Montaj gresie pe o pardoseala din beton
» Fie ca este vorba despre baie, bucatarie sau orice alta camera a locuintei voastre, procesul de montaj gresie pe o pardoseala din beton, este un lucru foarte util de invatat. Vom incerca sa va aratam in articolul urmator de unde se incepe montarea gresiei, cum sa trasati liniile de montaj ale placilor ceramice, cum sa amestecati adezivul si cum sa taiati si sa montati placile astfel incat sa aveti la final un aspect profesional chiar de la prima voastra incercare de montaj gresie.
Procesul de montaj gresie
Pasul 1 – Pregatirea pardoselii
» Inainte de a incepe sa montati placile de gresie, asigurati-va ca podeaua este curata si uscata. Acesta nu trebuie sa prezinte fisuri sau desprinderi de material si sa aiba o capacitate portanta buna.
» Deasemenea la montajul gresiei in bai trebuie verificata si panta pardoselii astfel incat apa sa se scurga gravitational catre scurgeri sau sifoane de pardoseala.
» In unele situatii este posibil sa fie nevoie sa turnati o sapa de egalizare pentru a realiza o suprafata cat mai plana pentru montajul placilor ceramice.
Pasul 2 – Amorsarea suprafetei suport
» Dupa ce am curatat bine pardoseala vom aplica o amorsa sau un grund, folosind o bidinea sau un trafalet, pentru a creste gradul de aderenta al adezivului la pardoseala. Lasati amorsa sa se usuce dupa timpii indicati de producator.
Pasul 3 – Trasarea liniilor de ghidaj pentru montaj gresie
» Acum va vom raspunde la intrebarea mult adresata: De unde se incepe montarea gresiei?
» Utilizați nivela, ruleta si creionul pentru a marca linia de origine. Acesta este punctul vostru de referinta pentru asezarea placilor, astfel incat acestea sa fie drepte si simetrice. La stabilirea liniei de origine trebuie sa luati in calcul ca de la linie la perete sa nu ramana placi foarte mici.
» Este o idee buna sa asezati niste placi de gresie provizoriu, pentru a vedea cum va arata podeaua finita. Inainte de a aplica adezivul de gresie, asezati placile pe podea folosind linia de referinta ca inceput. Verificati daca acestea sunt distantate uniform pe fiecare parte a peretelui. Daca nu sunt, va trebui sa ajustati linia de referinta.
» Aveti mare grija sa verificati daca nu cumva camera ce urmeaza a fi placata cu gresie sa nu aiba forma de trapez. Pentru aceasta masurati foarte bine diagonalele si dimensiunile camerei.
Pasul 4 – Pregatirea placilor de gresie
» Acum ca am vazut de unde se incepe montarea gresiei, vom trece la pregatirea placilor de gresie inainte de montajul efectiv.
» Este indicat ca inainte de montaj sa verificati calitatea placilor ce urmeaza a fi montate, sa nu prezinte defecte de fabricatie si sa aibe acelasi dimensiuni constructive, calitative si mai ales sa aiba aceleasi nuante. Meseriasii recomanda la montaj folosirea placilor din cutii diferite.
» Totodata unii montatori sugereaza ca placile de gresie sa fie udate sau scufundate in apa inainte de montaj si apoi lasate putin la uscat, pentru ca acestea sa fie saturate cu apa, in acest fel neabsorbind fortat apa din adeziv scazandu-i proprietatile.
Pasul 5 – Pregatirea adezivului pentru montaj gresie
» Incepeti cu o galeata goala, turnati putina apa si adaugati adezivul sub forma de pulbere. Se amesteca pana cand este aceeasi consistenta cu pasta de dinti. Daca este prea curgator, adaugati mai mult adeziv, daca este prea gros, adaugati mai multa apa. Ideal ar fi sa respectati cantitatile si proportiile inscrise de producatori pe sacii de adeziv de gresie.
» Amestecarea adezivului se va realiza cu ajutorul unui amestecator – mixer profesional sau a unei masini de gaurit pe care sa fie montat un brat cu paleta de amestecare pentru adezivi.
» Cum se poate observa si in imaginea de mai de sus, va recomandam folosirea unor genunchierea profesionale pentru a va proteja genunchii in timpul lucrului.
Pasul 6 – Montaj gresie
» Utilizati partea neteda a mistriei cu dinti pentru a aplica adezivul dintre linia de referinta si cel mai apropiat perete. Incercati sa intindeti adezivul intr-un strat cu o grosime aproximativ egala. Apoi treceti cu partea cu dinti a mistriei peste adeziv, cu grija, fiind siguri ca in urma raman cordoane de adeziv intregi, neintrerupte.
