Montarea conductelor colectoare de canalizare
» Conducta de colectare se va monta astfel ca sa se asigure panta necesara iar adancimea ei la iesirea din cladire sa corespunda cu adancimea la care urmeaza sa se racordeze la canalizarea exterioara, intr-o cladire pot fi una sau mai multe conducte colectoare. Montarea conductei colectoare se incepe de la iesirea ei din cladire, mergandu-se catre coloana cea mai indepartata care trebuie racordata.
Conducte colectoare montate aparent
» Conductele se monteaza pe peretii subsolului, se fixeaza pe console, plasate la cel mult 2 m una de alta. Daca se monteaza sub plafonul subsolului, conducta colectoare se suspenda de plafon cu ancore, asezate langa mufe si plasate de asemenea la distante de cel mult 2m intre ele. Consolele si ancorele sunt asemanatoare cu cele folosite pentru tevi de otel.
» De obicei conducta colectoare se monteaza pe peretii subsolului. In acest caz trasarea se va efectua marcand pe perete cu carbune axa ei si locurile in care trebuie executate strapungeri pentru traversarea zidurilor. La trasare trebuie sa se tina seama de grinzile cele mai inalte ale plafoanelor si de panta necesara.
» La inceput conducta colectoare se fixeaza de perete provizoriu cu spituri batute in perete si apoi se monteaza in zid consolele de sustinere. Cand conducta se suspenda de plafon, fixarea ei provizorie se realizeaza legand-o cu sarma neagra de armaturile planseului care se descopera cu dalta in locurile in care se va ancora conducta. Pe conducta colectoare aparenta, tuburile de curatire se monteaza cu gura inclinata la 45grd., pentru a se putea strange si desface cu usurinta suruburile capacului.
Conducte colectoare montate ingropat
» Intai se vor executa in prealabil sapaturile necesare, fundul santurilor respective trebuind sa aiba panta corespunzatoare conductei. In acelasi timp se executa si santurile pentru ramificatiile spre coloane. Traseele exacte ale conductelor ce se monteaza sub pardoseala se stabilesc la fata locului de seful echipelor de instalatori.
» La montarea tuburilor de scurgere sub pardoseala trebuie sa se puna curbe cat mai deschise, iar piesele de ramificatie sa fie numai de 45grd.. Aceasta pentru ca scurgerea sa se faca cat mai usor si sa se elimine astfel pericolul de infundare, tinand seama ca piesele odata montate si ingropate nu se mai poate umbla la ele.
» Daca din diverse motive este totusi necesar sa se monteze ramificatii cu deschideri mai mari, de exemplu de 70grd., atunci pe conducta principala, dupa fiecare ramificatie de 70grd. se va monta un tub de curatire asezat in camin de vizitare.
» Se va evita montarea de ramificatii duble pe conducta colectoare ingropata sub pardoseala, deaorece nu se poate asigura panta corecta pe ambele ramuri ale ramificatiei. De asemenea trebuie cautat ca traseele conductei colectoare si ale ramificatiilor spre coloane sa nu aiba portiuni plasate de-a lungul fundatiilor si pe cat este posibil sa se evite trecerile prin fundatiile zidurilor interioare, mai ales a trecerilor oblice, intru-cati în caz de defectare a conductei remedierile sunt mai greu de executat.
» Considerand sensul in care are loc scurgerea apei, tuburile de curatire se vor monta dupa ramificatii si nu inaintea acestora, pentru ca in caz de infundare sa se poata introduce sarma de desfundat atat pe conducta colectoare (in ambele sensuri), cat si pe ramificatţiile spre coloane. Tuburile de curatire si traseele ramificatiilor spre coloane se vor aranja astfel ca un tub de curatire sa serveasca pentru mai multe ramificatii spre coloane. Tuburile de curatire se monteaza in camine de vizitare, executate in pardoseala.
» Conductele de scurgere ingropate trebuie sa fie supuse intotdeauna, inainte de astuparea santului, la o proba de etanseitate, umplandu-se cu apa (fara presiune) pana la tubul de curatire al coloanelor. In timpul probei, gurile deschise la care se vor racorda obiecte sanitare se astupa cu un dop de plastic. Conducta se tine plina cu apa timp de 3-4ore, controlandu-se cu atentie toate imbinarile, dupa care se goleste.
» Pentru o mai bună protejare a constructiilor de apele ce se pot infiltra in pamant din conductele de canalizare, mai ales atunci cand pe conducte apele se scurg in permanenta, de exemplu la bai publice, spalatorii si altele, este recomandabil ca tuburile de scurgere sa se monteze in canale sub pardoseala, executate din beton sclivisit, cu panta spre un recipient exterior. Aceste canale se acopera cu placi de beton prefabricate, peste care se toarna pardoseala, lasandu-se posibilitati pentru vizitarea tuburilor de curatire.
» Indiferent daca este aparenta sau ingropata, conducta colectoare trebuie montata cu o anumita panta, numita panta normala, care sa asigure viteza de autocuratire a conductei. Daca aceasta panta nu se poate realiza, trebuie totusi sa se asigure cel putin o anumita panta minima. Panta trebuie sa fie, pe cat este posibil, uniforma pe toata lungimea conductei de canalizare, pana la primul camin de vizitare sau schimbare de directie.
» La trecerea prin fundatia cladirii, spatiul dintre conducta si fundatie se va umple cu materiale plastice sau cauciuc, pentru a se feri conducta in cazul tasarii constructiei.
» Cand exista obiecte sanitare legate direct la conducta colectoare si marginea superioara a acestora se afla la un nivel mai jos decat nivelul maxim al apelor din reteaua de canalizare exterioara, la ploi torentiale se poate intampla sa se inunde cladirea prin obiectele sanitare, in astfel de cazuri se poate evita inundarea prin montarea pe conducta colectoare respectiva, la iesirea din constructie, a unui inchizator de fonta contra refularii sau clapet antiretur din PVC.
» Cand se executa mai multe conducte colectoare, fiecare se scoate separat din cladire si se termina intr-un camin exterior separat, intre aceste camine se executa o conducta exterioara de canalizare din tuburi de PVC, care se leaga la canalizarea publica. Cand conducta colectoare este lunga, pe traseul ei se prevad tuburi de curatire, fiecare tub permitand desfundarea conductei in ambele sensuri.
» Caminul de vizitare in care se termina conducta colectoare in exteriorul cladirii, se executa la o distanta de 2-10m de la peretii cladirii.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii
Comentarii recente