Cum se monteaza gipscartonul pe perete?
» Placarea peretilor cu placi din gips carton (rigips) poate fi realizata in doua moduri:
- lipire gips carton pe perete direct cu adeziv special;
- placare cu gips carton pe profile speciale metalice sau pe profile din lemn.
» Ambele metode sunt pe deplin ok din punct de vedere tehnologic si pot fi aplicate cu succes in orice spatii si in orice scop. Daca suprafata peretelui nu are denivelari foarte mari, iar instalatiile electrice sunt ingropate in perete, atunci varianta prin lipire directa a rigips-ului de perete este cea mai economica si rapida solutie.
» Dar uneori, lipirea placilor de gips carton pe perete poate fi imposibil de realizat. Iata cateva cazuri:
- necesitatea de a se masca circuite electrice, conducte de apa si alte instalatii termice si sanitare;
- atunci cand suprafata peretelui are denivelari mari de peste 3-4cm;
- necesitatea unei izolari suplimentare cu vata minerala sau atunci cand izolarea exterioara este imposibil de realizat.
» Placarea peretilor cu placi de gips carton pe profile metalice este mai scumpa si mai dificila decat varianta cu lipire directa, dar are si avantajele sale, unul fiind acela ca se poate monta in orice anotimp neutilizandu-se adezivi care au nevoie de timpi de uscare.
Montaj rigips pe perete
» Placarea peretilor cu gipscarton pe structura metalica se poate realiza doar dupa efectuarea tuturor lucrarilor de constructii ce preced aceasta operatiune, si anume:
- turnarea sapelor de pardoseala;
- montarea geamurilor;
- realizarea instalatiei electrice;
- izolarea cu vata minerala (lucrare optionala);
- montarea conductelor termice (daca se doreste ca acestea sa fie mascate in perete).
» De mentionat este faptul ca la montajul gipscartonului este recomandat sa fie 2 persoane care sa realizeze lucrarea. Exista meseriasi cu experienta care lucreaza cu succes si singuri, dar totusi uneori, chiar si lor, le-ar prinde bine inca o pereche de maini care sa le vina in ajutor, mai ales la manipularea placilor de gipscarton.
» Camera in care se va realiza montajul nu trebuie sa contina resturi si materiale de constructie. Pardoseala si peretii ar trebui sa fie curatati cu grija, altfel veti ajunge in imposibilitatea de a realiza un montaj corect al profilelor perimetrale.
» Inainte de montarea efectiva a profilelor metalice va trebui sa verificati cu atentie planeitatea peretelui ce urmeaza a fi placat. Va trebui sa gasiti punctul cel mai proeminent al peretului, adica cel mai “iesit” spre interiorul camerei, punct din care se va porni trasarea cu ajutorul firului cu plumb. Verificarea cea mai usoara si gasirea acestui punct de pornire se poate realiza cu ajutorul unei nivele de 2-2,5m lungime. Unii meseriasi dispun de scule mult mai profesionale cum ar fi nivele cu laser profesionale care dau nivelul mult mai rapid, precis si usor.
» Din momentul ce am identificat cel mai proeminent punct al peretelui si am trasat cu ajutorul firului cu plumb semnul de pe pardoseala, de la acel nivel ne vom retrage cu 30mm spre interiorul camerei si vom face un nou marcaj. Intre cele 2 marcaje se va monta profilul UD30. Daca cumva doriti sa efectuati o izolare suplimentara cu vata la interior, atunci va trebui sa va retrageti cu marcajele spre interiorul camerei in functie de grosimea elementului de izolatie ce il veti folosi.
» Dupa ce am stabilit marcajele de pe pardoseala, cu ajutorul nivelei sau a laserului vom trasa si marcajele pe pereti pentru a putea inchide perimetrul din profile metalice.
» Profilele UD30 vor fi taiate la dimensiunile corespunzatoare si apoi vom trece la montarea acestora pe pardoseala, pereti si tavan.
