Ghid montaj parchet laminat

» Daca vrei sa redecorezi aspectul pardoselii sufrageriei, dormitorului sau chiar a bucatariei, parchetul laminat este cea mai usoara si rapida solutie. Citeste urmatorul nostru articol pentru a afla cat este de usor sa montezi parchetul laminat.

» In ultimii ani cea mai populara metoda de finisare a pardoselilor a devenit placarea acestora cu parchet laminat. Producatorii moderni de pardoseli realizeaza placi de parchet laminat in diverse modele, culori, cu suprafete rezistente la apa si detergenti, care asigura o conexiune fiabila a elementelor intre ele cu ajutorul sistemelor click. Astfel costul pentru a realiza o pardoseala din parchet laminat este minim, deoarece instalarea este rapida si usoara, fara a necesita o calificare superioara a montatorului. Un avantaj suplimentar al acestui sistem de finisare este faptul ca podelele pot fi usor demontate si apoi asezate intr-o alta incapere. Parchetul de calitate poate rezista pana la cinci cicluri de asamblare si demontare.

Ce trebuie sa stim inainte de a monta parchetul laminat?

» Inainte de a instala podele laminate, este util sa tineti cont de cateva aspecte de baza cum ar fi:

  • dimensiunile si caracteristicile speciale ale camerei;
  • grosimea si structura parchetului dorit;
  • uneltele si materialele necesare.

Transport si depozitare

  • transportati cu grija parchetul laminat direct in ambalajul original;
  • utilizati fiecare parchet pana la capat inainte de a deschide unul nou;
  • daca trebuie sa depozitati parchetul pentru o perioada indelungata inainte de montaj, este indicat ca acestea sa fie asezate orizontal, in ambalajele originale, intr-o incapere incalzita.

» In ceea ce priveste transportul, avand in vedere gabaritul pachetelor de parchet si greutatea acestora va recomandam sa le comandati cu transport inclus sau on-line cu livrare prin curier. Astfel veti scapa de grija transportului, iar marfa o puteti verifica direct la livrarea acasa inainte de a plati rambursul.

Pregatirea parchetului inainte de montaj

» Dupa ce ati achizitionat parchetul, urmatorul pas este sa-l aclimatizati cu spatiul in care va fi montat. Acest lucru se face prin depozitarea pachetelor nedeschise timp de cel putin 48 de ore inainte de montarea lor in incapere. Acest lucru va impiedica deformarea lor ulterioara si flambarea.

» Pe timpul aclimatizarii nu puneti pachetele de parchet in picioare langa perete, deoarece riscati ca placile sa se inconvoaie, ducand la deformarea lor si intr-un final nu veti mai putea sa le mai imbinati. Pentru depozitare pur si simplu lasati-le jos, pe orizonatala, un pachet peste altul.

Reguli de baza pentru montajul parchetului laminat

» Montajul parchetului laminat este indicat sa se realizeze la o temperatura ambianta de cel putin 18°C, o temperatura a podelei de cel putin 15°C si o umiditate relativa intre 50% si 60%. Aceste conditii ar trebui sa persiste si in primele trei zile de la instalare. Pastrati ferestrele si usile inchise in timp ce instalati parchetul pe pardoseala.

» Parchetul laminat arata cel mai bine atunci cand este asezat cu placile paralele cu sursa principala de lumina. 

» Inainte de a incepe montajul, calculati latimea care o va avea ultimul rand de placi de  parchet. Acesta nu trebuie sa fie mai mic de 5 cm. Acest lucru poate face necesara taierea primului rand corespunzator. 

» Parchetul laminat este destinat sa pluteasca pe substrat pardoselii. Cu alte cuvinte, nu ar trebui sa fie lipite sau fixate in alt mod. Deoarece parchetul laminat este higroscopic, acesta lucreaza in timp marindu-si sau micsorandu-si volumul in functie de umiditatea din incapere. Aceasta face ca instalarea flotanta sa fie importanta, ca si rosturile lasate la marginea pardoselii cu peretii camerei.

