Montajul sifoanelor de pardoseala
Cuprins:
» In urmatorul articol vom discuta despre subiectul “Sifon Pardoseala“. Vom incerca sa va prezentam cat mai multe detalii despre acesta si mai ales care sunt conditiile de montaj a unor sifoane de pardoseala.
» Pentru inceput trebuie sa stim ca sifoanele de pardoseala se monteaza cel mai indicat inainte de turnarea si realizarea pardoselilor. De aceea este indicat ca pozitia acestora sa fie bine stabilita inca din faza de proiect, deoarece pardoselile trebuie executate cu panta de scurgere catre sifoane.
» In ceea ce priveste panta de scurgere a pardoselilor, mentionam ca aceasta nu este aceeasi pentru fiecare incapere, ea avand valori diferite in functie de functionalitatea camerei si debitul de apa ce trebuie preluat. Astfel, ca un exemplu, o terasa de acoperis va avea o panta mult mai mare fata de pardoseala unei bai, datorita faptului ca pe terase se pot acumula debite mari de apa in urma unor precipitatii abundente.
Cum trebuie sa fie panta pardoselii?
» Pentru montajul sifoanelor de pardoseala, panta pardoselii va trebuie sa fie uniforma si sa porneasca din toate colturile incaperii catre sifon, astfel incat apa sa se scurga catre sifon fara stagnari sau acumulari pe suprafata pardoselii.
Cum se monteaza sifonul de pardoseala?
» Pentru amplasarea si instalarea corecta a unui sifon de pardoseala va trebui sa respectam cativa pasi constructivi care in practica au dat rezultate foarte bune fara eforturi si calcule prea complicate:
1. Primul lucru pe care trebuie sa-l facem inainte de montajul sifonului de pardoseala este sa stabilim nivelul pardoselii finite. Astfel vom masura intr-un punct oarecare al incaperii o lungime de 1m de la linia de vagris (linia de nivel) la nivelul paroselii.
® Poti citi si: Cum se traseaza o linie de vagris?
2. Apoi vom aseza in punctul masuratorii o caramida plus cativa distantieri astfel incat fata superioara a caramizii sa fie la nivelul pardoselii finite.
3. Urmatorul pas este sa pozitionam sifonul de pardoseala in locul dorit.
4. Apoi se aseaza o caramida (plus distantieri) langa sifon.
5. Dupa aceea se ia un dreptar din lemn sau metal si se aseaza un capat a acestuia pe caramida de langa perete si un capat pe caramida de langa sifon.
6. Se aseaza apoi nivela pe dreptar si vom cobori sau ridica caramida de langa sifonul de paroseala pana ce dreptarul impreuna cu nivela vor ajunge la o pozitie perfect orizontala.
7. Odata stabilita pozitia orizontala a pardoselii se va fixa caramida de langa sifon in mortar pentru a ne putea crea un punct martor chiar langa sifon.
8. Acum ca avem martorul de pozitie stabilit, vom monta sifonul de pardoseala in mortar, respectand urmatoarele distante fata de partea superioara a caramizii in jos.
- 3-5 cm in bai si toalete;
- 3-6 cm pe balcoane si terase mici;
- 4-6 cm in camerele de spalat rufe;
- 5-7 cm in dusuri;
- 8-15 cm la terasele acoperis.
» Indiferent de ce distanta vom respecta ca “adancime”, ne vom asigura ca mereu vom avea o panta descendenta de la perete catre sifon.
» Sifonul se va fixa de pardoseala in mortar de sapa dar nu inainte de a lega si conductele de canalizare la el, asigurandu-se pantele corecte pentru o evacuare corecta a apelor catre coloanele de ape menajere.
» Inainte de turnarea sapelor se recomanda a se face cateva proble de etanseitate a conductelor si a sifonului de pardoseala.
» In cazul sifoanelor de pardoseala folosite pentru evacuarea apelor de pe terase se vor respecta straturile de hidroizolatie prevazute in jurul sifonului.
Tipuri de sifon pardoseala
» Sifoanele de pardoseala au ca scop colectarea apelor de pe suprafata pardoselilor si conducerea acestora catre coloanele de evacuare. Acestea se regasesc in comert sub diferite moduri constructive in functie de necesitatile instalatorilor:
- sifon de pardoseala cu o iesire laterala;
- sifon de pardoseala cu o intrare si o iesire laterala;
- sifon de pardoseala cu doua intrari si o iesire laterala;
- sifon de pardoseala cu doua intrari si o iesire verticala;
- sifon de pardoseala cu gratar din inox cu o intrare si o iesire laterala;
- sifon de pardoseala cu gratar din inox cu inaltator, cu o intrare si o iesire laterala.
» Ca o mentiune finala vrem sa precizam faptul ca sifoanele de pardoseala sunt proiectate si executate astfel incat sa mentina o garda hidraulica pentru a preveni mirosurile neplacute din incaperile in care sunt montate.
» Astfel va recomandam sa racordati la sifon un obiect sanitar cu utilizare frecventa, cum ar fi lavoarul. Astfel garda hidraulica va fi mereu reimprospatata impiedicand in acest mod patrunderea mirosurilor neplacute prin sifon.
Sursa foto: Pinterest, www.aco.rs
Buna Mihai,
Am o casa numai parter. Si vreau sa stiu in ce ordine (de jos in sus) se monteaza conductele interioare in coloana de scurgere de 110 mm. Mai exact ma refer la racordul de Wc; trebuie sa fie deasupra sau dedesubtul conductelor colectoare a apelor de la lavoar si dus. Te mai rog sa-mi spui daca pe langa sifonul de pardoseala, mai trebuie confectionat inca unul si pentru cada. Lavoarul are propriul sifon si evident nu mai trebuie altul. Multumesc.
Cu consideratie, Jean.
Cele mai ok ar fi sifoanele de pardoseala casnice sau o rigola de dus liniara, care practic tot un sifon este.