Cand trebuie sa montam un dedurizator apa?

Montare dedurizator apa

Indiferent unde locuim, ca avem apa de la reteaua publica de apa, de la putul forat sau de la fantana din propria curte, de multe ori este necesara montarea unui sistem de dedurizare a apei.

Daca te intrebi de ce este necesar acest lucru, atunci te invit sa afli mai multe detalii din urmatorul articol.

Cu toti ne punem la un moment dat intrebarea: “Este utila si necesara utilizarea unui dedurizator apa?”

dedurizator-essential-8-kinetico-_8891_5_16715174365663

In general, pe teritoriul tarii noastre, Romania, apa de fantana sau de la putul forat este dura. Acest lucru inseamna ca are un continut destul de mare de calciu si magneziu, generand o duritate mare a apei.

Calcarul se dizolva in apa, urmand ca apoi sa se depuna pe tevi, instalatiile interioare ale centralelor, calorifere, boilere si alte electrocasnice. Cu precadere electrocasnicele care incalzesc apa vor fi cele mai afectate si dupa nici un an de utilizare acestea nu vor mai functiona deoarece depunerile de calcar vor fi atat de mari incat nu va mai trece apa prin ele.

Nici la apa de reteaua publica lucrurile nu stau mai bine, deoarece costurile de utilizare a unor instalatii de dedurizare profesionale in cadrul statiilor de tratare a apei sunt foarte mari. Acest aspect duce la nefolosirea lor in sistemele de alimentare cu apa la sate, comune si chiar si la unele orase mai mici. De aceea foarte multe companii de apa sau primarii avertizeaza cetatenii ca apa nu este potabila si se va folosi doar in scopuri menajere.

Nefolosirea dedurizatoarelor de apa in instalatii va avea ca rezultat o apa la robinet cu duritate destul de mare, de aceea, in multe localitati de la noi din tara apa de la retea are o duritate de peste 10 grade germane (DH).

Sunt si orase in care instalatiile de tratare a apei au fost reabilitate, rezultand o apa foarte buna, ca si duritate, insa si acolo este indicat ca odata cu trecerea timpului (2-3ani) sa faceti cate un test de duritate a apei pentru a fi siguri ca operatorul de apa furnizeaza in continuare o apa de calitate.

test-duritate-cu-2-rezerve-8912_8912_1_16683589228209

Cum determinam duritatea apei? Cat de dura este apa pe care o consumam?

In primul rand trebuie achizitionat un test de duritate a apei, nu are un cost mare, intre 50-100 ron si se poate folosi de cateva zeci de ori.

Puteti determina duritatea apei pe care o consumati cu ajutorul unui astfel de test, care este usor de folosit, fiind foarte eficient si precis.

Kitul de testare contine o eprubeta si un flacon de titrant de culoare verde, se pun 5 ml de apa in eprubeta si se toarna cate o picatura de titrant in ea. Daca este dura, apa devine de culoare rosie.

Se numara picaturile si dupa fiecare picatura se agita usor eprubeta. Numarul de picaturi folosite pana cand apa devine verde reprezinta duritatea apei in grade germane.

Deci cand trebuie montat un dedurizator de apa?

Dupa ce aveti valoarea duritatii apei (la noi se foloseste ca si unitate de masura gradul german), daca duritatea este mai mare de 5-6 grade germane, va trebui instalat un dedurizator de apa.

Montarea dedurizatorului este bine sa fie facuta pentru toata instalatia casei, pentru a deduriza toata apa care intra in instalatie.

Se poate instala dupa hidrofor in caminul tehnic, intr-o camera tehnica sau unde aveti spatiu disponibil.

Tot ce este necesar sunt o scurgere, o priza si un loc ferit de inghet.

Este foarte bine ca inainte de dedurizator sa montati si un filtru impuritati care sa protejeze atat dedurizatorul cat si sa previna ca rugina, nisipul sau impuritatile sa nu ajunga in apa care o consumati.

carcasa_filtrare_10_aquafilter_1_2

Ca si concluzie, nu este un cost mare sa achizitionati un test pentru masurarea duritatii apei, faceti testul si vedeti cat de dura este apa care o consumati!

Ulterior se poate lua decizia achizitionarii unui sistem de dedurizare.

Pentru aceasta este bine sa luati legatura cu o firma specializata in sisteme de tratare a apei pentru a vedea ce echipament aveti nevoie si pentru a lua cea mai buna decizie pentru instalatia casei voastre.

apa sanatoasa cu dedurizare

Avantaje si beneficii pentru folosirea unui dedurizator

Folosirea unui dedurizator de apa are mai multe beneficii semnificative. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa luati in considerare utilizarea unui dedurizator de apa:

  1. Protejeaza echipamentele si conductele: Apa dura, care contine concentratii ridicate de minerale precum calciul si magneziul, poate duce la depuneri de calcar in echipamentele electrocasnice, cum ar fi masina de spalat vase, masina de spalat rufe, incalzitoarele de apa si boilerele. Aceste depuneri pot reduce eficienta acestor echipamente si pot duce la necesitatea de reparatii costisitoare sau chiar inlocuirea acestora. Utilizarea unui dedurizator de apa ajuta la prevenirea acumularii de calcar si, implicit, protejeaz echipamentele si conductele de apa.
  2. Pastreaza aspectul si calitatea tesaturilor: Apa dura poate afecta aspectul si calitatea hainelor, lenjeriilor de pat si a altor articole din tesaturi. Spalarea acestor articole in apa dura poate duce la acumularea de reziduuri de sapun si la ingalbenirea tesaturilor. Un dedurizator de apa ajuta la reducerea acestei probleme, permitand pastrarea aspectului si texturii initiale a hainelor si a altor articole din tesaturi.
  3. Economie de energie si reducerea costurilor: Utilizarea unui dedurizator de apa poate duce la economii semnificative de energie si la reducerea costurilor. Depunerile de calcar in echipamentele electrocasnice, in special in incalzitoarele de apa si boilere, pot reduce eficienta termica a acestora. Prin eliminarea calcarului, dedurizatoarele de apa permit echipamentelor sa functioneze intr-un mod mai eficient, ceea ce se traduce intr-un consum mai mic de energie si costuri mai reduse pentru incalzirea apei.
  4. Protejeaza instalatiile sanitare: Depunerile de calcar pot afecta instalatiile sanitare, cum ar fi tevile, robinetele si dusurile. Aceste depuneri pot duce la blocarea tevilor si la reducerea fluxului de apa, ceea ce duce la necesitatea de reparatii sau inlocuiri costisitoare. Utilizarea unui dedurizator de apa ajuta la prevenirea acumularii de calcar si la protejarea instalatiilor sanitare.
  5. Beneficii pentru piele si par: Apa dura poate avea un efect negativ asupra pielii si parului. Datorita continutului ridicat de minerale, apa dura poate usca pielea si parul, poate provoca iritatii si poate face parul greu de gestionat. Utilizarea unui dedurizator de apa poate ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a parului, asigurand o apa mai “moale” si mai prietenoasa cu acestea.

Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile utilizarii unui dedurizator de apa. In functie de calitatea apei din zona in care locuiti si de nevoile individuale, un dedurizator de apa poate fi o investitie utila pentru a imbunatati calitatea apei si pentru a preveni problemele asociate cu apa dura.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*