» Urmati instructiunile de montaj ale producatorului cu precizie. Daca pardoseala este montata necorespunzator, puteti risca sa pierdeti garantia produselor. Daca apar probleme in timpul montajului, cum ar fi abateri ale dimensiunilor, probleme la sistemul de imbinare cu click, opriti imediat lucrul si contactati distribuitorul sau furnizorul de parchet laminat de la care ati achizitionat produsele. 

Vezi cea mai variata gama de parchet laminat!

Cum se monteaza parchetul laminat?

» Dupa ce va asigurati ca stratul suport al pardoselii este perfect plan si pregatiti pentru montajul parchetului, iar placile de parchet laminat au fost lasate sa se aclimatizeze in incapere timp de cel putin 48 de ore, puteti incepe montajul parchetului: 

1. Daca asezati parchetul direct pe placa de beton, puneti mai intai o membrana impermeabila la umezeala. La pereti, membrana trebuie sa se extinda in sus cu aproximativ 10 cm. Suprapuneti foile de membrana cu aproximativ 20 cm si lipitile strans impreuna pentru a preveni patrunderea umezelii.

2. Urmatorul pas este aplicarea unui strat cu proprietati acustice, fonoabsorbante. Asezati folia  la un unghi de 90° fata de directia in care se vor monta placile laminate, folosindu-se o banda adeziva pentru a le fixa reciproc. 

3. Asezati primul rand de pardoseli laminate. Incepeti dintr-un colt al incaperii si puneti placile astfel incat sa fie paralele cu fereastra sau cu alta sursă de lumina. Asezati placile longitudinal de-a lungul peretelui, lasand un spatiu lat de 10 pana la 15 mm latime si prinse laturile lor scurte impreuna. Ca distantiere se pot folosi cu succes pene din lemn sau din plastic.

» Mai mult ca sigur va trebui ca ultima placa din rand sa trebuiasca sa o scurtati. Pentru a face acest lucru, utilizati un ferastrau circular sau un ferastrau pendular. Ultima piesa nu trebuie sa fie mai mica de 40 cm. Poate fi necesar sa scurtati si primul panou pentru a preveni acest lucru, asigurandu-va ca acesta are si el cel putin 40 cm lungime.

4. Porniti al doilea rand cu piesa ramasa de la primul. Pur si simplu introduceti-o in marginea primei placi, inclinata usor in sus, la aproximativ 12°, si apoi apasati-o pana cand auziti ca face click pe pozitie. Asigurati-va ca placile sunt aliniate cu peretii, iar suprafata este plana la imbinarile dintre placi.

5. Dupa ce ati instalat primele doua randuri, plasati o greutate, ca o cutie de unelte sau o cutie de parchet, pe partea superioara a primelor randuri pentru a le tine fixe pe pozitie. La unele din placi, pentru o imbinare perfecta, este posibil necesar folosirea unui accesoriu special din plastic si a unui ciocan cu care sa bateti in laturile placilor. Unii meseriasi folosesc pentru acest procedeu chiar si capete de parchet ce nu mai trebuiesc.

6. Ultimul rand de placi laminate va fi probabil prea larg, ceea ce face necesar sa-l taiati pe lungime. Nu uitati sa lasati un spatiu suficient de-a lungul peretelui pentru a-l introduce usor pe pozitie.

7. Daca suprafata acoperita cu parchet depaseste 8 metri lungime sau latime este indicat sa se lase un rost de dilatare si sa se monteze un profil de trecere special. In functie de tipul acestora, acestea trebuie lipite, insurubate si fixate pe pozitie.

8. Ultimul pas este montarea plintelor de perete.

Situatii speciale de instalare a parchetului

In cazul in care doriti sa montati parchetul pe sub tocul usilor interioare atunci va trebui cu ajutorul unui ferastrau normal sau a unei scule speciale pentru taiat, sa taiati partea de jos a tocului pentru a reusi sa introduceti placile de parchet laminat pe sub acestea.

Montajul parchetului in 6 pasi video

Vezi cea mai variata gama de parchet laminat!
 Sursa foto: Pinterest1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*