» Asezati prima placa pe stratul de adeziv si apasati-o usor in jos pentru a o aseza pe pozitie cu linia de referinta. Pentru o fixare mai buna a placilor se recomanda folosirea unui ciocan de cauciuc.
» Deasemenea unii meseriasi practica lipirea gresiei de pardoseala prin aplicarea unui strat de adeziv, nu doar pe pardoseala cat si pe placa de gresie.
» Dupa ce asezati un rand de placi, introduceti distantiere intre ele. Ele vor ajuta la mentinerea liniilor de rosturi drepte si vor crea un rezultat profesionist. Utilizati doua distantiere pentru fiecare parte a unei placi mari. Introduceti distantiere intre toate placile pe care le asezati. Odata ce adezivul este uscat, puteti indeparta cu usurinta distantierele utilizand clestele.
» Distantierele se pot monta si in cruce, ca in imaginea de mai jos, la intersectia placilor, doar ca scoaterea acestora dupa uscarea adezivului este destul de dificila.
» Masurati distanta dintre placile asezate si perete la ambele capete ale placii, pentru a va asigura ca nu este in forma de trapez. Marcati aceasta distanta pe ambele parti ale unei placi noi si trageti o linie intre ele. Asezati placa in masina de taiat si rulati cutitul de-a lungul liniei. Apasati in jos pentru a taia placa de-a lungul liniei si asezati-o pe adeziv. Repetati acest proces cand masurati si taiati toate placile.
» Taierea placilor de gresie se poate realiza cu diverse masini sau scule pentru taiat.
» Continuati marcarea, taierea si asezarea placilor pentru a umple spatiul de podea. Utilizati un dreptar sau o nivela pentru a va asigura ca toate placile sunt asezate plane sau au caderea necesara pentru a permite scurgerea apei. Daca vreouna dintre placi este deasupra sau sub nivelul celor de langa ele, indepartati-le si adaugati sau indepartati adezivul in exces pentru a le aduce la acelasi nivel. Utilizati un burete umed pentru a sterge orice adeziv in exces care se poate ridica intre placi atunci cand le presati in jos.
Pasul 7 – Chituirea rosturilor de gresie
» Dupa ce ati terminat de placat intreaga suprafata si adezivul s-a uscat conform specificatiilor date de producator, vom trece la scoaterea distantierelor dintre rosturi si umplerea acestora cu chit de rosturi. Recomandam ca chitul de rosturi sa fie unul impermeabil.
» Atunci cand aplicati chituirea pe placile de gresie, puteti ajunge adesea cu unele excese de chit pe suprafete. O modalitate rapida si usoara de a elimina acest lucru este de a va rula degetul de-a lungul oricarui punct ridicat, in timp ce mortarul este inca flexibil. De recomandat sa folositi o manusa. Apoi dati-i o stergere rapida cu o carpa umeda.
» La final, dupa ce chitul aproape s-a uscat spalati intreaga suprafata cu un burete umed.
» Chiar daca unii dintre cititori vor spune ca acest montaj trebuie facut doar de profesionisti, nu cred ca este nici o problema sa informam acei cititori care nu stapanesc aceasta tehnica, despre cum se realizeaza procesul de montaj gresie si eventual, daca au curaj, pot pune si in practica in micile lor proiecte casnice. Iti garantam ca orice lucru facut de mana ta, iti da o satisfactie maxima, chiar daca nu iti iese perfect din prima ca unui profesionist care face acest lucru zilnic.
Sursa Foto: Pinterest
Buna seara. Am si eu o intrebare: de unde se incepe montarea gresiei?
Buna ziua. Ca idee montarea gresiei nu se incepe niciodata de la perete. Masurati dimensiunile incaperii, impartiti valorile la dimensiunile gresiei si vedeti cum s-ar incadra cel mai bine placile. Apoi realizati o trasare pe pardoseala si incepeti mereu cu al 2-lea rand si de preferinta de la peretele cel mai indepartat inspre usa. Placile ce vin taiate pentru randurile de langa pereti se monteaza la final.
Se poate monta gresie peste parchet laminat,fără să fie scos acesta??
Cu certitudine NU. Sunt 2 materiale diferite ce se comporta diferit din punct de vedere al elasticitatii si al dilatarilor.
Se poate monta gresie peste alta gresie?