Instalarea jaluzelelor depinde in intregime de tipul lor – orizontale sau verticale.
Este mai bine sa incredintati instalarea profesionistilor, altfel exista un risc ridicat de rupere a elementelor importante ale constructiei.
Functiile jaluzelelor:
1. Protectie. In primul rand, jaluzelele impiedica lumina soarelui sa intre in camera. De asemenea, acestea reduc cantitatea de praf si murdarie care patrunde prin fereastra deschisa.
2. Versatilitate. Lamelele subtiri se potrivesc bine atat la birou, cat si acasa. Fanii designului neobisnuit pot aplica un model pe suprafata jaluzelelor, iar admiratorii clasicilor pot opta pentru culoarea alba obisnuita.
3. Practicitate. Sunt usor de curatat.
4. Durabilitate. Jaluzelele dureaza destul de mult, deoarece sunt fabricate din lemn, metal sau plastic. Toate aceste materiale sunt capabile sa mareasca de cateva ori durata de viata a produsului.
5. Multifunctionalitate. Jaluzelele nu numai ca controleaza nivelul de patrundere a luminii solare in incapere, dar regleaza si fluxurile de aer.
6. Estetica. Nu exista interior care sa nu poata fi decorat cu jaluzele elegante. Varietatea de texturi, modele si tot felul de culori deschide usa catre o lume plina de culoare.
Varietate de jaluzele:
- Verticale. In cele mai multe cazuri, acestea sunt instalate in camere cu tavane joase, oferind un impact vizual.
- Orizontale. Concepute pentru instalare in incaperi inguste. De asemenea, arata bine in camerele cu tavane inalte, deoarece extind vizual spatiul. In principal, jaluzelele orizontale sunt fabricate din aluminiu.
- Rolete. Acestea sunt montate direct pe rama ferestrei. Reprezinta un panou de tesatura solida.
Montarea corecta a jaluzelelor
Mai intai trebuie examinata deschiderea ferestrei pentru a determina pozitia finala a elementului principal al constructiei. Jaluzelele se pot monta in deschiderea ferestrei, dar si de peretele lateral sau de tavan.
Jaluzelele nu trebuie sa impiedice deschiderea sau inchiderea libera a ferestrei. Elementele proeminente ale cadrului (de exemplu, butonul rotativ) trebuie, de asemenea, sa fie luate in considerare. Este posibil sa fie necesara utilizarea unor suporturi suplimentare sau suporturi de fixare. Toate acestea pot fi rezolvate rapid de catre un expert. Un ochi antrenat va sti ce trebuie sa faca in cateva minute. Un incepator va trebui sa studieze o multime de recomandari practice pentru a se asigura ca instalarea va decurge „fara probleme”.
Va rugam sa retineti ca fixarea jaluzelelor pe ferestrele foarte late sau inalte (peste 1,6 m) se face intr-un mod special. Mecanismul de reglare este supus celei mai mari sarcini, deci este important sa se instaleze o fixare intermediara suplimentara (este suficienta o distanta de 10 cm).
Montare jaluzele verticale
Exista mai multe optiuni de fixare: cu si fara suruburi autofiletante.
Cu suruburi autofiletante:
- Trebuie sa marcati locurile in care vor fi pozitionate.
- Apoi faceti gaurile si fixati suporturile.
- Fixati jaluzelele.
- Faceti doua gauri in partea inferioara.
- Fixati capetele jaluzelelor cu dopuri pentru jaluzele.
Fara suruburi autofiletante. Mai intai de toate, montati jaluzelele, asamblati suporturile si plasati-le pe rola. Aceasta constructie trebuie apoi fixata pe fereastra pentru a face un marcaj pentru fixare. Al doilea pas consta in fixarea suporturilor pe banda adeziva in partea de sus a cadrului si a intinzatorului de coarde in partea de jos. Dupa ce ghidajul a fost instalat, asamblati jaluzelele in mecanisme.
Montare jaluzele orizontale
- In cazul in care jaluzelele au o latime mai mare de 2 metri, acestea trebuie sa fie completate cu un suport intermediar. Acest lucru previne ca jaluzelele sa se lase in jos.
- Marcarea. Pentru a face acest lucru, jaluzelele trebuie plasate peste fereastra in locul dorit. Apoi se cresteaza aproximativ 3 cm de la capete si se marcheaza pozitiile suporturilor.
- Dupa ce toate marcajele sunt facute, faceti gauri pentru dibluri folosind un burghiu. Este important sa alegeti diametrul corect al gaurii pentru a forma o legatura ferma intre elementele de fixare si perete. In cazul in care constructia este lata, faceti o gaura in mijloc pentru un diblu suplimentar in acelasi mod. Va rugam sa retineti ca, in cazul jaluzelelor grele din aluminiu sau lemn, distanta dintre suruburile de capat trebuie sa fie de cel putin 10 cm de la marginea jaluzelelor.
Montare jaluzele zi noapte
- Pozitionati ruloul textil cu capetele atasate pe tamplaria geamului.
- Centrati ruloul textil, astfel incat marginile materialului sa coincida cu marginile baghetei care tine sticla.
- Marcati cu creionul unul din capete.
- Prindeti primul capat cu doua suruburi.
- Puneti din nou ruloul si faceti semn la celalalt capat.
- Prindeti si celalalt capat cu 2 suruburi.
- Scoate siguranta de plastic de la un capat. Introduceti ruloul intre cele doua capete.
- Verificati ruloul actionandu-l de la snur pentru a vedea daca se ridica si se coboara usor.
Atentie! Lucrul cu instalatori profesionisti este o garantie ca jaluzelele vor dura mult timp. Nu puteti fi sigur ca nu va trebui sa refaceti totul in scurt timp sau sa cumparati jaluzele noi din cauza ruperii celor vechi. In cazul serviciilor specializate, acestea se ocupa de toate riscurile.
Comentarii recente