» Inainte de montaj, producatorii recomanda folosirea unei benzi de etansare pe spatele profilelor, pentru o izolare fonica mai buna.
» Primul profil care se monteaza va fi cel de pe pardoseala. Prin orificiile profilului se vor da gauri cu burghiul in pardoseala. Apoi se introduc dibluri speciale pentru profile din gipscarton si se va fixa profilul stabil pe pardoseala.
» Suruburile diblurilor pot fi infiletate cu ajutorul unei surubelnite electrice sau prin simpla bataie cu ajutorul unui ciocan mic.
» Profilul de pornire trebuie fixat in cel putin 3 puncte, mai ales capetele si mijlocul. Distanta dintre dibluri nu trebuie sa depaseasca 1m. De obicei acestea se monteaza la 40-60 de cm unul de celalalt. Daca profilele nu au gauri din fabricatie este recomandat sa le realizati separat cu ajutorul unui burghiu pentru metal. Unii meseriasi dau gaurile cu acelasi burghiu pe care il folosesc pentru beton, realizand gaurile direct pe pozitie. Dezavantajul acestui procedeu este ca in timpul gauririi profilele se pot deplasa de pe ghidaje, rezultand intr-un profil asezat neliniar pe pozitie.
» Dupa ce am terminat cu profilul de pardoseala vom trece la montarea intregului contur realizat din profile UD.
» Urmatorul pas este montajul profilelor CD60. Acestea se monteaza de regula din 60 in 60 de cm. Atunci cand realizati masuratorile este bine sa fixati ruleta la interiorul profilelor perimetrale si sa le taiati cu 5-10mm mai scurte, pentru a nu va chinui sa le introduceti pe pozitie.
» Profilele CD60 se vor fixa de profilele UD cu ajutorul suruburilor de prindere cu cap autoforant 3,5x9mm. Incercati sa le insurubati la partea superioara a profilul UD pentru o fixare mai buna a profilelor CD.
» Dupa ce ati montat primul profil CD60, masurati 60 de cm interax si fixati urmatorul profil. Distanta de 60 de cm intre ele este data de faptul ca placile de gipscarton au o latime totala de 120cm. Asigurativa ca profilele sunt drepte in plan vertical cu ajutorul unei nivele profesionale.
» Profilele CD se vor fixa pe inaltime in 2-3 puncte cu ajutorul unor bride speciale de fixare ce se prind de perete tot cu ajutorul diblurilor.
» Dupa ce am montat toate bridele de fixare, introduceti temporar niste cuie in gaurile prefabricate, iar apoi cu ajutorul unei ate de ghidaj le veti pune pe toate la drept. Dupa ce ati stabilit pozitia exacta a profilelor puteti trece la prinderea finala a acestora in suruburi autoforante 3,5x9mm.
» Dupa ce toate bridele au fost fixate, firul de ghidaj este inlaturat, iar capetele bridelor se indoaie spre interior. Daca montati si vata minerala, mai intai asezati vata si apoi indoiti capetele bridelor.
» Daca toate elementele au fost fixat si reverificate, atunci se poate trece la placare structurii cu placi din gipscarton.
» In unele cazuri placarea cu gipscarton se poate realiza chiar si in 2 straturi pentru o rezistenta sporita a peretelui.
» In timpul placarii este important ca suruburile sa patrunda in placa de rigips intr-un unghi cat mai drept posibil, iar capul suruburilor sa fie putin “innecate” in placa, pentru a nu ne incomoda in momentul finisarii cu glet.
» In mod asemanator se va trece la realizarea urmatorilor pereti si finalizarea camerei de placat cu rigips.
» Asteptam cu nerabdare fotografii cu lucrarile voastre de “montaj rigips” pe adresa redactiei. Mult succes si spor la treaba!
Sursa foto: rmnt.ru
Fii primul care adauga un comentariu!